ATACMS
Aktuality, Pozemná technika,

Dostane zrada Ukrajiny raketový pohon?

Ukrajinou v posledných hodinách otriasala informácia, že USA sa chystajú zlikvidovať stovky rakiet ATACMS, ktorým sa končí životnosť. Tých istých rakiet ATACMS, ktoré oni vytrvalo žiadali od začiatku konfliktu, aby nakoniec obdržali zhruba 20 kusov. Ak by ostatné strely v USA zlikvidovali, bola by tým prekonaná aj miera predstavivosti autora o neúčelnosti použitia tejto munície Ukrajinou. Od 10.10.2023 do 18.10.2023 vyšli tri články, ktoré varovali pred eskaláciou konfliktu v prípade, že ich Ukrajina použije. Tiež predtým, že malé množstvo dodaných rakiet Rusko a jeho spojenci kvantitatívne aj kvalitatívne prevalcujú.


 

A tak, dňa 2.1.2024 vydal Newsweek článok, ktorý pripúšťa možnosť, že ďalšie rakety Ukrajina nedostane a budú zničené, verejnú mienku sa však snažil nakloniť proti takémuto kroku. Časopis pripomína, že Kyjev sa púšťa do nového roka opotrebovávacej vojny. Víria sa však špekulácie o budúcich dodávkach rakiet ATACMS vyrobených v USA. Kyjev debutoval svojimi strelami ATACMS pri útokoch na ruské vojenské základne v mestách Berďansk a Luhansk v polovici októbra 2023. Rakety M39 ATACMS zničili množstvo “moskovských vrtuľníkov”, pričom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že rakety sa “osvedčili”. ” USA zatiaľ poslali približne 20 striel ATACMS, informoval denník The New York Times s odvolaním sa na dvoch západných predstaviteľov. Tieto rakety použila Ukrajina “okamžite a s veľkým účinkom”, povedal pre Newsweek generálporučík (vo výslužbe) Ben Hodges, bývalý veliteľ americkej armády v Európe.

 

Strela M39 ATACMS:

 

Keďže vojna nevykazuje žiadne známky toho, že by sa mala čoskoro skončiť (pekne povedané), vynárajú sa otázky o budúcom použití rakiet dlhého doletu, pričom sa sústreďuje na americké zásoby ATACMS, ktorých životnosť vypršala. Existujú rôzne typy ATACMS s rôznym dosahom a hlavicami. Stovky rakiet M39 a M39A1 vyrobených spoločnosťou Lockheed Martin, ktoré sú “vynikajúce legálne, presne navádzané kazetové zbrane”, sú plánované na zničenie so “značnými” náklady pre amerických daňových poplatníkov, povedal Daniel Rice, bývalý osobitný poradca hlavného veliteľa Ukrajiny generála Valerija Zalužného. Mohli by byť odoslané na Ukrajinu a použité “veľmi efektívne” proti moskovským silám, povedal pre Newsweek. Neexistujú žiadne obavy týkajúce sa dátumu vypršania životnosti tohto typu rakiet, trval na svojom. “Fungujú,” dodal. “Všetky zbrane sú nakoniec nahradené lepšími, smrteľnejšími a nákladovo efektívnejšími zbraňami,” povedal (a mal pritom na mysli nedávne dodávky prvých striel PrSM americkej armáde), ale mohli by mať veľký význam pre ukrajinské vojnové úsilie.

“Tieto rakety M39 poskytujú dosah, presnosť a letalitu, ktorú Ukrajina bez tohto daru nemá,” povedal.
Veľa závisí od toho, ako dlho po dátume exspirácie zbraň je, ale rakete môžu po tomto dátume zostať ešte roky života, povedal Hodges. Neposielanie ATACMS na základe doby použiteľnosti je skôr politickým rozhodnutím než rozhodnutím o užívateľskej bezpečnosti, dodal. Daná doba použiteľnosti nie je vždy presným ukazovateľom toho, či je raketa funkčná, súhlasil Fabian Hinz, výskumný pracovník špecializujúci sa na obranu Blízkeho východu a vojenskú analýzu v think-tanku Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie. Predpokladá sa, že ATACMS poskytnuté Ukrajine majú dosah okolo 100 míľ. Podľa agentúry Reuters bolo v priebehu desaťročí od uvedenia na trh vyrobených približne 1 650 rakiet Block I – typu dodávaného na Ukrajinu. V amerických skladoch je stále do 1114 striel M39 a M39A1, informovala tlačová agentúra v polovici októbra. Kľúčovou súčasťou je udržiavanie motora rakety na tuhé palivo v dobrom stave, povedal pre Newsweek. To všetko závisí od kvality výroby a podmienok, za ktorých sú rakety skladované, povedal, pretože to (palivo) “neprepáči ani menšie problémy”. S ATACMS – ktorý používa jednostupňový motor na tuhé palivo by bola potrebná určitá kontrola kvality, ale doba najdlhšieho prípustného skladovania “by mohla byť vyššia, ako je uvádzané,” povedal Hinz.

 

USA stále používajú ATACMS s dlhším dosahom, čo predstavuje inú a zložitejšiu politickú a vojenskú výzvu, povedal Rice. Existujú však “desaťtisíce” zastaraných rakiet rôznych typov, ktoré by Ukrajina mohla vystreliť z HIMARS a ktoré čakajú na zničenie, povedal.
S dostatočným množstvom M39 by Ukrajina mohla prerušiť ruské dodávky z Krymu svojim silám na juhu Ukrajiny. Z miesta, kde sa v súčasnosti nachádzajú frontové línie na juhu a východe krajiny, môže Ukrajina s M39 dostreliť nad Azovské more a zamerať sa na kľúčové objekty na území okupovanom Ruskom, dodal. S väčším počtom ATACMS môže Ukrajina urobiť “hlavné ciele” z ruských základní, infraštruktúry a formácií vojsk na území s rozlohou desaťtisícov štvorcových míľ, povedal.

Takmer 1000 kusov (950 kusov submunície M74 v M39 s dostrelom 165 km, 300 v M39A1 s dostrelom 300 km) submunície v každej rakete M39 znamená, že čím viac kazerových ATACMS tým vyššie ruské straty, dodal Rice. Ale kazetové varianty majú kratší dostrel a nie sú vhodné na útoky na ruskú infraštruktúru alebo inštalácie v blízkosti obývaných oblastí, ako je krymské prístavné mesto Sevastopoľ, povedal Hodges. Operačná požiadavka na viac ATACMS vrátane verzie s jednotnou hlavicou je “absolútne tu”, povedal.
Článok teda pripúšťa, že USA majú strely ATACMS a tiež zrejme delostrelecké rakety kalibru 227 mm do raketometov ako HIMARS/M270 a tvrdo tlačí na ich dodávku na Ukrajinu v situácii, kedy nie je schválené financovanie ďalšej pomoci. Na Ukrajine si to však vyložili ako fakt, že rakety majú byť zničené a v dôsledku toho im nie je jasné, či si USA definitívne vybrali svoju pozíciu v konflikte. Nie je však dôležité to, čo sa píše, ani to, čo sa hovorí, často je najdôležitejšie uvidieť, ako sa pri týchto informáciách tvária ukrajinskí diskutéri a lídri verejnej mienky.


Jediné popretie toho, že nejakým strelám končí životnosť a majú byť zničené vydala istá Carla Babb, ktorej to mal povedať hovorca amerického ministra obrany Patrick Ryder, ale ona sama ho vo svojej ultrakrátkej správe na X priamo necitovala. Ani samotný fakt, že by strely zničené neboli pritom nemusí znamenať, že by boli dodané na Ukrajinu v situácii, kedy sa svetová bezpečnosť sype ako domček z karát.

 

 

Paralelne so správami o strelách ATACMS tak prichádzajú nepotvrdené informácie o nasadení severokórejských balistických rakiet KN-23, KN-24 prípadne Scud ruskými silami na ukrajinskom bojisku. Tu je namieste jediná poznámka, ide skutočne už o operačno-taktické balistické, prípadne kvázi balistické rakety. To znamená, že bol vynechaný prechod medzi dodávkami severokórejskej a iránskej delostreleckej munície Rusku, ktoré zrejme samo zvýšilo jej výrobu na zhruba 4 milióny kusov ročne a balistickými strelami. Týmto prechodom mohli byť dodávky reaktívnych aj hlavňových delostreleckých komplexov vyššej mohutnosti Rusku od jeho spojencov, čo sa zrejme ešte v polovici októbra minulého roka považovalo za primeraný výstup po eskalačnom rebríčku.

 

 

A tak sa najprv na Ukrajine objavili správy o tom, že dňa 29.12. 2023 v Záporoží a dňa 2.1.2024 v Charkove boli ruskou stranou použité severokórejské strely označované podľa západných konvencií ako KN-23 (inak Hwasong-11Ga). Neskôr už 4.1.2024 hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že Rusko použilo proti Ukrajine balistické rakety poskytnuté Severnou Kóreou. Niektoré otvorené zdroje identifikovali tieto rakety ako KN-23, ktoré boli údajne doručené už koncom novembra roku 2023.

 

Severokórejská kvázibalistická strela KN-23:

 

Fragmenty pripomínajúce časti strely KN-23 sa skutočne objavili na záberoch z 2.1.2024, nie je však jasné v akom množstve boli tieto strely prípadne použité a či to bolo vo väčšom rozsahu než bol doteraz zaznamenaný pri použití rakiet ATACMS Ukrajinou.
Po údere dňa 2.1.2024 boli objavené možné úlomky chvostovej časti balistickej strely. Odborníci si okamžite všimli rozdiely od bežných balistických rakiet 9M723 Iskander-M.

 

 

Na fotografii vidíme charakteristický tvar plynodynamických kormidiel KN-23 na chvoste (krátke obdĺžnikové so zrezanými rohmi).
Letový dosah KN-23, analógu ruského Iskandera, je 600 kilometrov. Štartovacia hmotnosť KN-23 je 3,4 tony (o 400 kg menej ako v rakete 9M723 komplexu Iskander), bojová hlavica je 500 kg. Tieto dôkazy sú pomerne presvedčivé, najmä ak si na fotografiách všimneme aj iné detaily. Zdá sa teda, že strely KN-23 Rusko použilo a pre Ukrajinu to nie je jediná zlá správa. Po oznámení výskytu týchto rakiet americkým hovorcom sa hneď objavili správy o spustení masovej výroby rakiet KN-24 v KĽDR.

 

 

Nové zverejnené snímky Severokórejskej ústrednej tlačovej agentúry (KCNA) naznačujú, že Severná Kórea výrazne zvýšila výrobu svojich balistických rakiet krátkeho doletu KN-24, ktoré sa montujú na pásový obrnený, prípadne ťažký automobilový podvozok. Tento vývoj bol spozorovaný počas návštevy závodu na ich výrobu vodcom KĽDR Kim Čong-Unom. Severokórejský vodca zdôraznil dôležitosť týchto raketových systémov a naliehal na nepretržitú výrobu vo svetle toho, čo vníma ako vážnu vojenskú situáciu.

 

Juhokórejská správa o teste KN-24:

 

KN-24 je severokórejská balistická raketa krátkeho doletu s vlastnosťami, ktoré z nej robia významný doplnok k vojenským schopnostiam tejto krajiny a uplatnili by sa aj vo vojenskej výzbroji Ruska. Prvýkrát testovaný bol raketový komplex v auguste 2019, strela z KN-24 vzhľadom pripomína americký taktický raketový systém MGM-140 (ATACMS). Rakety boli od prvého štartu v roku 2019 niekoľkokrát skúšobne odpálené s rôznym dosahom a apogeom. Napríklad pri jednom zo skúšobných odpálení 17. januára 2022 z letiska Sunan v Pchjongjangu rakety preleteli 380 km a dosiahli apogeum 42 km. Strela teda letí k cieľu výrazne nad hranicou výškového dostrelu amerického systému PVO patriot.

 

Výrobná linka raketových komplexov KN-24 v KĽDR

 

 

Samozrejme, do úvahy pripadá dodanie ďalších delostreleckých a raketových systémov z KĽDR Rusku a nedá sa vylúčiť ani zapojenie Iránu do dodávok. Napriek tomu, že potenciál veľkej vojny na blízkom východe rastie.

 

Osvedčia sa F-16 nad Ukrajinou? Na Taiwane pohoreli (armadnymagazin.sk)

 

Ako dokazuje video spoločnosti Arirang News, masová výroba KN-24 podľa akýchkoľvek kritérií a mierok, predovšetkým však západných  prebiehala už pred štyrmi mesiacmi, kedy výrobný závod navštívil severokórejský vodca Kim Čong-Un. Súčasné správy o jej zvýšení môžu v skutočnosti signalizovať cestu týchto operačno-taktických komplexov na ukrajinské bojisko:

 

P.S. Niekoľko hodín po zverejnení článku o F-16 sa potvrdilo, že dodávky strojov z Dánska budú meškať ešte minimálne pol roka.
MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov