.
Aktuality, História,

Vatikán v 18. storočí: korupcia, odsúdenie slobodomurárstva, porážka jezuitov

V roku 1698, dva roky pred smrťou pápeža Inocenta XII, náhle pri stole zomrel majster špiónov, ktorý takmer tri desaťročia vládol Svätej aliancii počas pontifikátov Klementa X., Inocenta XI., Alexandra VIII. a Inocenta XII. Kardinál Paluzzo Paluzzi dostal smrteľnú dávku jedu s kozím mäsom, ktoré bolo s najväčšou pravdepodobnosťou primiešané do listov čiernej čemerice. Táto jedovatá rastlina sa v staroveku používala na otrávenie vody alebo hrotov šípov. Podľa niektorých správ kardinála otrávili agenti Ľudovíta XIV, nezmieriteľného nepriateľa Vatikánu.


 

 

Začiatok konca Spoločnosti Ježišovej, bašty Svätej aliancie

V roku 1721 bol za pápeža zvolený kardinál Michelangelo dei Conti, ktorý prijal meno Inocent XIII. Jeho vláda trvala len tri roky, ale pred svojou smrťou dal zelenú prenasledovaniu jezuitov, ktoré sa v nasledujúcich pontifikátoch zintenzívnilo. Zástupcovia Svätej aliancie v Ázii, takmer všetci jezuiti, informovali Rím o aktivitách misionárov rádu v Číne, ktorých cieľom bolo získať povolenie tradičných čínskych aj katolíckych obradov. Inocent XIII. nariadil Kongregácii pre šírenie viery, aby poslala generálovi rádu Michelangelovi Tamburinimu nesúhlasný list. Generál rádu sa postavil na obranu svojich ľudí. Tvrdil, že misionári v Číne dodržiavajú pápežské normy a plnia pápežove príkazy. To bol prvý hrom blížiacej sa búrky, ktorá sa čoskoro rozpútala nad jezuitským rádom. Tri roky Inocenta XIII. na Petrovom stolci boli pre Svätú alianciu rokmi takmer úplnej nečinnosti, čiastočne aj preto, že nový pápež nikdy nevymenoval šéfa svojej spravodajskej služby.

 

 

Po smrti Inocenta XIII. v roku 1724 bol za pápeža zvolený Pietro Francesco Orsini, ktorý prijal meno Benedikt XIII. Nový pápež si so sebou do Ríma priviedol svojich dôverníkov, ktorí s ním už pôsobili v biskupstvách Beneveto, Manfredonia a Uesena. Jedným z týchto mužov bol jeho spolubrat v Benevente, istý Nicolo Coscia.

 

Pápežov obľúbenec – korupčník storočia

Vďaka svojmu vzťahu s pápežom Coscia ako pápežov osobný sekretár roky využíval svoju moc a autoritu na vlastné obohacovanie – korupcia bola skutočne nehorázna. Tento muž nezákonne spreneveril obrovské sumy peňazí (čo nakoniec viedlo k zruinovaniu pápežskej pokladnice), pokúšal sa riadiť vatikánsku zahraničnú politiku vo svoj vlastný prospech, a čo je najdôležitejšie, využíval moc Svätej aliancie na to, aby usmerňoval cirkev na vykonávanie politiky, ktorá zvýhodňovala európskych monarchov (Coscia od nich dostával obrovské úplatky). Napriek nesúhlasu väčšiny kardinálov, ktorí Cosciu úprimne nenávideli, mu Benedikt XIII. udelil purpur a funkciu, ktorú v niektorých predchádzajúcich pontifikátoch zastávali “kardináli-komisári”.

 

 

Coscia sa snažil preniknúť do Štátneho sekretariátu, na čele ktorého stál Paolucci, a do Svätej aliancie, ktorú riadil kardinál Albani, ale ani Paolucci, ani Albani mu nechceli otvoriť dvere. Situácia sa ešte viac vyhrotila, keď samotný pápež obvinil Paolucciho, Albaniho a ďalších kardinálov z ohovárania Cosciu. Štátny sekretár aj šéf Svätej aliancie však spoľahlivo vedeli, že pápežov obľúbenec dostáva úplatky od niektorých európskych monarchov. Bolo potrebné nezvratne dokázať oprávnenosť obvinení z korupcie voči kardinálovi Nicolovi Cosciovi a Albani spustil “operáciu Iškariot”, pomenovanú podľa Judáša, zradcu Krista. Operácia spočívala v infiltrácii sekretariátu, na čele ktorého stál Coscia, “trójskymi koňmi”, agentmi Svätej aliancie, ktorí mali špehovať činnosť tejto organizácie. Coscia, ktorý vedel, že Svätá aliancia je na vojnovej ceste, sa rozhodol uskutočniť preventívny úder. Jedného večera sa pri jednom z mostov cez Tiber našlo telo kňaza Enrica Fasana. Niektoré časti kňazovho tela boli odrezané počas mučenia, ktorému bol vystavený. Fasano bol agentom Svätej aliancie, členom operácie Iškariot. Jeho úlohou bolo zbierať informácie o malej “armáde” – spodine rímskych slumov, ktorú si za peniaze z vatikánskej pokladnice najal Nicolò Coscia. Túto “armádu” využíval skorumpovaný kardinál ako svoju osobnú stráž. Mali odstrániť všetko, čo by mohlo predstavovať akúkoľvek hrozbu, čo i len tieň hrozby, z cesty ich mocného pána.

 

 

Cosciov ďalší úder bol namierený proti Lorenzovi Waldovi, dominikánovi, ktorý slúžil na pápežskom sekretariáte od čias pápeža Inocenta XII. Večer 9. júna 1726 Waldo opustil pápežský palác a niesol list s pečaťou Benedikta XIII. Tento list mal byť doručený na istú adresu v Ríme. Keď Waldo dorazil do domu, kam mal byť list doručený, zaklopal na dvere. Dvere sa otvorili, traja muži ho vtlačili dovnútra a niekoľkokrát ho bodli dýkami do krku. Telo zavraždeného dominikána hodili do Tiberu. Albaniho vyšetrovanie odhalilo, že list, ktorý mal Lorenzo Waldo pri sebe, bol prázdny list papiera. Niekto blízky pápežovi Benediktovi XIII, zrejme sám kardinál Nicolò Coscia, uviedol úradníka do omylu tým, že použil pápežskú pečať.

 

Tri dni po zavraždení Lorenza Walda záhadne zomrel kardinál Fabrizio Paolucci, dvojnásobný kandidát na pápežský stolec, dvadsaťštyri rokov štátny sekretár a jeden z najlepších priateľov Svätej aliancie v celej jej histórii. Kardinál Annibale Albani zostal proti kardinálovi Nicolovi Cosciovi jeden na jedného. Operácia, ktorú v roku 1727 odhalil pápežov obľúbenec, mala za cieľ zmanipulovať vzťahy Svätej aliancie so sardínskym kráľom Viktorom Amadeom II. zo Savojska, čo vyústilo do podpísania konkordátu. Viktor Amadeus Savojský sa skorumpovanému kardinálovi odmenil veľkými pozemkovými majetkami v oblasti Piemontu.

 

Ďalší konflikt, ktorý Coscia vyvolal, bol so židovskou komunitou v Ríme. V rokoch 1634 až 1790 konvertovalo na katolicizmus viac ako dvetisíc rímskych Židov. Dvadsaťšesť z nich pokrstil osobne pápež Benedikt XIII. Konverzie Židov sprevádzali ohňostroje a náboženské procesie a medzitým boli Židia v getách umlčaní Cosciovou osobnou armádou. V nasledujúcich mesiacoch bolo mnoho židovských detí odvlečených z ich domovov a násilne pokrstených vo fontánach alebo jednoducho dažďovou vodou. Nástupca Benedikta XIII. v roku 1730, Klement XII (kardinál Corsini), zorganizoval štyri cirkevné tribunály, aby súdili skorumpovaného človeka. Cosciov majetok bol skonfiškovaný, bol exkomunikovaný a odsúdený na desať rokov väzenia.

 

Klement XII.

 

Odsúdenie slobodomurárstva

Vodcom Svätej aliancie za vlády Klementa XII. bol jeho synovec Neri Corsini. Po prijatí správy od Svätej aliancie o hrozivom vývoji slobodomurárstva v Katolíckej cirkvi sa pápež rozhodol odsúdiť slobodomurárstvo bulou In Emminenti, ktorá bola vydaná 28. apríla 1738. V tejto bule Klement XII. pod hrozbou exkomunikácie zakázal svojim veriacim vstupovať do slobodomurárstva alebo sa zúčastňovať na slobodomurárskych obradoch. Prvú rozsiahlu správu o slobodomurárstve podala Svätá aliancia už v decembri 1733. Na jej základe Klement XII. 14. januára 1734 schválil novú konštitúciu pápežského štátu, ktorá pod hrozbou smrti a konfiškácie majetku zakazovala všetkým občanom zúčastňovať sa na slobodomurárskych obradoch. Nový zákon nariaďoval veriacim, aby cirkevným magistrátom oznamovali prípady týchto rituálov a všetkých, ktorí sa na nich zúčastnili.

 

Klement XIV

 

Ďalší pápež Benedikt XIV. bulou Providas z 18. mája 1751 potvrdil rozsudok nad slobodomurárstvom, ktorý vyniesol Klement XII. Neskôr Pius VII. v roku 1814, Lev XII. v roku 1825 a Pius IX. v roku 1865 odsúdili slobodomurárstvo a jeho rituály. V roku 1884 pápež Lev XIII. vo svojej encyklike Nitapit Genus (“Ľudský rod”) varoval kresťanov pred postupom sekty zvanej slobodomurárstvo.

 

“Zrušiť a zlikvidovať.” Spoločnosť Ježišova prestáva existovať

O činnosti Svätej aliancie počas osemnásťročného pontifikátu Benedikta XIV. vieme len málo. Možno to bolo preto, že v radoch pápežskej spravodajskej služby bolo od jej vzniku veľa jezuitov. Práve Benedikt XIV. svojím príkazom lisabonskému biskupovi, kardinálovi de Saldanha, otvoril cestu k zániku rádu. Podľahnúc tlaku portugalského prvého ministra Pombala, pápež nariadil biskupovi, aby preskúmal a preveril činnosť portugalských jezuitov.

 

Benedikt XIV. zomrel v roku 1758 a novým pápežom sa stal kardinál Rezzonico, ktorý prijal meno Klement XIII. Za jeho vlády nespokojnosť vtedy vládnucich monarchov s vplyvom a mocou jezuitského rádu neustále rástla. Ich ministri jezuitom vyčítali konzervatívnu vzdelanosť, obhajobu práva na zasahovanie cirkvi do politických záležitostí a najmä ich zjavnú závislosť od Svätej stolice. Podnetom na začiatok konca rádu bolo zavraždenie portugalského kráľa Jozefa I. Počas procesu sa preukázalo, že niektorí z obvinených mali úzke vzťahy so Svätou alianciou, špionážnou organizáciou pápeža, a že všetci boli jezuiti. V texte rozsudku sa uvádzalo, že vojvoda de Aviero, jeden zo sprisahancov, sa dohodol s jezuitmi, že kráľovraždu možno považovať za nie smrteľný ale, odpustiteľný hriech. Čoskoro bol vydaný kráľovský dekrét, ktorým boli jezuiti vyhnaní z krajiny a skonfiškovaný ich majetok na územiach podliehajúcich korune, teda vo všetkých portugalských kolóniách. Po celej Európe sa začal hon na jezuitov.

 

 

Tretie a posledné dejstvo tragédie jezuitov sa odohralo v roku 1767, keď španielsky kráľ Karol III. nariadil ich vyhostenie “zo všetkých domínií, Indie, Filipínskych ostrovov a iných kolónií…, ktoré mali vykonať guvernéri všetkých týchto území”. Po vzore Portugalska, Francúzska a Španielska podpísal v roku 1768 dekrét o vyhostení rádu aj veľmajster Malty, na cestu prenasledovania jezuitov vstúpilo aj Parmské vojvodstvo. V januári 1769 sa veľvyslanci Španielska, Francúzska a Neapola v Ríme oficiálne obrátili na pápeža Klementa XIII. so žiadosťou o úplný zákaz jezuitského rádu. Pápež sa pripravil na odpor, ale o niekoľko dní neskôr zomrel na apoplektický záchvat.

 

Konečnú bodku za touto záležitosťou dal nasledujúci pápež Klement XIV. Stal sa ním kardinál Antonio Gagnanelli. Podľa viacerých historikov niet pochýb o existencii v rámci konkláve nasledujúcej dohody: kardinál Gagnanelli bude zvolený za pápeža pod podmienkou, že okamžite rozpustí rád jezuitov. V roku 1848, počas pontifikátu Pia IX., Svätá aliancia vyniesla na svetlo malý kúsok papiera, na ktorom Gagnanelli počas konkláve v roku 1769 napísal, že sa pridáva k protijezuitskej strane. Zaujímavé je, že hneď na druhý deň bol zvolený za pápeža. Klement XIV. najprv nariadil úplnú čistku v spravodajskej službe Svätej stolice, aby do nej nemohol preniknúť žiadny člen jezuitského rádu. Klement XIV. v skutočnosti nevedel (a to v čase, keď Svätá aliancia existovala už dve storočia!), že hlavnou silou, jadrom agentov a informátorov, usadených v hlavných mocenských centrách Európy, boli jezuiti …. Pápež Klement XIV. 21. júla 1773 podpísal edikt Dominus as Redemptor, ktorým zrušil jezuitský rád. V tomto dokumente sa uvádzalo: ” Rušíme a likvidujeme uvedený rád, rušíme a zatvárame jeho inštitúcie, služby, správy, domy, školy, kolégiá, azyly …, stanovy, tradície, dekréty, konštitúcie…. Taká je naša myšlienka a vôľa, aby jeho služobníci boli považovaní za svetských presbyterov.”

 

Lorenzo Ricci

 

V roku 1773 bol generál Lorenzo Ricci zatknutý a uväznený na hrade svätého Anjela (kde o dva roky neskôr zomrel). Spravodlivosť požadovala prepustenie Ricciho a jeho ľudí, čo sa však nikdy neuskutočnilo, pravdepodobne zo strachu, že jezuiti roztrúsení po celom svete sa opäť zhromaždia okolo svojej bývalej hlavy.

Eric Frattini

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov