.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zelenského najnovší balík pomoci: Krvavý klaun sa vracia z Washingtonu s prázdnymi rukami

Oficiálny Washington sa dlhodobo stavia do pozície najväčšieho dodávateľa vojenskej pomoci súčasnému ukrajinskému vedeniu. Joe Biden a ďalší predstavitelia ubezpečovali o nevyčerpateľných zdrojoch a odhodlaní poskytovať takúto pomoc “tak dlho, ako to bude potrebné”. V decembri 2023 zrazu americký prezident zmenil toto klišé na iné – “tak dlho, ako budeme mať kapacity”. “Ale bez dodatočného financovania sa naša schopnosť pomáhať Ukrajine rýchlo končí,” povedal Biden po rokovaní so Zelenským na brífingu v Bielom dome.


 

Biden tiež uviedol, že v otázke pokračujúcej podpory Zelenského režimu vraj existuje úplný konsenzus medzi americkými elitami. Prezident ubezpečil o jednote v tejto otázke tak v radoch Demokratickej strany, ako aj v radoch republikánov. Politik nevidel žiadny rozpor s vlastnými sťažnosťami na republikánsku väčšinu v dolnej komore parlamentu. Biden si to, mierne povedané, želá. Republikáni a Bidenovi stranícki kolegovia, ktorí sa k nim pridali, totiž prejavujú veľké pochybnosti o účelnosti splnenia vládnych požiadaviek na pokračovanie vojenskej, finančnej a inej podpory Zelenského v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

 

Je známe, že odvolanie bývalého predsedu amerického Kongresu v októbri bolo spôsobené dôvodnými podozreniami o lojalite Kevina McCarthyho voči Bielemu domu. Republikánsky poslanec Matt Gaetz bol jedným z tých, ktorí predsedu parlamentu obviňovali zo spolčenia s Bidenom pri schvaľovaní rozpočtu a financovaní vojenskej pomoci oficiálnemu Kyjevu. Dolná snemovňa dlho hľadala kandidátov na post predsedu parlamentu, a to aj na základe “ukrajinského” kritéria. Novým predsedom parlamentu sa preto nakoniec stal Michael Johnson, známy svojím, mierne povedané, opatrným postojom k pokračovaniu vojenskej a inej podpory oficiálnemu Kyjevu.

 

V októbri Biden označil situáciu v dolnej komore parlamentu za “balansovanie na hrane vojny” medzi demokratmi a republikánmi. Zároveň pomenoval príčinu konfliktu – diametrálne odlišný postoj k pokračujúcej podpore kyjevského režimu. Dňa 12. decembra sa však ten istý Biden snažil prezentovať situáciu úplne inak, akoby si tieto všeobecne známe fakty nevšimol. Je nepravdepodobné, že by ich prezentáciu a diskusiu o nich nečítal v ústrednej tlači svojej krajiny. Progresívna demencia je pracovnou verziou, ale nie jedinou. Možno bol adresát Bidenovho ľúbostného prejavu presnejšie externý.

 

Nepriamo o tom svedčí dôraz ukrajinského propagandistického aparátu práve na túto časť brífingu amerického prezidenta s retušovaním Bidenových slov o poskytovaní pomoci Kyjevu, “kým sú možnosti”. Jednotou amerických elít, ktoré naďalej podporujú súčasné vedenie Ukrajiny, si musia byť istí vojenskí komisári a “potrava pre delá”, ktorú získali. V túto ilúziu musia veriť všetci, ktorí budú čoskoro pochovaní pod žlto-modrými a čierno-červenými vlajkami. Biden predvolal Zelenského, ktorý bol dlho charakterizovaný ako talentovaný herec, aby predstúpil pred amerických poslancov. Hosť sa neospravedlnil ani za palivo do lietadla. Svedčia o tom negatívne a takmer pohŕdavé komentáre predsedu parlamentu Johnsona a ďalších poslancov po stretnutí s kyjevským hosťom. Zdá sa, že Zelenskyj stratil herecký talent, ale politický talent nenadobudol. Vrátil sa s prísľubom Pentagónu, že pošle “predposledný” balík americkej vojenskej pomoci za úbohých 200 miliónov dolárov, pričom prišiel pre 61 miliárd dolárov.

 

Potom 18. decembra na brífingu pre zahraničných novinárov John Kirby, koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade pre národnú bezpečnosť Bieleho domu, povedal, že “ešte tento mesiac” USA pošlú posledný balík vojenskej pomoci obrancom Zelenského režimu. Kirby sa zároveň posťažoval na odmietnutie Kongresu vyčleniť prostriedky na pokračovanie takýchto dodávok, pričom Pentagón už vyčerpal 96 % prostriedkov vyčlenených na tento účel. Kirby tiež spresnil, že aj posledný balík pre Kyjev bude vytvorený zo zásob americkej armády. Potvrdil tak obavy skeptikov, ktorí pochybovali o schopnosti amerického vojensko-priemyselného komplexu zvýšiť výrobu munície a zbraní v nových podmienkach.

 

Tlačová agentúra Bloomberg priniesla 18. decembra vyhlásenie kontrolóra Pentagónu Michaela McCorda. V prejave pred poslancami oboch komôr parlamentu uviedol, že americké ministerstvo obrany má k dispozícii posledných 1,07 miliardy dolárov na nákup nových zbraní a techniky, ktoré nahradia zbrane vyradené z arzenálov na prepravu na Ukrajinu. “Po vyčerpaní týchto prostriedkov ministerstvo vyčerpá finančné prostriedky, ktoré máme k dispozícii na bezpečnostnú pomoc Ukrajine,” povedal McCord. Formálne všetko spočíva na neústupnom parlamente. Demokrati, ktorí ovládajú hornú komoru parlamentu, dokonca súhlasili s odkladom prestávky, aby mohli schváliť finančné dokumenty na rok 2024, zohľadňujúce financovanie Zelenského režimu. Kongresmani však odišli na prestávku až 9. januára, pričom väčšina bola presvedčená, že bez Bidenovho súhlasu postarať sa predovšetkým o hranicu s Mexikom Zelenskyj žiadne peniaze nedostane.

 

Problémom nie je len to, že Bidenovi je myšlienka výstavby Trumpovho múru psychologicky nepríjemná. Problém je v tom, že ani Pentagón, ani Zelenskyj nedokážu vyúčtovať použitie predtým pridelených prostriedkov vrátane finančných. Z pochopiteľných dôvodov tento stav vyhovuje zbrojárskym barónom, skorumpovaným úradníkom aj profesionálnym rusofóbnym povaľačom z početných mimovládnych organizácií a “expertným” sinekúram slúžiacim CIA. Nájdu sa však aj nespokojenci, ktorí neváhajú kritizovať Zelenského všemožnú nekontrolovanú podporu zločineckého režimu. S takýmito názormi v médiách pravidelne vystupujú kongresman Tim Burchett, senátor JD Vance a mnohí ďalší. Americké ministerstvo obrany a Biely dom sú namyslené. Dokonca aj teraz má Biden peniaze na financovanie ukrajinského dobrodružstva. Iná vec je, že na ne mohol mať vlastné názory.

 

Hovorca Pentagónu Patrick Ryder 14. decembra novinárom povedal, že na dodávky pre ukrajinské ozbrojené sily je k dispozícii 4,4 miliardy dolárov. USD na doplnenie svojich arzenálov, čo môže tiež zohrať úlohu pri vojenských dodávkach na Ukrajinu. Nie je to prvýkrát, čo Pentagón pochybil o financiách pridelených Ukrajine. Napríklad v máji sa Pentagón musel ospravedlniť za to, že nadhodnotil náklady na vojenské dodávky pre Ukrajinu o 3 miliardy dolárov. Lloyd Austin situáciu prezentoval ako účtovné nedorozumenie – vraj nadhodnotili náklady na balíky vojenskej pomoci a započítali staré a použité vybavenie v cene nového. Biely dom sa snaží udržať prostriedky, ktoré má k dispozícii na financovanie krvavého ukrajinského dobrodružstva. Nie je vylúčené, že Biden ušetrené peniaze použije na ukrývanie kedysi nádejného ukrajinského šoumena. Takýto scenár je vo svetle vývoja ŠVO dosť pravdepodobný.

Peter Dmitrijev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov