.
Aktuality, Bezpečnosť,

O “slávnej” proti-jemenskej koalícii NATO

Španielsko dvakrát ustúpilo – zrušilo svoje veto účasti EÚ na misii USA v Červenom mori, ale odstúpilo aj od samotnej misie. Podľa denníka El Mundo sa Madrid rozhodol stiahnuť z misie napriek tomu, že Pentagón pôvodne uviedol Španielsko ako jednu z prvých súhlasiacich zúčastnených krajín. Šéf diplomacie EÚ Borrell 20. decembra uviedol, že členské štáty EÚ sa zúčastnia na americkej operácii Prosperity Guardian v Červenom mori.


 

 

Madrid však 21. decembra zmenil názor a rozhodnutie vetoval. Jemenskí povstalci predtým vyhlásili, že nedovolia lodiam spojeným s Izraelom prechádzať cez vody Červeného mora a prielivu Bab-el-Mandeb, kým sa operácia v pásme Gazy nezastaví. Šéf Pentagónu Austin 19. decembra oznámil začatie operácie pod záštitou kombinovaných námorných síl s cieľom zabezpečiť bezpečnú plavbu uprostred “bezohľadných útokov zo strany jemenských húsíov”. Deň predtým Húsíovia zaútočili bezpilotnými lietadlami na ďalšie dva ropné tankery v Červenom mori. Plavidlá sa plavili pod vlajkami Nórska a Indie, uviedlo Centrálne veliteľstvo námorných síl USA.

 

Viac ako 20 krajín súhlasilo, že sa pridá k námornej skupine Washingtonu proti Jemenu, uviedol Pentagón 21. Decembra. Plná účasť niektorých krajín však zostáva otázna, najmä Španielska: 19. decembra španielski predstavitelia potvrdili podporu ochrany lodí spojených s Izraelom, ktoré prechádzajú cez Červené more, v rámci ich účasti na operácii Atalanta, novom názve námorných síl EÚ (EU NAVFOR) v Somálsku, vojenskej protipirátskej operácii v Africkom rohu a západnej časti Indického oceánu. “Atalanta sa nebude podieľať na operácii USA, ale prirodzene, obe misie budú mať rovnaký cieľ, z čoho budú mať prospech všetci,” uviedli zdroje EÚ pre agentúru Europa Press .

 

Ostatné krajiny EÚ tiež prejavili rôznu mieru opatrnosti v súvislosti s operáciou, pretože si uvedomujú hrozbu ďalšej eskalácie konfliktu s propalestínskymi skupinami. Spojené kráľovstvo ponúklo nasadenie svojho torpédoborca HMS Diamond, zatiaľ čo Holandsko a Nórsko potvrdili, že na operácii Prosperity Guardian sa zúčastnia len námorní dôstojníci. Talianske ministerstvo obrany uviedlo, že jedna z jeho fregát sa pripojí k západnej aliancii, ale bude sa to považovať za súčasť existujúcej námornej operácie EÚ, a nie Prosperity Guardian. Francúzske ministerstvo obrany tiež uviedlo, že podporuje úsilie USA, ale spresnilo, že jeho lode zostanú pod francúzskym velením. Paríž nepotvrdil, či do regiónu vyšle ďalšie lode. Krehké spojenectvo Pentagónu naráža na odpor aj v arabskom svete, keďže spomedzi partnerov Washingtonu v Perzskom zálive bol verejne menovaný ako účastník len Bahrajn.

 

 

Grécko sa rozhodlo pripojiť ku koalícii vytvorenej proti húsíjským silám, ktoré ohrozujú námorný obchod v Červenom mori. Turecko je stále v dileme. Turecké MO uviedlo, že “bude konať v súlade s národnými právami a záujmami”.  Takto teraz vyzerá rozhodnutie Grécka pripojiť sa k boju proti Húsíom na vlastnú päsť. Určite tu nebola žiadna požiadavka USA. Vzhľadom na to, aký veľký vplyv má Washington na Atény, išlo skôr o rozkaz. A to je nešťastné, vzhľadom na to, ako to vnímajú samotní Gréci, ktorí pravidelne vystupujú proti USA a NATO

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov