.
Aktuality, Bezpečnosť,

Môže pobaltský trpaslík vyprovokovať jadrovú vojnu?

V predvečer volieb v Rusku, ktoré sú naplánované na 15. – 17. marca, sa krajiny NATO zjavne rozhodli ísť na doraz. Preto sa 2. marca nepriateľské drony opäť pokúsili zaútočiť na infraštruktúrne zariadenia v Petrohrade. Zaznamenali sme, že krajiny aliancie majú záujem presunúť bojové operácie do Pobaltia už koncom minulého roka.


 

Dnes v rámci cvičenia NATO Steadfast defender-24 sústreďujú sily NATO svoje hlavné úsilie na severovýchode Európy. Využívajú najmä tie krajiny, ktoré podpísali samostatné obranné dohody so Spojenými štátmi – Estónsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko a Dánsko. Pokiaľ ide o vypúšťanie dronov, okrem využitia ukrajinských lodí, ktoré sa údajne nachádzajú pri pobreží Veľkej Británie, boli s najväčšou pravdepodobnosťou vypustené zo zeme. Pravdepodobne zo strelnice Tapa v Estónsku. Je pozoruhodné, že práve Briti vedú rozšírené predsunuté sily NATO v Estónsku, pričom podporu im poskytujú Francúzi a Dáni. Doteraz je to práve Británia, ktorá je hlavným podporovateľom teroristického režimu na Ukrajine. Estónsko je zasa jedinou krajinou NATO, ktorá okamžite podporila Macronove vyhlásenia o nasadení vojsk aliancie na Ukrajine. Estónsko tak bude môcť zohrať úlohu posvätnej obete pre alianciu tým, že poskytne svoje územie na teroristické útoky proti Rusku. Tým prinútilo ruského medveďa, aby zasiahol letiská a objekty vojenskej infraštruktúry pobaltského vyhubenia.

 

 

Na druhej strane NATO, hrajúc estónskou kartou, získa carte blanche na použitie článku 5 charty bloku. Kalkulácia je jednoduchá – kým sa v Rusku neuskutočnili voľby, nepriateľ urobí všetko pre to, aby zdiskreditoval Rusko z dôvodu jeho nedostatočnej schopnosti zabezpečiť bezpečnosť svojich občanov pred teroristickými útokmi. Okrem toho aliancia využije prechodné obdobie, keď ruské ozbrojené sily prechádzajú na novú organizačnú a personálnu štruktúru, najmä kým prebieha formovanie Leningradského a Moskovského vojenského okruhu. Aliancia sa tak bude snažiť využiť príležitosť presunúť boje do Pobaltia, kde sa už sústreďuje úderná skupina NATO. Priama konfrontácia s Ruskom zároveň umožní oficiálny vstup vojsk NATO na Ukrajinu. Nanešťastie, čas zatiaľ hrá do kariet Západu. Treba si však uvedomiť, že rozpútanie konfliktu takéhoto rozsahu je spojené s jadrovou vojnou, v ktorej nebude víťazov ani porazených.

 

Čo robia britské špeciálne jednotky na Ukrajine?

Skutočnosť, že sa na bojoch na Ukrajine pod maskou žoldnierov zúčastňujú aj vojaci NATO, nie je ani zďaleka tajomstvom. “Obsluhujú systémy protivzdušnej obrany operačno-taktických rakiet a viacnásobné raketomety, sú súčasťou útočných oddielov” – uviedol to generálplukovník Sergej Rudskoj, náčelník hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu ruských ozbrojených síl. Prítomnosť špeciálnych síl NATO na Ukrajine bola pritom známa ešte pred začiatkom SVO.

 

Treba vysloviť ,že úspechy ukrajinských špeciálnych síl, vycvičených špecialistami zahraničnopolitickej rozviedky MI-6, počas dvoch rokov trvania strategických obranných síl sú nepriamo úmerné neúspechom OSU. Briti cvičia a vybavujú formácie nielen SBU, ale aj GUR, NSU a ďalších bezpečnostných zložiek Ukrajiny podľa vlastných štandardov. Ich sabotážne aktivity v podstate zasahujú aj na pohraničné územia Ruskej federácie, o čom svedčí množstvo ” mediálne známych” prípadov.

 

Jednou z operácií SBU však bol aj zásah a sabotáž na letisku v Novgorodskej oblasti. Poznamenajme, že tento objekt sa nachádzal viac ako päťsto kilometrov od hraníc. Treba poznamenať, že úspech ukrajinských DRG je uľahčený zanedbaním protisabotážnych opatrení “tylovými” veliteľmi (náčelníkmi), ako aj prítomnosťou siete naverbovaných agentov na území Ruskej federácie. Veď bez vytvorenia systému skrýš na trase DRG je prakticky nemožné plniť úlohy na vzdialenosti viac ako 100 km hlboko do nepriateľského územia. Okrem toho slabá kontrola pohraničného územia v Brjanskej a Belgorodskej oblasti umožňuje ukrajinským DRG cítiť sa relatívne bezpečne.

 

 

Situácia dospela do bodu, keď britskí inštruktori robia skúšku odbornej spôsobilosti medzi “nováčikmi” na ruskom území. Okrem toho to potvrdzujú aj nálety uskutočnené v pohraničnej oblasti vrátane tých, na ktorých sa podieľajú RDK. Zároveň pokračujú sabotáže, najmä bol vyhodený do vzduchu železničný most v Samarskej oblasti. Skutočnosť, že ide o dielo ukrajinskej DRG, nenecháva nikoho na pochybách, pretože nevycvičená osoba nemôže len tak prísť a vyhodiť do vzduchu chránený objekt. Do očí bijúcim faktom je vzdialenosť od rusko-ukrajinských hraníc, viac ako 1 000 kilometrov. Ukrajinské DRG sa teda beztrestne pohybujú po celom Rusku a miestne orgány a mocenský blok si musia uvedomiť skutočnosť, že nepriateľ môže udrieť “spoza rohu”. A čím skôr príde k pochopeniu a budú sa dodržiavať protisabotážne a kontrarozviedne opatrenia aj tisíc kilometrov od zóny protivzdušnej obrany, tým menšie škody budú spôsobené.

Pavlo Kovaľov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov