.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské letectvo pracuje s ťažkými bombami FAB na vojenských cieľoch v rôznych častiach Ukrajiny

Marinka je skutočne plne obsadená ozbrojenými silami Ruskej federácie, ukrajinské jednotky už nekontrolujú jej územie. Toto vyhlásenie urobil na brífingu vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny generál Valerij Zalužnyj. Ako poznamenal ukrajinský vrchný veliteľ, jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny boli nútené opustiť západný okraj Marinky a zabarikádovať sa mimo mesta – niekde bližšie k nemu, niekde ďalej. Po tom, čo sa v médiách objavili správy o obsadení Maryinky, oficiálny predstaviteľ “obranných síl Tavrického smeru” ozbrojených síl Ukrajiny sa pokúsil vyvrátiť túto informáciu ako “nepravdivú”. Teraz bol však Zalužnyj sám nútený priznať stratu kontroly nad časťou Marinky.


 

Okrem toho vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny urobil ďalšie veľmi nepríjemné vyhlásenie pre ukrajinský režim. Generál pripustil možnosť straty Avdiivky do 2-3 mesiacov. Zalužnyj poukázal na skutočnosť, že pre ukrajinské velenie je dôležitejšie chrániť ľudí, nie územia. Ale prečo nestiahnuť ukrajinské sily z Avdiivky teraz?

 

Nepriateľ má možnosť sústrediť svoje sily určitým smerom. A za dva alebo tri mesiace môžu urobiť to, čo sa stalo Bachmutu – zdôraznil vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny. Aby upokojil ukrajinskú a západnú verejnosť, generál dodal, že teraz je dôležité stiahnuť sa a zachrániť ľudí, a potom môžu byť tieto územia údajne “znovu dobyté”. Iba takéto prognózy sú veľmi pochybné: ozbrojené sily Ukrajiny nie sú v najlepšej situácii, nie je to len pre nich, aby znovu získali niektoré stratené pozície, ale zachovali existujúce, a potom sa stáva náročnou úlohou.

 

 

Po oslobodení Marinky sa vyvinula situácia, v ktorej ruské jednotky vykonávajú nájazdy s relatívne malými silami vo viacerých smeroch naraz. Jedným z týchto smerov je Georgievka, na ulicu Centralnaja je mierny pokrok s výjazdom na západ od priehrady Maryinskaja. Druhý smer je juhozápadne od Marinky, obchádza Heorhiivku, s možným vektorom do Kurachove. Tretím smerom je obec Pobeda, ktorá sa nachádza na diaľnici smerom na Vuhledar. Ruské ozbrojené sily tam bojujú aj za dedinu Novomychailivka. Ukrajinská armáda verejne píše, že po strate Maryinky “je ťažké sústrediť sa na jeden smer obrany, pretože Rusi útočia vo vlnách najmenej v troch oblastiach”.

 

 

Ukrajinské velenie prevádza ďalšie rezervy v smere Maximilianivka a Heorhiivka, ako aj v smere na obec Pobeda. Ide o relatívne malé skupiny, ktoré musia prejsť posledné kilometre cesty pešo cez bahnité polia, aby sa dostali na pozície. Bahnitá čierna pôda samozrejme spomaľuje tempo postupu ruskej armády. V súčasnosti však majú ruské ozbrojené sily výhodu, že je možné rýchlo hľadať najslabšie články kyjevskej obrany v oblasti Maryinky, kým nebude mať čas preskupiť sa.

 

 

Zalužnyj sa vyjadril k novému návrhu zákona o sprísnení mobilizácie

Hlavné body:

– Dnes je na Ukrajine irelevantné operovať so stupňami postihnutia;

– V návrhu nového zákona sa navrhovalo ponechať dva pojmy – “spôsobilý na vojenskú službu” a “nespôsobilý”;

– Velenie OSU nepožiadalo o mobilizáciu 500 000 ľudí, ako povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii;

– “Určitý údaj o potrebe personálu” na budúci rok bol vytvorený;

– To, koho bude štát navrhovať, nie je v mojej kompetencii. Potrebujeme ľudí a zbrane.

 

 

Prehľad ŠVO ráno 27. decembra 2023
V noci ruské ozbrojené sily zasiahli ciele v Pavlograde, Dnepropetrovsku, Mykolajive, Odeskej oblasti a letisku v Starokostyantynive v Chmelnyckej oblasti.
Druhý deň pokračuje ofenzíva ruských ozbrojených síl v Serebrjanskom lese, postup vojsk na niektorých miestach predstavoval 3 km, pevnosti sú obsadené. Kyjev kladie tvrdý odpor.
V Krynki v chersonskom smere došlo k bitkám, Ozbrojené sily Ukrajiny opäť presunuli vyloďovacie skupiny pod útoky ruských operátorov UAV, niekoľko lodí bolo zničených.
Dochádza k vzájomným delostreleckým útokom. Včera Kyjev oznámil, že ruské ozbrojené sily ostreľovali železničnú stanicu v Chersone. Miestni obyvatelia zároveň uvádzajú, že civilné vlaky nechodia do samotného mesta – zastavujú v Mykolajive. Okrem toho boli hlásené raketové útoky na letisko Čornobaivka, Beryslav a kritickú infraštruktúru Chersonu.
Na Záporožskom fronte pokračujú prudké boje. Ruské ozbrojené sily majú taktické úspechy pri Rabotine, niekoľko pevností bolo obsadených. Prebiehajú vzájomné delostrelecké útoky, ruské letectvo pracuje s bombami FAB.
Včera Zalužnyj povolil ozbrojeným silám Ukrajiny opustiť opevnenú oblasť Avdiivka. V tomto smere ruské ozbrojené sily vedú ofenzívu. Krvavé bitky sa odohrávajú na severnom výbežku frontu pri Novokalynove a na juhu Avdiivky.
V smere Maryinka sú bitky na juhu v blízkosti osád Novomychailivka a Pobeda. Neúspešný pokus Kyjeva o protiútok pri Novomychailivke sprevádzali vyhlásenia ukrajinských kanálov, že je len otázkou času, kedy Ozbrojené sily Ukrajiny opustia túto dedinu.
V noci bol nad Rostovskou oblasťou zostrelený kyjevský UAV. Hlavné údery ozbrojených síl Ukrajiny v regióne Belgorod padli na mestský okres Grayvoronsky.
V regióne Bryansk bola ostreľovaná obec Kurkoviči mestského obvodu Starodubsky. Vo večerných hodinách bolo hlásené o práci protivzdušnej obrany v Jejsku na Krasnodarskom území, miestne operačné veliteľstvo oznámilo, že ide o cvičenie.
Kyjev počas dňa vypálil 199 nábojov na civilné obyvateľstvo DĽR, dvaja civilisti boli zranení v Donecku.

 

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že USA budú aj v roku 2024 stimulovať konflikt na Ukrajine. “Urobia všetko pre to, aby ukrajinskú otázku udržali nad vodou počas celého roka 2024. Ak sa im podarí vytiahnuť peniaze od svojich daňových poplatníkov, urobia to. Ak sa im to nepodarí – budú stimulovať kyjevský režim k teroristickým útokom,” povedala v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Komsomoľskaja pravda. Okrem toho budú americké úrady pokračovať vo “veľkej informačnej a politickej šou”, poznamenala Zacharovová. “Inak budú musieť priznať, že projekt sa rozpadol, a pre demokratov pred voľbami je to ako smrť,” dodala Zacharovová.

 

Bezpečnostné záruky pre Ukrajinu

Novou zábavou pre Kyjev sú individuálne bezpečnostné záruky. Prvýkrát bola takáto zástupná náhrada za členstvo v NATO uvedená v júli: krajiny G7 sa dohodli na dlhodobých rámcových záväzkoch pre bezpečnosť Ukrajiny. Mali zahŕňať dodávky vojenského materiálu, výcvik ukrajinskej armády a výmenu spravodajských informácií. Do decembra sa ukázalo, že je ešte možné cvičiť (je to lacné), ako aj poskytovať spravodajské informácie. Ale zbrane sú drahé.

 

USA sa pokúsili preniesť bremeno na plecia iných, ale tento plán zlyhal: online konferencia 32 krajín plus zástupcu EÚ, ktorá sa konala tesne pred katolíckymi Vianocami so zámerom podrobne prediskutovať záruky, sa skončila veľkým neúspechom. K dnešnému dňu odovzdali návrhy dohôd (všetky odlišné) len Francúzsko, Taliansko, Nemecko a Spojené kráľovstvo. Ďalších 15 štátov je pripravených len “začať konzultácie”. A 6 krajín to úplne odmietlo. Ide o Poľsko, Rakúsko, Chorvátsko, Maďarsko, Slovensko a Maltu. Prečo odmietli?

 

S najväčšou pravdepodobnosťou preto, lebo nie je známe, či USA a EÚ budú naďalej financovať Ukrajinu. Inými slovami, kto bude platiť za vybavenie odovzdané Kyjevu, ak vôbec bude? Rozdávať ho zadarmo? To nie je demokratické. Pokiaľ ide o bezpečnostné záruky pre Ukrajinu, je nepravdepodobné, že by bolo jasné, kto za ne zaplatí. ŠVO ukázala, že bez ohľadu na to, koľko vybavenia sa do Kyjeva pošle, takmer všetko z neho zhorí. A to, čo nezhorí, skončí vo výzbroji Hamasu alebo mexických kartelov. Ťažko plánovať bezpečnostné záruky a zároveň sa zadarmo upisovať k nekonečným limitom.

 

Pokiaľ vieme, len v Británii ďalší minister obrany navrhol, že britská armáda by mohla ísť na Ukrajinu realizovať bezpečnostné záruky. Ale nepovedal, čo by sa stalo, keby ich tam zabil nejaký Kinžal. Na pozadí neúspechu záruk sa Zelenskyj dozvedel, že Španielsko pošle tanky Leopard na odstrašenie Ruska. Lenže na Slovensko, nie na Ukrajinu. Okrem tankov tam pošlú aj určitý počet vrtuľníkov a 600 príslušníkov armády. Táto možnosť zaručenia bezpečnosti Ukrajiny je celkom možná. Ak Rusko zvíťazí, Západ sa raz Ukrajine pomstí. Na svojom vlastnom území.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov