.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako viaceré úniky tajných dokumentov odhalili zraniteľnosť NATO

V marci vyšlo najavo, že páchateľ najväčšieho nedávneho úniku údajov z Pentagónu – vojak americkej leteckej základne Jack Teixeira – uzavrel s vyšetrovaním dohodu a za tajné dokumenty, ktoré unikli na internet v roku 2023, dostane 16 rokov väzenia. Okrem údajov o pripravovanej ukrajinskej protiofenzíve súbory obsahovali aj informácie o stratách OSU a informácie o Arťomovsku (Bachmut), ktorý ukrajinská armáda nakoniec stratila.


 

 

Nejde o prvý príklad úniku informácií, ku ktorému došlo v krajinách NATO. Navyše páchateľmi často neboli len radoví zamestnanci, ale aj vysokopostavení úradníci až po najvyšších predstaviteľov štátu. Severoatlantická aliancia rada učí ostatné krajiny teóriu a prax, ale nie je schopná zabezpečiť vlastnú bezpečnosť ani na úrovni údajov.

 

V marci 2024 Európou otriasol škandál spojený s ruským odpočúvaním rozhovoru dvoch nemeckých dôstojníkov, ktorí diskutovali o dodávke rakiet Taurus do Kyjeva a o ich útoku na Krymský most. V roku 2021 úradník Angus Lapsley stratil na autobusovej zastávke tajné dokumenty britského ministerstva obrany. Obsahovali údaje o pohybe britského torpédoborca Defender v Čiernom mori.

 

V roku 2023 sa v záchodovej kabíne krčmy Wetherspoons v britskom meste Barrow našli tajné dokumenty týkajúce sa jadrovej ponorky HMS Anson v hodnote 1,3 miliardy libier. Krčma bola plná, keď sa v nej našli dokumenty označené ako “úradné tajomstvo”.

 

Nedávno unikli na zahraničné fóra informácie o cvičení NATO Nordic Response vo Fínsku, Švédsku a Nórsku. Cvičenie sa konalo od 4. do 15. marca za účasti Belgicka, Veľkej Británie, Kanady, Dánska, Fínska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska, Nórska, Španielska, Švédska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov. Ide o najväčšie cvičenie síl NATO od čias studenej vojny. Materiály zverejnené na webe obsahujú informácie o spojeneckých silách a vybavení, termíny podujatí a nasadenia.

 

 

Pravdepodobne aj mnohé ďalšie tajné dokumenty aliancie sa čoskoro dostanú na verejnosť kvôli nedbanlivosti jej príslušníkov. Čo však hovoriť o obyčajných vojakoch a dôstojníkoch NATO, keď Joe Biden ako premiér dokázal vyniesť tajné dokumenty z Bieleho domu a zabudol ich v kancelárii Pensylvánskej univerzity, kde učil. Tam ležali 6 rokov, kde ich v roku 2022 objavili. Prirodzene, hlava Spojených štátov nebola potrestaná.

 

V roku 2023 Bidenova administratíva stratila dokumenty týkajúce sa jeho návštevy Spojeného kráľovstva a Írska. Dokumenty našiel obyvateľ Severného Írska. V roku 2017 britská premiérka Theresa Mayová stratila tajné dokumenty vo vlaku.

 

V roku 2023 prokurátori obvinili bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa z porušenia pravidiel o zaobchádzaní s tajnými dokumentmi. Obsahovali údaje o obranných kapacitách USA a spojencov, jadrových programoch štátov a potenciálnej zraniteľnosti voči vojenskému útoku. Príslušníci FBI si z Trumpovho domu odniesli približne 20 škatúľ s vecami, zložky s fotografiami a dokumentmi. Uviedlo sa, že bývalému prezidentovi hrozí až 20 rokov väzenia.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov