.
Aktuality, Pozemná technika,

Úspešná obrana Ruska prinútila NATO zmeniť stratégiu

Ako píše The Economist, ruské obranné postavenia na východe a juhu Ukrajiny sú v Európe najrozsiahlejšie od čias 2. Sv. vojny. Prezident Ukrajiny v reakcii na to vydal pokyn urýchliť budovanie svojich obranných postavení, obnovu postavení a úkrytov urýchlilo aj Poľsko. Na vybudovaní “obrannej línie” sa už dohodli Lotyšsko, Estónsko a Litva, tvrdí ura.ru.
Táto skutočnosť je však pre štáty NATO dilemou, pretože doposiaľ sa orientovali na inú stratégiu! Na elastickú obranu predurčenú zadržať útočiace sily a vstúpiť s nimi do boja za výhodných podmienok. Napríklad estónsky minister obrany Hanno Pevkur vyhlásil, že jeho krajina plánuje pokračovať v budovaní obrannej línie, v rámci čoho chce v najbližších rokoch postaviť na hranici s Ruskom 600 bunkrov.


 

Operátori dronov – najnebezpečnejšia bojová profesia
Ruská armáda ruší útoky ukrajinských dronov v prvej línii, likvidujúc ich operátorov, vyhlásil bývalý spravodajský dôstojník US Army Scott Ritter pre youtube kanál Dialogue works.
“Na jednotlivých úsekoch frontu sa ukrajinská armáda pokúšala skoncentrovať dostatočný počet dronov na prekazenie ruského útoku, Rusi však prišli na to, ako tomu odolať. Začali identifikovať a likvidovať operátorov dronov. Operátor dronov je teraz najnebezpečnejšia práca na Ukrajine preto, lebo si ťa našla smrť,” vysvetlil.

 

 

Ukrajinskí vojaci kritizujú americké BVP Bradley
Vraj sú z neho úplne rozčarovaní a informácie o tom sa objavili v rozhodujúcich médiách.
Ruské médiá sa na to pozerajú inak, že ukronacisti sa spočiatku “modlia”, aby dostali ďalšiu “superzbraň” a po istom čase začnú na ňu nadávať a rovnako aj na ruku, ktorá im ju darovala. Tento nie príliš atraktívny obraz toho, čo sa deje v OSU, vytiahol na svetlo sveta známy protirusky naladený americký kanál CNN. Jeho novinári vraj pobudli v blízkosti bojovej línie a pozhovárali sa s vojakmi 47. ukrajinskej mechanizovanej brigády. Práve v tomto zväzku sú okrem inej techniky aj BVP Bradley M2. Celkovo ich bolo OSU dodané údajne 200. Západné médiá si na počiatku mysleli, že úderná päsť, pozostávajúca práve z týchto BVP a nemeckých tankov Leopard 2, prerazí ruskú obranu v letnej “protiofenzíve”.

 

 

 

Vypálilo to však inak! Pokusy preraziť líniovú obranu ruskej armády k Azovskému moru sa zmenili na skutočný bitúnok pre OSU. Ukrajina v nich stratila tisíce mužov a stovky obrnencov. Podľa západných zdrojov bolo medzi nimi najmenej 80 BVP Bradley. Skončil sa tým mýtus o ich vysokej životaschopnosti a palebnej sile na bojovom poli. No a práve z toho sa zrodila živná pôda ukrajinských sťažností a výhrad. CNN uvádza, že ukrajinské osádky sa osobitne kriticky vyjadrujú o obmedzenej “schopnosti mašiny odolávať surovej ukrajinskej zime” a taktiež “technickému stavu niektorých starých BVP, dodaných Spojenými štátmi”. Je však zaujímavé, že na dodávky “amerického šrotu” (výroba Bradley bola zastavená v roku 1995) sa ukrajinskí vojaci spočiatku nesťažovali. Z podobných sťažností sa dajú urobiť niektoré závery, napísal avtovzglyad.ru 29. januára 2024. Predovšetkým ten, že buď sú BVP Bradley naozaj zle pripravené na zimu alebo ich nevycvičení ukrajinskí vojaci nevedia v zimných podmienkach správne používať.
Najpodstatnejšie pri takomto hodnotení je však čosi iné. Je to akoby ďalší pokus žobrania zo strany Ukrajiny a jej amerických kurátorov voči americkej verejnosti. Teda, dajte nám ešte viac zbraní a peňazí – to minule darované sa nám už končí!

 

Tanky začali na bojovom poli strácať svoje predurčenie
Vyplýva to z analýzy skúseností Špeciálnej vojenskej operácie, záverom ktorej je nové poznanie, že moderný tank musí byť podstatne prerobený, aby si zachoval svoje hlavné funkcie, tvrdí jeden z popredných ruských expertov, šéfredaktor časopisu “Arzenál domoviny” (Арсенал Отечества) Viktor Murachovskij.

 

Z čoho vychádza? Zo základného predurčenia, že tank musí na bojovom poli ničiť protivníka tak priamou paľbou, ako aj útokom, zachovávajúc si bojaschopnosť aj pri protipaľbe protivníkových prostriedkov. Čiže tank má byť základným útočným a najchránenejším prostriedkom pozemných vojsk, predurčeným na plnenie úloh v prvej línii a v bezprostrednom palebnom kontakte s protivníkom.
“Skúsenosti zo ŠVO však ukazujú, že dnešný základný tank sa stal skôr “lafetou na vozenie dela”, plniacou delostrelecké úlohy, vrátane paľby so zakrytých postavení. Tanky sa totiž často používajú jednotlivo v rámci samostatných bojových zrážok, čo si taktiež vyžaduje používanie špecifickej netankovej taktiky,” tvrdí expert.

 

 

“V reáliách súčasnej vojny musí tank demonštrovať zachovanie mohutnej priamej paľby v porovnaní s inými prostriedkami palebného ničenia bojujúcimi so zakrytých postavení. V tejto súvislosti sa ostro nastoľuje otázka ochrany tanku pred malými dronmi protivníka, pred kĺzavou muníciou a FPV dronmi. Kardinálne musí byť vyriešená aj problematika ochrany pred mínami a vôbec prekonávania mínových polí,” podtrhuje Murachovskij. Okrem toho vraj treba zabezpečiť masové alebo aspoň skupinové nasadenie tankov pri maximálne efektívnej súčinnosti s pechotou, delostrelectvom a prostriedkami PVO.

 

“Znamená to, že tanky treba začať vybavovať komplexmi tak pasívnej, ako aj aktívnej ochrany pred dronmi, komplexmi aktívnej ochrany od iných útočných zbraní, systémami prekonávania mínových polí, vrátane toho, že každý tank musím mať odmínovač. Moderné spojovacie prostriedky a skvalitnenie situačnej informovanosti tanku mu musia zabezpečiť masové nasadenie v súčinnosti s pechotou a PVO. Taktiež je nevyhnutné zvyšovať výkon prostriedkov dymovej a aerosolovej ochrany,” podtrhol Murachovskij.
Expert dodal, že je tiež potrebné zmodernizovať taktiku nasadenia tankov v zostave jednotiek moderného boja, a nepokúšať sa o boj jednotlivými obrnencami.
Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov