Tanky T-14 Armata
Aktuality, Pozemná technika,

T-95: Pozoruhodný tank, ktorý Rusko takmer postavilo

Tank T-95 zastrašil nepriateľa väčšou zbraňou a lepšou vežou. S najväčšou pravdepodobnosťou by však zásadne nezmenil ruskú obrnenú taktiku, píše TNI. Ale možno je to najlepšie pre Spojené štáty a ich spojencov v NATO, že T-95 nebol nikdy implementovaný. S tankom T-95 by malo Rusko výrazné obrnené víťazstvá: aspoň na papieri mal tento ruský hlavný bojový tank všetko, čo potreboval. Pýšil sa veľkým a výkonným delom s diaľkovo ovládanou vežou. Dostal funkciu automatického načítania a vylepšené brnenie. Bolo však postavených len niekoľko prototypov a nikdy sa nedostal do sériovej výroby.


 

T-95 sa ukázal byť príliš pokročilý a príliš predbehol svoju dobu, a preto nebol vhodný na sériovú výrobu. Najlepšie z jeho konštrukčných charakteristík však boli neskôr stelesnené v T-14 Armata. Takže aj keby to bola akási “cvičná jazda” na T-14, pre USA a ich európskych spojencov by boli lepšie, keby sa s T-95 na bojisku nikdy nestretli.

 

T-95 mal ťažký osud, a to nijako nepomohlo budúcnosti. Všetko to začalo v roku 1988 a trvalo roky, kým program uspel. Sovieti chceli, aby sa ich protivníci NATO triasli na bojisku pred “supertankom”. Spomeňte si na faktor zastrašovania obrovského nemeckého tigra v druhej svetovej vojne. Okrem toho zvyšok sovietskych obrnených vozidiel, ako napríklad T-72 a T-80, postupne starol, takže nastal čas na zmenu. Po studenej vojne ruská armáda zdedila sovietske tanky zo ZSSR, vrátane T-80 vyrábaného spoločnosťou Omsktransmaš a T-72 vyrábaného spoločnosťou Uralvagonzavod. Uralvagonzavod tiež vyrábal T-90.

 

T-72B3

 

Proti Čečencom bol potrebný lepší tank. Omsktransmaš začal s úpravou T-80 Čierny orol. Ale postaviť niečo nové na základe T-80 bolo problematické. Tento tank ťažko fungoval v mestskom boji proti Čečencom, keď ruskí tankisti zjavne nevedeli, ako bojovať proti motivovaným povstalcom. Program Čierny orol bol zrušený v roku 2001 a obranná firma čoskoro zbankrotovala. V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov prevzal majetok konkurznej spoločnosti spoločnosť Uralvagonzavod. Uralvagonzavod začal pracovať na budúcom T-95 v roku 1995 a spustil program s názvom Objekt 195. Ruská armáda držala detaily tanku v prísne stráženom tajomstve a dúfala, že bude rozhodujúcim faktorom v druhej čečenskej vojne, ktorá trvala od roku 2000 do roku 2009.

 

T-80 BV

 

Cieľom bolo vystrašiť Čečencov a prekonať akýkoľvek tank v prevádzke NATO počas 2000-tych rokov. T-95 dostal 152 mm delo s hladkým vývrtom, silnejšie ako americký M1 Abrams a iné tanky. Táto zbraň mohla strieľať všetky typy moderných striel, ktoré by sa dali očakávať od nového tanku. Silné delo priťahovalo pozornosť.

 

Zbraň používala náboje kalibru 152 mm, typické pre ruské delostrelectvo. Týmto spôsobom mohol tank strieľať na budovy, bunkre a umiestnenia zbraní. Okrem toho bol vybavený nadhorizontálnymi raketami. Namiesto guľometu kalibru 7,62 mm mal koaxiálny 30 mm kanón. To by mohlo spôsobiť značné škody nepriateľským jednotkám a ľahkým obrneným vozidlám v otvorenom teréne.

 

Diaľkovo ovládaná veža, výkonný motor a moderné pancierovanie
Veža mala diaľkovo ovládaný palebný systém a automatický nakladač. To umožnilo posádke umiestniť sa do hĺbky tanku, aby sa zvýšila schopnosť prežitia. Veža bola tiež vyššia, čo umožňovalo zdvihnúť zbraň na streľbu na vyššie budovy v mestskom boji. Verilo sa, že dieselový motor T-95 vyvinul výkon 1 500 koní. Bol silnejší ako T-72 a T-80 a umožňoval mu pohybovať sa rýchlejšie ako iné ruské tanky. T-95 mal byť tiež novým slovom v ruskom prístupe k pancierovaniu. Predpokladalo sa, že dostane reliktné reaktívne brnenie, kompozitné brnenie a aktívny ochranný systém.

 

Vylepšené systémy zacielenia
T-95 mal termálne a optické zameriavače, ako aj podhlavňový radarový zameriavač. Môže byť efektívne použitý v dymových bojových priestoroch, pretože optické aj termálne zameriavače sú v takýchto prostrediach často zbytočné. Moderné komunikačné systémy by určite umožnili T-95 získať označenie cieľa od predsunutých bezpilotných lietadiel.

 

A čo protitankové rakety? 

T-95 zastrašil nepriateľa väčšou zbraňou a vyššou vežou. S najväčšou pravdepodobnosťou by však zásadne nezmenil ruskú obrnenú taktiku. Okrem toho nie je jasné, či by nové pancierovanie prežilo test protitankových rakiet Javelin zameraných na vrch tanku.

 

Keď začala vojna, Ukrajina mala asi 2000 modernizovaných tankov T-64

Ukrajinská armáda by to mala ťažké
Možno je to najlepšie pre Spojené štáty a ich spojencov v NATO, že T-95 nebol nikdy implementovaný. Navyše, vo veľkej tankovej bitke by utrpela aj Ukrajina. T-95 rozmiestnené na hranici s Ukrajinou by prekonali akékoľvek obrnené vozidlá Ozbrojených síl Ukrajiny. Najlepším ukrajinským tankom pred začiatkom nepriateľských akcií bol T-64. Má 125 mm kanón s hladkým vývrtom a môže odpaľovať riadené strely. Ale je oveľa starší – za normálnych okolností Rusi nepoužívajú T-64 – a proti ruskému T-95 by toho veľa nestálo.
Brent M. Eastwood

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov