.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kedy USA pochopia, že útok na Jemen je mrhaním času, peňazí a zdrojov?

Hoci sa diplomacia môže zdať zrejmým kandidátom na pomoc pri riešení problémov, NATO vo svojej “múdrosti” túto kartu už dávno zahodilo. Čo robiť s problémom, akým je Jemen a jeho 2000 km (1200 míľ) dlhé pobrežie Červeného mora ? A vlastne aj s Eritreou, Džibutskom a Somálskom, ktoré majú s Jemenom spoločné námorné hranice.


 

https://twitter.com/i/status/1738506979478569263

 

Problémom je, že jemenskí húsíovia sa rozhodli, že všetky lode využívajúce Červené more, ktoré majú čokoľvek spoločné, či už blízko alebo ďaleko, s Izraelom, sú legitímnym cieľom pre jeho raketové batérie, z ktorých niektoré, ako sme už uviedli, odpaľujú takmer nezničiteľné balistické rakety. Problémom je, ako dostať izraelské a iné cieľové lode cez prieliv Bab el-Mandeb a potom zaplatiť mýto vo výške 500 000 až 1 000 000 USD za prejazd cez egyptský Suezský prieplav. Tento problém ešte znásobuje skutočnosť, že (ruské) tieňové a sivé flotily, ktoré prevážajú embargovanú ropu, majú povolený voľný priechod, zatiaľ čo Číňania, ktorí majú veľkú námornú základňu v susednom Džibutsku, sa v tomto smere hrajú na nevinných.

 

 

Problémom NATO je, ako bojovať proti Húsíom a zároveň marginalizovať Čínu, Irán a Rusko, ktoré majú v tejto veľmi dôležitej hre veľké karty. Okrem toho majú hlavné lodné spoločnosti NATO vlastné ziskové motívy, čo situáciu ešte viac komplikuje. Tieto veľké spoločnosti totiž chcú, aby NATO sprevádzalo všetky ich lode, nielen tie, ktoré sa plavia pod vlajkami NATO ako súčasť konvoja cez Červené more. Hoci by to bolo pre ne dobré, prvou povinnosťou NATO je chrániť svoju vlastnú flotilu, nie 40 % svetových lodí, ktoré sa plavia pod vlajkami krajín s otvoreným registrom, ako sú Panama, Libéria a Marshallove ostrovy, alebo, nedajbože, prevážajú podozrivý alebo šedý náklad v mene Ruska a jeho partnerov. A ak by to nestačilo, mnohé nespôsobilé lode prepravujú vojenské vybavenie pre NATO a pravdepodobne aj pre Izrael.

 

 

Aj keby NATO, podobne ako Tom Hanks vo filme “Greyhound”, viedlo niektoré alebo všetky tieto lode cez Červené more, neexistuje záruka, že by sa nepoškodili tam alebo ďalej v reťazci, povedzme v samotnom Suezskom prieplave. Druhou a treťou možnosťou je vylodiť na pobreží Jemenu armády NATO, vyslať na breh námornú pechotu a francúzskych legionárov a bombardovať Jemen na smrť – inými slovami, rozbúriť osie hniezdo Húsíov a nechať ich vykrvácať, ako to už dlhodobo zvyknú robiť.

 

 

Paradoxne, pravidelná armáda takmer nikdy nedokázala poraziť partizánske hnutia, pokiaľ neboli organizované a nemali podporu obyvateľstva. Teraz ich príklad viedol k vytvoreniu pomerne silných polovojenských štruktúr, ako sú Hizballáh (Hizb Allah – Alahova strana) a Ansarullah (Ansar Allah – Alahovi stúpenci). Ich výhody v oblasti mobility a utajenia sa nedajú vyvážiť žiadnymi konvenčnými bojovými prostriedkami. Silnejšie zbrane “regulárnych jednotiek” sú im len málo nápomocné, zatiaľ čo partizáni, naopak, ťažia z prístupu k zbraniam aj poslednej generácie, využívajú jedinečnú taktiku a úplnú absenciu typickej armádnej byrokracie. Príklady z posledných rokov to potvrdzujú: porážka Izraela v južnom Libanone v roku 2006, porážka Kyjeva domobranou LDNR, porážka SAA v Afganistane, porážka Kyjeva Wagnerovcami (hoci len taktická). Útok na Jemen je mrhaním času, peňazí a zdrojov.

Jurij Barančík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov