.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský expert Jakov Kedmi: Izraelská vláda by mohla padnúť do týždňa

Americkí kongresmani a Benjamin Netanjahu si v posledných dňoch vymieňajú slovné údery. Líder demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Schumer povedal, že v Izraeli sú potrebné predčasné voľby, na čo izraelský premiér reagoval obvinením spojencov, že “stratili svedomie” a “odopreli Izraelu právo brániť sa proti monštrám Hamasu”.
Bývalý šéf izraelskej spravodajskej služby Nativ, politológ Jakov Kedmi, povedal pre Svobodnaja Pressa o tom, čo sa deje vo vzťahoch medzi Spojenými štátmi a Izraelom.


 

Jakov, predstavuje vyhlásenie Chucka Schumera o predčasných voľbách skutočne hrozbu pre izraelský kabinet, alebo je Netanjahuova emocionálna reakcia a jeho reakcia na západných spojencov neadekvátna?

Hlavná vec nie je Netanjahuova bolestivá reakcia, akú inú reakciu by mohol mať? Iba takú, nie je schopný viac a nemôže vymyslieť nič viac. Hlavná vec je samotná skutočnosť toho, čo v Spojených štátoch povedal vodca demokratickej väčšiny v Kongrese Chuck Schumer.
Je Žid, ktorý vždy preukazoval plnú a absolútnu podporu Izraelu, jeden z najviac pro-izraelských členov Kongresu. Navyše, to, čo povedal Schumer, podporil americký prezident, takmer všetci členovia Demokratickej strany, ktorí hovorili o tejto otázke v Kongrese, a dokonca aj niektorí republikáni. Joe Biden hovoril, na rozdiel od toho, čo Netanjahu očakával, v tom zmysle, že izraelská vláda by mala čo najskôr ukončiť vojnu a nastoliť mier. Sotva to možno považovať za podporu Netanjahuovej politiky.

 

 

Nakoľko je správny tento postoj v Spojených štátoch voči vláde spojeneckého štátu?

Pozícia americkej administratívy je dnes nasledovná: USA sú proti Netanjahuovej politike, ktorá poškodzuje záujmy Izraela, ale Washington bude podporovať Izrael. Na to Izrael povedal: nie sme banánová republika, aby sme mohli zmeniť moc zvonku. Ale to je únik z reality. Izrael je úplne závislý od americkej vojenskej a ekonomickej podpory, ktorú vytvorili a posilnili všetky izraelské vlády za posledných približne štyridsať rokov. Tieto vlády dostali Izrael do pozície, v ktorej sa obracia na USA so žiadosťou o pomoc, ale USA vždy poskytovali pomoc v súlade so svojimi záujmami. Nie v záujme Izraela, keď sú v rozpore s americkými záujmami. A nie so záujmami tej či onej politickej skupiny v Izraeli. Prax hovoriť o orgánoch v tej, alebo tej krajine je pre americké orgány bežná. Vyjadrili svoju nespokojnosť s orgánmi v Poľsku, Maďarsku a tak ďalej. V tomto prípade hovorím o krajinách, ktoré sú spojencami Spojených štátov. A to ani nehovorím o tom, keď vyjadrujú svoje želanie zmeny moci v Rusku, Číne a ďalších krajinách, ktoré nie sú spojencami. Toto je americká politická kultúra a nemali by sme byť prekvapení. To je to, na čo sú zvyknutí a to je to, čo budú robiť. Tí, ktorí chcú byť spojencami Spojených štátov, sa na nich obracajú o pomoc, ale musia vždy brať do úvahy, že Spojené štáty pomôžu, ale budú ovplyvňovať.

 

Je tu ďalší bod, ktorému nie každý rozumie, alebo ho chápe zjednodušene až do bodu primitívnosti, keď si myslí, že nespokojnosť Washingtonu s Netanjahuovou vládou povedie k obmedzeniu americkej vojenskej pomoci Izraelu. To sa nikdy nestane. USA budú dodávať zbrane Izraelu pod akoukoľvek vládou na základe jeho záujmov. Zbrane, ktoré sa naliehavo presúvajú do Izraela, nie sú proti Hamasu. Nie sú ani proti Hizballáhu. Ide o zbrane pre prípad, že by Izrael spustil vojenskú akciu proti Iránu, ktorý podporuje Hizballáh aj Hamas.

 

Pripravujú USA Izrael na útok na Irán?

“Vôbec nie! Hlavným problémom Spojených štátov na Blízkom východe s Izraelom je len jedna vec: Božechráň, aby bolo Izraelu dovolené zaútočiť na Irán. Pretože potom Spojené štáty nebudú môcť stáť bokom, budú sa musieť zapojiť a Washington sa veľmi zdráha vojensky zaútočiť na Irán. Na základe toho USA uzatvárajú obranné dohody s Izraelom, posilňujú jeho moc, aby sa Židia cítili chránení a pripravení poraziť Irán. Zároveň však Spojené štáty hovoria: “Neútočte, neútočte na Irán. Dáme vám všetky zbrane, ktoré potrebujete, tie najnovšie, len neútočte na Irán. Nebuď prvý, kto zaútočí!” Najmä teraz, keď Irán signalizuje, že je pripravený obnoviť pokusy o návrat k dohodám o jadrovej dohode z roku 2015. Preto budú USA pokračovať v dodávkach zbraní Izraelu bez ohľadu na jeho vzťah s Netanjahuom.

 

 

Takže padne jeho vláda a kedy by sa to mohlo stať?

Chuck Schumer hovoril o potrebe predčasných volieb, pretože sa dobre orientuje v izraelských záležitostiach a politike. Netanjahuov pád nebude výsledkom amerického tlaku, ale vnútornej situácie v Izraeli, vnútorného politického usporiadania. A je to tak, že v blízkej budúcnosti padne Netanjahuova vláda. Je na to niekoľko dôvodov a nemajú nič spoločné s prebiehajúcou vojnou proti Hamasu. Napríklad vláda musí do 27. marca predložiť návrhy nového zákona o mobilizácii do armády. Zákon, ktorý existoval doteraz, sa ruší a Najvyšší súd nariadil navrhnúť nový. Minister obrany a členovia vlády však hovoria:

“Zákon môže byť prijatý len vtedy, ak s ním všetci súhlasíme.” A prijatie zákona v súčasnej formulácii znamená stiahnutie všetkých ultranáboženských strán z koalície, čo povedie k pádu vlády. Toto je len jedna z možností. Kríza moci je evidentná a pád vlády sa môže stať každý týždeň. Preto to, čo povedal Chuck Schumer, odráža izraelskú realitu, nie príčinu krízy. A ak sú USA ochotné opustiť najproamerickejšieho premiéra v histórii Izraela, Netanjahua, znamená to, že je naozaj zlý.

Michail Zubov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov