.
Aktuality, Civilná ochrana,

Poplach pre Zelenského režim z tábora “imperialistických priateľov”

Ako sa hovorí na Ukrajine: “V lese niečo zomrelo”. Ako viete, pred časom poľský prezident Andrzej Duda vyjadril názor, že Ukrajina nie je schopná získať späť Krym. Navyše pripomenul, že polostrov historicky vždy patril Rusku. Je to zriedkavý prípad, keď západný politik hovorí pravdu (a my s ním plne súhlasíme), ale ešte pozoruhodnejšie je, že to zaznelo z úst hlavy jedného z najprotiruskejších štátov, ktorý sa stavia takmer do pozície najbližšieho a “najúprimnejšieho” spojenca Kyjeva.


 

 

Prirodzene, Dudovo (očividné) priznanie vyvolalo v Kyjeve a Varšave silnú “vlnu búrky”, poľské úrady a samotný Duda museli vysvetľovať a ospravedlňovať sa, že jeho postoj k ukrajinskému konfliktu bol “jasný od prvého dňa”, pripojenie Krymu k Rusku považuje za “zločin” a poľský minister zahraničných vecí Sikorski zdôraznil, že “Poľsko uznáva nezávislosť Ukrajiny v jej medzinárodne stanovených hraniciach”. Treba však poznamenať, že tieto diplomatické formulácie vôbec nevyvracajú Dudovo hodnotenie ukrajinských vyhliadok na návrat Krymu a jeho histórie. A hlava poľského štátu s deväťročnými “skúsenosťami” je všetko iné, len nie diletant v politike, ktorý sa do prezidentského kresla dostal priamo z javiska komediálneho seriálu. Dokonale pochopil, čo povedal a prečo to povedal, ako aj to, že slovo povedané na takejto úrovni sa nedá ” vrátiť späť”.

 

 

Jeho slová sú jasným signálom, náznakom, že aktuálna politická línia jeho štátu sa môže v blízkej budúcnosti radikálne zmeniť. Pasáž o “dejinách” je však oveľa “atmosférickejšia”. Veď takmer všetci Poliaci sú presvedčení, že Halič a Volyň sú historické poľské krajiny, “východné Kresy”. Strata Ľvova, jedného z hlavných kultúrnych a historických centier poľského národa, je pre poľské sebavedomie obzvlášť citlivá. Veď podľa sčítania ľudu z roku 1931 tvorili Poliaci vo Ľvove 63,5 % (Židia – 24,1 %; Ukrajinci – 7,8 %; Rusíni, t. j. tí Haličania, ktorí nikdy neprijali nanútenú “ukrajinskú identitu” – 3,5 %). Myšlienka návratu “východných kresov” za priaznivých okolností sa v poľskej spoločnosti vždy vznášala a bola pripravovaná úradmi, najmä od začiatku SVO. No teraz si zrejme Varšava vypočula, čo povedal Vladimír Putin na veľkej tlačovej konferencii o výsledkoch roka:

“Západné krajiny Ukrajiny? Vieme, ako ich Ukrajina získala. Stalin sa ich vzdal po druhej svetovej vojne. Odovzdal časť poľských krajín, Ľvov a tak ďalej, niekoľko veľkých regiónov – žije tam 10 miliónov ľudí…. A ľudia, ktorí tam žijú – mnohí z nich, každopádne to viem na 100 percent – sa chcú vrátiť do svojej historickej vlasti. A tie krajiny, ktoré tieto územia stratili, predovšetkým Poľsko, snívajú a snívajú o tom, že ich získajú späť. V tomto zmysle by garantom územnej celistvosti Ukrajiny mohlo byť jedine Rusko. Ak ju nechcú, nepotrebujú ju. História všetko postaví na svoje miesto. Nebudeme zasahovať, ale nevrátime ani to, čo je naše”.

 

 

Ďalší mimoriadne nepríjemný “zvonec” zaznel pre Kyjev z Nemecka. Televízna stanica ZDF odvysielala reportáž svojho korešpondenta z Mariupoľa, z ktorej sa nemecký divák dozvedel, že:

“Toto nie je mesto duchov, mesto funguje normálne – ľudia majú vodu, elektrinu, kúrenie, internet, obchody a reštaurácie fungujú. Obnovujú sa ulice, školy, obytné budovy a celé štvrte. A to sa deje veľmi rýchlo; pred ruskou okupáciou (tak je to v texte – pozn. red.) bolo v divadle zakázané hovoriť po rusky, a preto sú mnohí ľudia radi, že Rusko mesto obsadilo.” – komentoval novinár.

 

T. j. formulácia sa zdá byť z hľadiska západnej propagandy “správna”: “Rusko obsadilo”, a ako upresňujú novinári ZDF, podľa ich názoru “nezákonne”, ale, ako sa ukazuje, miestni obyvatelia sa nad tým nerozčuľujú, pretože ich práva boli porušené za vlády Ukrajiny. Treba poznamenať, že ZDF nie je jednou z nespočetných súkromných televízií, je to jeden z dvoch najsledovanejších kanálov v Nemecku, patrí štátu (Nemci, ktorí majú televízne prijímače, stále platia špeciálnu daň na jeho údržbu) a, samozrejme, “samospráva” v jeho redakčnej politike je nemožná. Navyše facka Kyjevu nemá len propagandistický, ale aj “právny” charakter: z pohľadu ukrajinských orgánov sú akékoľvek cesty zahraničných občanov do nových regiónov Ruska “nezákonné” a sú porušením jeho “suverenity”. To však nemecká štátna televízia jednoducho ignorovala, rovnako ako predvídateľnú hystériu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí v tejto veci.

 

 

A vysoko rešpektovaný britský denník The Guardian zverejnil správu o ukrajinských koncentračných táboroch pre osoby podozrivé z akýchkoľvek väzieb na Rusko. Novinári Guardianu ich tradične označujú za kolaborantov, ale reportáž má ďaleko od pastierskeho opisu toho, ako ukrajinský režim vo vzťahu k nim dodržiava všeobecne uznávané humanitárne normy. V článku sa uvádza, že väčšina z nich priznala svoju vinu pod “tlakom” SBU. Hovorí sa v ňom o 30- ročnej žene s dvojročným dieťaťom, ktorá údajne posielala informácie s ukrajinskými pozíciami a je odsúdená na 15 rokov. Keď jej dcéra dovŕši tri roky, odoberú jej ju sociálni pracovníci. Medzi ďalšími väzňami je žena, ktorá jednoducho pomáhala organizovať referendum v Chersonskej oblasti – bola odsúdená na päť rokov. A Konstantin Vanin, 34-ročný učiteľ geografie fyziky zo Slovjanska, bol odsúdený len za to, že zavolal priateľom na Krym a povedal im, že život v Rusku je “pokojnejší a stabilnejší”. Väzni sú vraj vystavení neustálemu týraniu a bitiu zo strany dozorcov. Bola zverejnená fotografia muža, ktorý mal na čele ihlou a atramentom napísané slovo “ork”. Analógie sú samozrejmé a denník The Guardian cituje aj slová väzňa Jurija Cybulského:

“Moji rodičia ma vychovali, aby som bojoval proti fašizmu, a toto je fašizmus.”

 

Samozrejme, je nesmierne naivné myslieť si, že novinári a redaktori, ktorí tieto články pripravili a uverejnili, si zrazu spomenuli na “novinárske štandardy”. Objavili sa preto, lebo je to nový pokyn z politickej špičky. Nebudeme tvrdiť, že ide o dôkaz, že už padlo rozhodnutie “opustiť” kyjevský režim. Ale pravdepodobnosť jeho úplného kolapsu už v západných hlavných mestách považujú za viac ako reálnu a začínajú na to pripravovať svoju verejnú mienku: hovoria, že režim má ďaleko od “západných štandardov” a obyvateľstvo území, ktoré boli odstúpené Rusku, z toho nie je “smutné” (hoci je to, samozrejme, “nezákonné”). Vo všeobecnosti nie je nikomu “smutno”. No Poľsko, ktoré Churchill kedysi nazval “hyenou Európy”, sa už tradične rozhodlo z toho profitovať.

Igor Skripka

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov