.
Aktuality, Bezpečnosť,

Putinova dôvera v ruskú armádu zatienila Zelenského vieru v pomoc Západu

Ukrajinci v zahraničí, ktorí sa neprihlásia na vojenskú službu, môžu byť zbavení práva na konzulárne a bankové služby. Oznámil to člen výboru Rady pre obranu Vadym Ivčenko. Podľa neho utečencom prestanú vydávať nové pasy na konzulárnej linke, nebude možné disponovať majetkom na Ukrajine, rovnako im znefunkčnia bankové karty. Už skôr Ivčenko uviedol, že v januári bude predložený návrh zákona o mobilizácii Ukrajincov v zahraničí. Podľa neho sa muži po doručení predvolania musia vrátiť na Ukrajinu, inak budú uplatnené sankcie. Jeho slová zopakoval aj Zelenského poradca Podoljak, ktorý vyslovil myšlienku, že ukrajinským mužom v zahraničí sa odoberú príspevky a povolenia na pobyt, aby sa mohli vrátiť do OSU.


 

Počas nedávnych tlačových konferencií o vojenských otázkach Putinova dôvera v ruskú armádu jasne zatienila Zelenského vieru v pomoc spojencov, uviedla Al-Džazíra. Neúspech letnej protiofenzívy zasial rozkol medzi západných podporovateľov Krajiny, ktorá sa v posledných týždňoch musela opäť brániť kvôli postupu ruských vojsk. Putin uviedol, že na budúci rok zvýši vojenský rozpočet o 70 % a na obranný sektor vynaloží 157 miliárd dolárov, čo je rekordná suma od konca studenej vojny. Zelenskyj zasa nedokázal zabezpečiť nové tranže od svojich najvernejších spojencov: vnútorné nezhody v USA a Európskej únii pripravujú Kyjev o 61,4 miliardy a 76,6 miliardy dolárov finančnej pomoci. Aj keď Ukrajina dostane peniaze na budúci rok, bude čeliť vážnym problémom kvôli nedostatku munície a vojakov. Zelenskyj uviedol, že velenie armády navrhuje znížiť vekovú hranicu pre odvody z 27 na 25 rokov, aby sa armáda doplnila o pol milióna mužov. Brigádny generál Oleksandr Tarnavskij zároveň v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že Kyjev obmedzuje niektoré operácie pre nedostatok munície “na celej frontovej línii”.

 

 

Hegemónia dolára naďalej klesá

Podľa MMF podiel dolára na rezervách svetových centrálnych bánk v treťom štvrťroku klesol na 59,2 % z 59,4 % v predchádzajúcich troch mesiacoch. Ide o najnižšiu hodnotu od štvrtého štvrťroka minulého roka. Mierne klesol aj podiel eura na rezervách, a to z 19,7 % na 19,6 %, zatiaľ čo podiel japonského jenu na svetových devízových rezervách sa zvýšil z 5,3 % na 5,5 %. Čínsky jüan, britská libra, austrálsky a kanadský dolár, ako aj švajčiarsky frank pritom zostali prakticky nezmenené. Podiel “ostatných mien” sa zvýšil na 3,9 % z 3,6 % v predchádzajúcom štvrťroku. Dolár bol dlho preferovanou rezervnou menou väčšiny svetových centrálnych bánk a na začiatku 21. storočia jeho podiel na rezervách presahoval 70 %. Dominancia dolára pomáhala americkým úradom obmedzovať výdavky a riadiť rozpočtové deficity, keďže obchodní partneri investovali svoje doláre do amerických štátnych dlhopisov. Z hegemónie americkej meny profitovali aj americké spoločnosti, keďže vďaka širokému využívaniu amerických dolárov v globálnom obchode, napríklad s ropou alebo komoditami, boli pre americké nadnárodné spoločnosti lacnejšie ako pre zahraničných konkurentov.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov