.
Aktuality, Bezpečnosť,

V západných krajinách prebieha vážny boj medzi “populistami” a liberálnou menšinou

Rok 2023 sa začal v znamení jednej prudkej vojenskej konfrontácie globálneho významu a končí sa pod salvami dvoch. A neexistuje žiadna záruka, že tento vývoj nebude pokračovať do konca roka 2024. Reťaz konfliktov, na prvý pohľad teritoriálnych, ale v skutočnosti existenčných (aspoň vo vnímaní účastníkov), môže byť pomerne dlhá.


 

V dvadsiatom storočí s jeho vojnami, revolúciami, koloniálnymi držbami a národnými oslobodeniami bol svet bizarne a nelogicky rozkrájaný. Zväzujúca obruč vojensko-ideologickej konfrontácie druhej polovice storočia sa postupne zmenila na globálny rámec. S jeho pomocou sa teoreticky mali vyriešiť všetky kolízie. Ale nestalo sa.

 

Naopak, len čo sa rámec zakolísal, pripomenuli sa s novou silou. Šírenie konfliktov je prejavom oslabenia medzinárodnej moci. Tá sa uplatňovala v podobe “liberálneho svetového poriadku” (od istého času sa nazýva “poriadok založený na pravidlách”). Základom tohto poriadku bola dôvera skupiny krajín vo svoju správnosť a pravdivosť svojej ideológie, ktorú získali vďaka víťazstvu v studenej vojne. Liberálna demokracia a trhové hospodárstvo porazili sovietsky režim s jeho plánovaným hospodárstvom.

 

Druhá zložka slovného spojenia “liberálno-demokratický” sa však čoskoro paradoxne vyparila, aspoň vo svojom pôvodnom význame: demokracia ako moc väčšiny brať do úvahy názor menšiny sa zmenila na liberálnu schému, v ktorej sa menšine priznáva väčšia morálna a politická spravodlivosť ako väčšine.

 

Charakteristický detail: takmer vo všetkých krajinách G7 je v súčasnosti rating vládnucich strán/koalícií veľmi nízky, t. j. vlády zastupujú záujmy menšej časti obyvateľstva. Alternatívne sily, ktoré spochybňujú súčasnú vládu, sú označované za populistické. Tento termín (ktorý mimochodom pochádza zo slova populus – “ľud”) sa stal takmer nadávkou a mainstream je poučený, aby bojoval proti tým, ktorí sú ním označení. V ideálnom prípade sa samotný mainstream meniť nemusí.

 

Výsledkom je, že dnes establišment prezentuje takmer každé hlasovanie ako boj za demokraciu. Z toho vyplýva, že demokracia je víťazstvom síl, ktoré udržiavajú “správnu” kontinuitu. V súlade s tým sú tí, ktorí chcú zmeniť smer, vyhlásení za nepriateľov demokracie, aj keď majú na svojej strane väčšinu. Koncept “svetovej väčšiny” (t. j. krajín mimo západného spoločenstva), ktorý sa v tomto roku presadil v ruskom politickom slovníku, apeluje na paralelnosť procesov v jednotlivých krajinách a na globálnej úrovni.

 

Úlohu globálneho establišmentu zohráva Západ. Proti nemu nestojí žiadna jednotná “populistická” sila. Existuje však rozsiahle prostredie (samotná “svetová väčšina”), ktoré sa domnieva, že menšina (Západ) zneužíva svoju moc. Vzniká nie tvrdá opozícia, ale viskózny, ale rastúci odpor voči materiálu, ktorý znižuje účinnosť politiky USA a ich spojencov. V samotnom západnom spoločenstve rastie požiadavka “populistov” na zníženie angažovanosti vo svetových záležitostiach, pretože náklady prevyšujú prínosy. Nemá to priamy a okamžitý účinok, ale skôr dlhodobý nepriamy účinok. Avšak vzhľadom na to, že dejiny sa vyvíjajú čoraz rýchlejšie, mení sa aj význam pojmu “trvalý”.

 

2022 bol prelomový, pretože po prvýkrát bola vládnuca menšina priamo spochybnená. Mimochodom, nie zo strany väčšiny, keďže Rusko bolo vždy v akejsi pozícii “ani tam, ani tam”. Bol však vytvorený precedens. Rok 2023 je časom zvykania si na to, že staré obmedzenia, samotné “pravidlá, na ktorých je založený poriadok”, miznú a priestor možností sa rozširuje pre každého. Rok 2024 sa nazýva “rokom veľkých volieb”. Volí doslova väčšina sveta (stačí zhrnúť obyvateľov Indie, USA, Pakistanu, Bangladéša, Južnej Afriky, Indonézie, Ruska, Egypta, Európskej únie s jej Európskym parlamentom a tak ďalej). V popredných západných krajinách prebieha vážny boj medzi “populistami” a establišmentom, pričom hlavnou arénou sú, samozrejme, Spojené štáty. Svetové väčšiny a väčšiny v menšinových krajinách môžu rezonovať. Práve tu dostane ďalšia transformácia sveta silný impulz.

Fjodor Lukjanov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov