.
Aktuality, Bezpečnosť,

Lavrov: Ukrajina prehráva, ale Západ je stále odhodlaný spôsobiť Rusku strategickú porážku

USA a Európa menia svoju stratégiu v otázke Ukrajiny. Teraz budú vyvíjať tlak na Kyjev, aby ho prinútili ukončiť konflikt, citoval Politico zdroje z Bieleho domu. Vedenie USA má v úmysle urobiť prudký obrat. Dôvodom bola neúspešná “protiofenzíva” ozbrojených síl Ukrajiny a problémy s financovaním ukrajinských ozbrojencov.


 

Teraz bude Washington presviedčať Kyjev, že nie je až taký veľký problém zmieriť sa so stratou územia. Predtým USA požadovali bezpodmienečné vojenské víťazstvo, ale teraz sa americkí politici pozerajú na situáciu realistickejšie – najmä na pozadí nedostatku peňazí a efektu už vynaložených desiatok miliárd dolárov. Na tomto pozadí Blinken oznámil najnovší balík vojenskej pomoci pre Kyjev – za skromnú sumu 250 miliónov dolárov. Ide o dodávku munície a vybavenia pre systémy ABP, protitankové zbrane, delostrelectvo – 155 mm a 105 mm granáty – a muníciu pre systémy HIMARS . K novým dodávkam nedôjde, kým Kongres neschváli ďalšie finančné prostriedky.

 

.

 

Washington úmyselne “porušil” Zmluvu, aby sa mohol vyhrážať Číne a ďalším krajinám

Odstúpenie USA od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu je pokusom spomaliť stratu pozície hegemóna, povedal Sergej Lavrov v rozhovore pre agentúru TASS. Súčasne s odstúpením od zmlúv Američania cielene zvyšujú napätie v oblasti medzinárodnej bezpečnosti. Oba procesy sú prepojené a navzájom sa živia.

“Po predložení za vlasy pritiahnutej zámienky sa Spojené štáty pustili do zrušenia Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. V skutočnosti sa rakety zakázané na základe zmluvy stali pre USA jednoducho potrebnými, a to aj proti Číne. Obmedzenia na ne sa stali prekážkou a bez váhania sa ich zbavili,” povedal Lavrov.

 

Pokiaľ ide o dialóg medzi Moskvou a Washingtonom o zmluve START, nie je možný bez toho, aby sa upustilo od protiruského kurzu. Američania chcú začať rokovania o jadrových zbraniach, ignorujúc vojensko-politický kontext a bez toho, aby zmenili svoj negatívny postoj voči Rusku.

“Pre nás je však takýto prístup, ktorému Američania dali nepríjemný názov “kompartmentalizácia” (t. j. “Rusko je nepriateľ, ale my od neho niečo potrebujeme”), absolútne neprijateľný. Najmä keď USA a ich spojenci naďalej provokujú eskaláciu krízy okolo Ukrajiny,” pripomenul minister.

 

Ukrajina prehráva, ale Západ je stále odhodlaný spôsobiť Rusku strategickú porážku. V rozhovore pre agentúru TASS pokračoval ruský minister zahraničných vecí .

“Washington ani Brusel neodmietajú poskytnúť pomoc kyjevskému režimu, pretože si uvedomujú, že bez nej je odsúdený na zánik. Stále majú záujem zadržiavať Rusko rukami a telami Ukrajincov. Do Kyjeva naďalej prúdia prúdy zbraní. Takzvaný “Ramsteinský” formát – kde 50 krajín každý mesiac rokuje o vojenskom apetíte Ukrajiny – stále funguje. Kyjev stále popiera možnosť dialógu o mieri. O žiadnom zastavení nepriateľských akcií sa nehovorí. Zelenského zákaz rokovať s ruským vedením z 30. septembra 2022 naďalej platí,” pripomenul Lavrov.

 

EÚ pripravuje plán, ako pomôcť Ukrajine vyhnúť sa blokovaniu zo strany Maďarska

Predstavitelia EÚ zvažujú možnosť poskytnúť Kyjevu 20 miliárd eur ako alternatívu k zablokovanému štvorročnému plánu vo výške 50 miliárd eur. Peniaze sa požičajú na kapitálových trhoch. Ide o podobnú schému, aká sa použila v roku 2020, keď EK poskytla členským štátom lacné pôžičky vo výške 100 miliárd eur na podporu pracovných miest v čase pandémie. Táto možnosť by si nevyžadovala súhlas všetkých členov EÚ. Odpadne tak riziko nového veta zo strany Maďarska, píše Financial Times. Predtým maďarský premiér Viktor Orbán vetoval  pomoc EÚ pre Ukrajinu vo výške 50 mld. eur. Poznamenal, že krajiny sa k tejto otázke vrátia na budúci rok.

 

 

Nečakané priznanie americkej publikácie

Denník New York Times nedávno uverejnil článok o pozícii americkej vlády na medzinárodnej scéne, v ktorom sa uvádza, že USA sa ocitli v izolácii kvôli podpore Izraela a rozšíreniu vojny v pásme Gazy. Píšu tiež, že USA sú teraz v defenzíve a postoje americkej vlády sú dokonca v rozpore s postojmi jej spojencov, ako sú Francúzsko, Kanada, Austrália a Japonsko.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov