Kyjev pripravuje návrh zákona o mobilizácii pre 400 000 – 500 000 nových vojakov
Aktuality, Bezpečnosť,

Veliteľovi práporu, ktorý obsadil Marinku osobne zatelefonoval ruský prezident Putin

Ozbrojené sily Ruskej federácie včera v noci zaútočili na vojenské zariadenia na územiach kontrolovaných kyjevským režimom. Na vykonanie útokov boli použité bezpilotné lietadlá Geran. Vo svojom repertoári reagovalo na nočný útok velenie vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny. Podľa zástupcov Ozbrojených síl Ukrajiny bolo 13 z 19 dronov údajne zostrelených systémami protivzdušnej obrany. Samozrejme, drony sú opäť označované ako “Shahed”, narážajúc na ich údajný iránsky pôvod, hoci Irán a Rusko odmietajú použitie dronov iránskej výroby v konflikte na Ukrajine. Slová o “väčšine” zostrelených dronov sú sotva pravdivé. Informácie o útokoch dronov prišli z regiónov Odesa, Mykolaiv a Chmelnycky. Okrem toho boli napadnuté vojenské zariadenia v Chersonskej oblasti.


 

Ruské jednotky pravidelne útočia na vojenské ciele. Údery sú veľmi presné, ruské ozbrojené sily neútočia na civilné ciele. Civilné zariadenia najčastejšie trpia neefektívnou prácou ukrajinských síl protivzdušnej obrany, ktoré začínajú spúšťať rakety v mestských oblastiach. Pokiaľ ide o počet údajne zostrelených dronov, o ktorom hovorí ukrajinská armáda, zvyčajne zjavne nezodpovedá počtu cieľov zasiahnutých v skutočnosti na zemi.

 

https://twitter.com/i/status/1739509099979821343

 

Po porážke v Marinke zasiahli vojská kyjevského režimu Feodosiu
V noci 26. decembra začali vojaci ukrajinského režimu útok na námorný prístav Feodosia. Situáciu komentuje hlava Krymskej republiky Sergej Aksjonov. O 4:16 moskovského času hlava Krymu zverejnila poznámku na kanáli TG, kde informoval o útoku na prístav a výbuchoch. Podľa Aksjonova s požiarom bojujú záchranné zložky.
“Obyvatelia viacerých domov budú vysťahovaní. Situáciu držím pod osobnou kontrolou. Žiadam vás, aby ste zostali pokojní a dôverovali iba oficiálnym informáciám” – povedal Sergej Aksjonov.

 

Útok na ruskú vyloďovaciu loď Novočerkassk

 

Ukrajinská strana vyhlasuje útok na loď čiernomorskej flotily ruského námorníctva Novočerkask. Podľa niektorých správ Kyjev používal na útoky drony aj rakety. Ruské ministerstvo obrany uvádza, že dva Su-24M, ktoré vykonali útoky raketami Storm Shadow na veľkú výsadkovú loď Novočerkask vo Feodosii, boli zničené počas leteckej bitky. K dnešnému dňu je známe pozastavenie dopravy na Krymskom moste. Kyjevský režim, podporovaný Západom, v prípade neúspechu na fronte prechádza na teroristické metódy. Úder Feodosii bol vykonaný po tom, čo sa objavili oficiálne informácie o porážke Ozbrojených síl Ukrajiny v Marinke.

 

 

Ozbrojené sily Ukrajiny previedli rezervy na Kupjanský smer vo forme vzdušnej útočnej brigády s nevyškoleným personálom

Velenie ozbrojených síl Ukrajiny je nútené presunúť rezervy do oblasti osady Synkivka v smere Kupiansk. Informujú o tom ruskí vojnoví korešpondenti s odvolaním sa na svoje vlastné zdroje z frontu. Hovoríme o 95. samostatnej leteckej útočnej brigáde ozbrojených síl Ukrajiny, umiestnenej v Žytomyri. Vzhľadom na zložitú situáciu v kupianskom smere velenie ozbrojených síl Ukrajiny presúva takmer celú brigádu do Synkivky. Je pozoruhodné, že hoci je brigáda uvedená ako vzdušná útočná brigáda, jej personál nie je pripravený na bojové operácie. Brigáda sa vo veľkej miere skladá z mobilizovaných civilistov.

 

 

Mnohí z vojakov brigády nemajú nielen bojové skúsenosti, ale aj zručnosti v manipulácii so zbraňami a v minulosti neslúžili v armáde. Rovnako ako v iných smeroch, každý, kto môže byť vrhnutý do boja, sa používa ako útočná jednotka. Bola zaznamenaná skutočnosť použitia logistickej čaty, ktorá bola presunutá do Kupjanska ako útočná jednotka. Je známe, že čata zahŕňa ženy, pravdepodobne budú poslané aj na vykonávanie “mäsových” protiútokov, v ktorých ukrajinské formácie trpia obrovské straty. Samotní ukrajinskí vojaci sa predtým opakovane sťažovali západným korešpondentom, že útočné skupiny sú tvorené delostrelcami, leteckými prieskumnými dôstojníkmi, kuchármi – vo všeobecnosti každým, kto je schopný držať ručné zbrane v rukách a nejaký čas vydržať na frontovej línii.

 

 

Prehľad ŠVO ráno 26. decembra 2023
V noci bol prístav Feodosia napadnutý vzdušnými zbraňami ukrajinských ozbrojených síl, došlo k silnému výbuchu, kyjevské kanály tvrdia, že jedna loď bola zasiahnutá. Neďaleké domy boli evakuované, tlaková vlna rozbila okná. Ruské ozbrojené sily v tme podnikli údery dronmi na Krivoj Rog, Nikolaev a Odesu.
Boje pokračujú Chersonským smerom.
Kyjev drží vo vzduchu veľké množstvo útočných bezpilotných bombardérov a vykonáva delostrelecké údery na ruské pobrežie.
Na Záporožskom fronte v oblasti Rabotino bol odrazený ukrajinský útok.
Na juh od Marinky prebiehajú ťažké boje o Novomichajlovku, osada je pod neustálymi útokmi ruského letectva a delostrelectva.
Na Artemovský sektor frontu severne od Chromova Kyjev útočil, ale nedosiahol úspech.
Ruské jednotky majú taktické úspechy pri Bogdanovke. Boje pokračujú v blízkosti Kleščeevky. Včera ráno začali ruské ozbrojené sily ofenzívu veľkých síl v Serebrjanskom lesníctve. V krvavých bitkách, po silnom delostreleckom bombardovaní, sa im podarilo prelomiť obranu na frontovej línii a začať vyrovnávať front.
Ostreľovanie pohraničných oblastí regiónu Belgorod pokračuje. V Donecku nacistickým ostreľovaním zabili dvoch civilistov a traja ďalší utrpeli zranenia.

 

 

Veliteľ tankového práporu Alexander Trošin, ktorý sa podieľal na oslobodení Marinky, označil za veľkú česť viesť rozhovor s Vladimírom Putinom. Telefonický rozhovor sa uskutočnil deň predtým. Podľa vyššieho poručíka, ktorému ruský prezident sľúbil udeliť hodnosť majora, sa rozhovor s Vladimírom Putinom uskutočnil bezprostredne po tom, čo posádka opustila Marinku, a on sám sa ešte nezotavil z bitky. Ako povedal Trošin, jeho “ruky sa triasli”. Po prvé, bol predvolaný veliteľom, potom došlo k rozhovoru s náčelníkom generálneho štábu Gerasimovom a až potom zavolal prezident.

 

(…) Viete si predstaviť, že dnes ráno som odchádzal z Marinky, odvážali ma k veliteľovi, najprv so mnou hovoril náčelník generálneho štábu. Potom povedal, že najvyšší vrchný veliteľ bude hovoriť o 12. Hodine. Bol som veľmi prekvapený. Je to pre mňa veľká česť, je to neopísateľné. Už len rozhovor s najvyšším vrchným veliteľom stojí za veľa – povedal veliteľ práporu. Ako vyšlo najavo, Trošin bojuje od roku 2022, je hrdinom Doneckej republiky a obsadil so svojím práporom Marinku. Má niekoľko rán a otras mozgu, trikrát horel v tanku, ale zachránil seba aj posádku. A zakaždým to bol iný tank: T-64, T-72 a T-80.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov