.
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovenskí vojaci v roku 2023 cvičili, ale aj pomáhali vždy keď bolo treba


Bratislava, 29. decembra 2023 – Okrem svojho poslania, pripravovať sa na obranu vlasti aj tohto roku vojaci pomáhali pri rôznych udalostiach a aktivitách. Jednou z nich je aj nasadenie vojakov na doplnenie kapacít policajného zboru, pri zvládaní migračnej krízy na našej južnej hranici.

 

Celkovo bolo od septembra nasadených na riešenie migračnej vlny takmer 19 tisíc vojakov, (takzvaných osobo-dní), čo by sa dalo pri aktuálnom stave ozbrojených síl na vysvetlenie priblížiť tak, že každý vojak vrátane najvyššieho generála absolvoval takmer jeden a pól dňa nasadenia v tomto období. Toto číslo zároveň predstavuje viac ako 190 tisíc odpracovaných hodín mimo riadneho služobného času, strávených na hliadkach s príslušníkmi policajného zboru, poskytovania logistickej podpory v miestach zhromažďovania migrantov, ale aj skrytého pozorovania vybraných prístupových koridorov. Celé úsilie viedlo k zadržaniu viac ako 4600 nelegálnych migrantov a prispelo k odstrašeniu organizátorov nelegálnych prechodov zelenej hranice a posilneniu pocitu bezpečnosti našich spoluobčanov.

 

Okrem tejto významnej aktivity sa vojaci ozbrojených síl už druhý rok podieľali na ochrane východnej hranice, kde sa na pozorovaní na hranici počas celého roka vystriedali takmer všetci príslušníci prieskumných útvarov jednotiek pozemných síl, ďalej špecialisti radiačnej-chemickej a biologickej ochrany, ako aj špecialisti pre civilno-vojenskú spoluprácu, celkovo viac ako 7000 osobo-dní nasadenia, pričom pri plnení úloh najazdili viac ako 115 tisíc kilometrov vo veľmi ťažkom horskom teréne. Na plnenie tejto úlohy boli nasadené aj vrtuľníky vzdušných síl s celkovým náletom viac ako 200 letových hodín pri vzdušnom prieskume hraničného pásma.

 

Nezaváhali sme ani pri požiadavke na vyčlenenie, vybudovanie a prevádzku ubytovacích a sociálnych kontajnerov pre našich spoluobčanov postihnutých zemetrasením na východnom Slovensku. Vojaci posádkových pohotovostných jednotiek boli nasadzovaní podľa potrieb na odstraňovanie malých či väčších krízových situácií na základe požiadaviek miestnej samosprávy. Zároveň však máme za sebou významné výcvikové aktivity, akými boli cvičenia Alertex 23, Slovenský štít 23, Combined Resolve alebo Strong Cohesion 23, ktoré viedli k zvýšeniu operačnej pripravenosti jednotlivých zložiek ozbrojených síl.

 

Ozbrojené sily a ich vojaci tak opäť preukázali pripravenosť splniť úlohy a byť strategickou rezervou štátu, pripravenou pomôcť spoluobčanom tam, kde kapacity iných zložiek už zjavne končia.

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov