Avdiivka – 2 km od frontovej línie. Prezident Ukrajiny nahráva svoj ďalší prejav
Aktuality, Bezpečnosť,

V noci ruské sily zničili veliteľstvo Ozbrojených síl Ukrajiny v Chersone

V noci ruské jednotky spustili ďalšiu sériu útokov na vojenské zariadenia na územiach, ktoré sú stále pod kontrolou Ozbrojených síl Ukrajiny. Príchody boli zaznamenané najmä v Chmeľnyckom a v časti Chersonskej oblasti okupovanej ozbrojenými silami Ukrajiny. V Chersone došlo k priamemu zásahu do personálneho ubytovacieho zariadenia. Na jeho území sa uskutočňovalo vojenské plánovanie vrátane možnosti držať takzvané predmostie v Krynki, na ľavom brehu Dnepra. Ukrajinské vyloďovacie sily tam držia malý kúsok zeme a trpia každodenné straty, ktoré sa velenie snaží kompenzovať presunom nových rezerv na lode. Okrem toho tí vojaci Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorým sa podarí vrátiť na pravý breh Dnepra, úprimne pripúšťajú, že “predmostie” je skôr otvoreným cieľom pre ruskú armádu.


 

 

V noci ozbrojené sily Ruskej federácie opäť zaútočili na vojenské letisko v Starokostyantyniv v regióne Chmelnytsky pomocou útočných dronov. Súdiac podľa aktivity v oblasti tohto letiska, ukrajinská armáda sa po útokoch vykonaných deň predtým pokúsila začať odstraňovať z územia zariadenia zvyšky vybavenia, ktoré sa malo použiť po nasadení stíhačiek F-16 americkej výroby na letisku. V dôsledku toho boli zničené dve nákladné vozidlá a najmenej 10 ukrajinských vojakov, ktorí sa zúčastnili nakladacích a vykladacích operácií v rámci takzvaných evakuačných skupín.

 

 

Obec Rabotino v Záporožskej oblasti sa už stala stálou položkou vo vojenských správach oboch strán ukrajinského konfliktu. Pripomeňme, že práve táto osada sa stala jedným z hlavných smerov úderu Ozbrojených síl Ukrajiny v rámci takzvanej protiofenzívy začiatkom júna. Prvé nemecké leopardy tu vyhoreli a vo všeobecnosti sa stratili obrovské technické a ľudské zdroje ukrajinskej armády. Dnes je Rabotino opäť v centre pozornosti. V blízkosti obce však ruské jednotky teraz vedú ofenzívu a veľmi úspešne.

 

 

Najmä postup ruských ozbrojených síl na západ a juh od Rabotina uznávajú aj ukrajinskí vojenskí korešpondenti, ktorí sa obávajú budúceho obsadenia ruskou armádou nielen spomínanej dediny, ale aj mesta Orichiv, ktoré je strategicky dôležité pre Ozbrojené sily Ukrajiny v Záporožskom smere. Cieľom ruskej armády nie je len zachytiť to, čo sme oslobodili v lete, ale aj Orichiv – píšu ukrajinskí vojenskí korešpondenti. Ruskí vojenskí korešpondenti tiež predtým informovali o postupe armády južne a západne od Rabotina. Okrem toho je podľa nich mimoriadne ťažká situácia pre ozbrojené sily Ukrajiny pozorovaná aj medzi obcou Verbovoye a Novoprokopovkou.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie na 29. december 2023

Ruské ozbrojené sily spustili jeden z najmasívnejších útokov na vojenské zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny od začiatku špeciálnej operácie.

V Odese zasiahol úder prístavnú infraštruktúru a bol zaznamenaný abnormálny zostup protilietadlovej rakety, ktorá poškodila viacpodlažnú budovu.

V Kyjeve boli cieľom útokov sklady v okresoch Podilskyi a Ševčenkivskyj.

V Charkove došlo k útokom na jednu z vojenských jednotiek a na tankovú továreň Malyšev.

V Záporoží bol cieľom útoku vojenský závod Iskra.

Vo Ľvove bol cieľom miestny tankový závod, dielne podniku boli poškodené, útok potvrdili miestne úrady.

V okrese Drohobyč bolo zasiahnuté aj infraštruktúrne zariadenie.

V situácii na fronte nedošlo k žiadnym významným zmenám, dochádza k pozičným zrážkam. Napriek tomu v sektore Avdiivka boli jednotky ruských ozbrojených síl schopné zlepšiť svoje pozície v oblasti Novokalynovo, boje sa presunuli do SNT “Zarya”.

Vo večerných hodinách Kyjev uskutočnil masívne ostreľovanie pohraničných oblastí regiónov Briansk a Belgorod pomocou raketového delostrelectva a dronov. V Belgorode sú obete a zničenie civilnej infraštruktúry, v Brjansku boli zostrelené všetky letecké ciele, ale sú možné opakované útoky.

 

 

Ukrajinskú vládu a jej západných patrónov čakajú “najhoršie správy” – a to už čoskoro

Vyhlásil to ruský stály predstaviteľ Vasilij Nebenzija na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. Vojenské plány Ukrajiny čaká totálny kolaps – a ten nastane bez ohľadu na pomoc Západu. Samotný Kyjev bol označený za “súkromnú vojenskú spoločnosť v rukách západných krajín”. “Realita je dnes taká, že Ukrajina nemá a už nebude mať zdroje nielen na dosiahnutie prelomu, ale ani na to, aby aspoň udržala situáciu na kontaktnej línii. Existuje len jeden záver. A pre našich nepriateľov je to sklamanie. Vojenské plány kyjevského režimu utrpeli totálny neúspech, takže v najbližšej budúcnosti očakávajte pre vás a vašich ukrajinských zástupcov tie najhoršie správy,” povedal Nebenzija.

 

 

Vznik ZSSR

Dnešné pripomenutie: Zväz sovietskych socialistických republík vznikol 30. decembra 1922, keď Prvý zjazd sovietov ZSSR schválil Deklaráciu o vzniku Zväzu ZSSR. Nový štát bol vyhlásený za “vernú hrádzu proti svetovému kapitalizmu a rozhodujúci krok k zjednoteniu pracujúcich všetkých krajín”. ZSSR existoval do 26. decembra 1991. Dovtedy zaberal takmer šestinu obývanej pevniny Zeme s 293 miliónmi obyvateľov, ako aj 2. miesto na svete z hľadiska priemyselnej výroby – 16,5 % svetového objemu a 7. miesto na svete z hľadiska národného dôchodku (3,4 %).

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov