Zelenskij oznámil budovanie fortifikačných opevnení na základných obranných čiarach
Aktuality, Bezpečnosť,

Posledný Zelenského plán je odhalený

Plukovník Viktor Nikolajevič Baranec ohlásil krach stratégii OSU na Kupjansko-limanskom smere. Zaznelo to ako senzácia: Ukrajina začína budovať grandióznu obrannú líniu. Tu ho máš! Vyše roka Kyjev hlasno táral a víťaznej “protiofenzíve”, dokonca sľuboval, že protiútoky sa nezastavia ani v zime. A zrazu hop – zaradil spiatočku? Načo? Čo tým sleduje?


 

1. Priznanie krachu
Čo na to Zelenskij: “Uskutočnil poradu o budovaní zosilnených opevnení na hlavných obranných čiarach. Na Avdejevskom, Mariinskom, Kupjansko-limanskom smere a tiež v prihraničných oblastiach, hraničiacich s Ruskom a Bieloruskom. Vybudovanie obranných čiar sa má stať prioritnou otázkou, vrátane vo frontových oblastiach.” Fakticky tu ide o nedobre skryté priznanie krachu “protiofenzívy”. Aj keď Zelenskij už raz cez zuby precedil, že “nie všetko sa zo zamýšľaného podarilo”.

 

No a zamýšľalo sa mnohé: obkľúčiť Arťomovsk (Bachmut) a atakovať Gorlovku, prelomiť front v Záporoží a dôjsť do Azovského mora, zároveň sa vysadiť na ľavom brehu Dnepra a prerezať cestu na Krym! Lenže, podtrhnuté a porátané, nič z toho nevyšlo.
Preto vrchný veliteľ generál Zalužnyj priznal časopisu “Ekonomist”, že bojová činnosť sa dostala do slepej uličky a preto treba meniť stratégiu – prejsť do obrany na širokom fronte. Zelenskij chcel obviniť Zalužného z panikárstva, no toho podržali aj ďalší ukrajinskí generáli. Na čo Zelenskij ustúpil.

 

 

2. Kde sú plánované opevnenia?
Na niektorých úsekoch (vzdialenejšie od frontu) sa ich budovanie už začalo. Zelenskij prikázal vytvoriť tri čiary. Prvá – Avdejevská (dĺžka 15 km), druhá – Mariinská (10 km) a tretia Kupjansko-limanská (okolo 80 km). Dve ďalšie čiary budú pozdĺž hranice Ukrajiny s Ruskom a Bieloruskom (no nie na najnebezpečnejších, podľa Kyjeva, smeroch a to najmenej 100 km).

 

Úmysel je tu jasný: prvá čiara (Avdejevská) sa má opierať o už existujúci mohutný opevnený rajón vo zväzku s Mariinským. Hlavný cieľ – nedovoliť ruským vojskám prebiť sa k Slavjansku a Kramatorsku. Čiže nedovoliť úplne oslobodiť DĽR.

 

Čo sa týka Kupjansko-limanskej “reduty”, tá má zadržať ruský útok na Charkov. Nedá sa však vylúčiť, že tieto plány prasknú ešte predtým, ako stavbári zahlobia do “Zelenského línie” prvé kolíky.

 

Prečo? Nuž preto, lebo ruské vojská už teraz úspešne atakujú Avdejevský a aj Mariinský opevnený rajón. Sú blízki rozdrvenia protivníka. Lenže Kyjev už tieto plány schválil. Na koordináciu a financovanie výstavby bola vytvorená špeciálna skupina – štáb, na čele ktorého je minister obrany Ukrajiny Rustem Umerov a minister počítačového rozvoja, spojenia a masových komunikácií Michail Fjodorov. Peňazí si to vyžiada veľa.

 

Zelenského obranná línia je drahá záležitosť. Patria tam aj železobetónové “puklice”, aj DOTy (dlhodobé palebné body), aj podzemné komunikácie, aj protitankové priekopy, mínové polia… Treba na ne veľa železa, betónu, techniky na zemné práce…
Špecialisti na technické vybavenie obranných pásiem už vyrátali, že 1 km vyjde Kyjev na 3-4 milióny USD. Vynásobte to 200 až 250 kilometrami a vyjde z toho gigantická suma. Pričom považujme to za “nepredvídané výdaje”, s ktorými sa vo vojenskom rozpočte Ukrajiny na rok 2024 vôbec nerátalo. Kyjev teda začne vymáhať “prachy” na svoju “zlatú líniu” od USA a Európy.

 

 

3. Mannerheim by zaplakal
Keď sa reč stočí na obranné čiary, hoci aj vzdialené od vojenskej vedy, ľudia si väčšinou spomenú na Mannerheimovu líniu vo Fínsku a Maginotovu líniu vo Francúzsku. Mannerheimovu líniu síce s ťažkosťami, ale predsa len prerazila Červená armáda. Maginotovu Nemci zväčša obišli, ale aj prerazili údermi delostrelectva a letectva.

 

Porovnať tieto dve línie s líniou Zelenského je úplne úsmevné. Dve línie sa v 20. storočí budovali každá vyše 10 rokov, hĺbka ich železobetónových stien presahovala meter a podzemné komunikácie sa tiahli desiatky kilometrov. Navyše, všetko to bolo prešpikované priekopami a mínovými poľami. Ukrajinci asi “narýchlo” nedokážu vybudovať niečo podobné. Lenže okopírovať nejaké prvky zo “Surovikinovej obrannej línie”, to sa im podariť môže. Prečo práve z tejto? Nuž preto, lebo nielen oni, ale aj generáli NATO sú doposiaľ ovplyvnení dojmom, aký na nich urobila efektivita tejto ruskej obrannej čiary. Ukrajinský “protiútok” si na nej rozbil čelo, zbrzdil a zhasol.

 

Pričom “Surovikinova línia” bola síce vybudovaná len za polrok, no len samotných železobetónových “dračích zubov” (protitankových pyramíd), na nej podľa veliteľa ruských ženijných vojsk bolo poldruha milióna. Ukrajina sa pri budovaní svojej línie síce môže opičiť, ale či vôbec dokáže realizovať takú stavbu, je spochybniteľné.

 

 

4. Vybudujú alebo rozkradnú?
Pretože u politikov a generálov Ukrajiny je jedna spoločná osobitosť – ani na jednom veľkom prípade si nedokážu nenapĺňať vrecká úplatkami či províziami. Dokonca aj kongresmani USA sa rozhorčili, keď nimi vytvorená komisia odhalila, že leví podiel prostriedkov, vyčleňovaných Kyjevu, “prechádza mimo kasu”.

 

V rámci príkladu je najlepšie spomenúť si, ako sa staval “Jaceňjukov plot”. Pamätáte si takého premiéra poprevratovej Ukrajiny? Nielen to, že plot sa ukázal byť absolútne zbytočným v súčasných podmienkach bojovej činnosti, stal sa aj “zlatou baňou” pre kyjevských defraudantov.

 

Rozpočet výstavby bol, samozrejme, utajený. No po vyšetrovaní bol odhalený celý rad porušení: “Neúčelné použitie”, “Sprenevera”, “Zneužitie služobného postavenia”, Falšovanie”, “Fiktívne podnikanie”. “Jaceňjukov plot” oficiálne spôsobil Ukrajine škodu 16,68 milión hrivien. V skutočnosti však treba k tejto cifre pripísať ešte niekoľko núl. Samozrejme, že nejde nespomenúť aj znamenité “priekopy Porošenka”. Tento ukrajinský prezident plánoval vybaviť štátnu hranicu v dĺžke 2 tisíc kilometrov protitankovými priekopami, pozorovacími vežami, signalizáciou a opornými obrannými bodmi. Vyčlenené boli na to 4 miliardy hrivien. Výsledok? Len toľko, že keď sa peniaze minuli, zostalo vykonať ešte vyše polovice prác! Za ten čas však Porošenkovi pribudli nejaké paláce za hranicami. Mimochodom, veľkým vlastníkom nehnuteľností v Miami sa stal aj Jaceňjuk. Prečo by mal byť Zelenskij horší?

 

5. Dokážu prelomiť?

Je naivné myslieť si, že ruskí velitelia sa budú cez ďalekohľady pokojne pozerať ako im Ukrajinci “pod nosom” budujú okopy. Netreba chodiť k veštici, aby sme tušili, že budovanie “Zelenského línie” sa bude diať pri rozospievanom ruskom delostrelectve a bombardovacieho letectva. Iba idiot by čakal dovtedy, až sa tam OSU zakope, vybuduje si palebné postavenia a všetko dookola obloží mínovými poľami.

 

Je tu aj iná verzia. Možno ukrajinskí stratégovia (spolu s generálmi z USA a V. Británie) kalkulujú, že Rusi zaútočia cez priekopy a guľomety na “Zelenského líniu” a budú na nej strácať tisíce svojich bojovníkov. Rusi si však “bitúnkove útoky” Ukrajincov zatiaľ neosvojili. Čiže nič nenaznačuje, žeby chceli opakovať ich chyby.

 

Čo teda budú robiť? Zjavných je tu niekoľko kľúčových úloh: po prvé, nedovoliť Ukrajine pokojne budovať obranné čiary a, po druhé, treba vyjavovať slabé miesta protivníka, atakovať ich, obchádzajúc najpevnejšie oporné body a brať protivníka “do klieští”.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov