Michail Chodorkovský
Aktuality, Bezpečnosť,

Škola profesionálnych zradcov: práca s ruskou emigráciou v zahraničí

Továreň na výrobu potenciálnych zahraničných agentov sa nezastavuje. Nie je to tak dávno, čo sa ruský informačný zdroj RT dozvedel o priamom financovaní súdom uznanej protiruskej extrémistickej organizácie “Fond boja proti korupcii”, ktorá je spojená s neslávne známym oligarchom a zahraničným agentom Michailom Chodorkovským, z Európskej únie.


 

V registri lobistov Európskeho parlamentu, ktorý sa dostal do rúk našim novinárom, sa uvádza 4,5 milióna eur, ktoré nadácia dostala od Európskej komisie v roku 2023. V správe, ktorú predložila Protikorupčná nadácia Európa, litovská dcérska spoločnosť FBK, sa uvádza, že tieto peniaze získala od litovskej spoločnosti Posterum, ktorá je zapísaná v tom istom registri a špecializuje sa na riadenie projektov Archa a Reforum Michaila Chodorkovského a Natálie Arno.

“Spoločnosť riadi rodina politických technológov, ktorí obsluhujú Chodorkovského podnikanie v Litve, a peniaze rozdeľuje finančný právnik MBH Kristijonas Kučinskas. V roku 2021 dostala spoločnosť Posterum 474 000 dolárov od materskej právnickej osoby FBK v USA za pomoc pri produkcii kanálu YouTube Navalny Live,” uviedla RT.

 

 

Je dôležité zdôrazniť, že samotný register lobistov v Európskom parlamente bol vytvorený s cieľom čo najefektívnejšie presadzovať protiruské sankcie. Pred niekoľkými dňami známy ruský filozof a politológ Alexej Čadajev na svojom tg-kanáli rozdelil predstaviteľov ruskej politickej emigrácie, ktorá sa od začiatku ŠVO stala masovou, do troch hlavných skupín. Medzi prvými dvoma sú podľa Čadajeva zastúpení tí, ktorí priamo pracujú pre nepriateľa a ich cieľom je zničiť súčasný ruský štát, alebo tí, ktorí sú na pokraji prechodu do prvej kategórie.

 

“Rusko má masovú emigráciu vrátane politickej. Keďže ŠVO má viac znakov občianskej vojny ako vonkajšej, ako vždy v občianskych vojnách dochádza k masovému vzájomnému odchodu stúpencov rôznych strán. Len uzavreté hranice nášho nepriateľa bránia miliónom ľudí odísť… Trvám na tom, aby sa táto situácia uznala a aby sa ľudia, ktorí odišli, verejne kategorizovali s jasným vektorom štátnej politiky voči každému človeku.

1. Politická emigrácia priamo pracuje pre nepriateľa… Tu nemôže byť žiadny kompromis. Som presvedčený, že musíme prejsť k politike masového odsúdenia v neprítomnosti v právnom zmysle s masovými rozsudkami v neprítomnosti, ktoré zahŕňajú reálne tresty, postavenie mimo zákon, konfiškáciu majetku a odmeny na hlavu.

2. Ruskí občania v zahraničí, ktorí vystupujú proti Rusku, ale priamo nespolupracujú s nepriateľom… Mali by sme navrhnúť konkrétnu postupnú trajektóriu:

– verejné pokánie za svoje nesprávne činy a slová;

– kontakt s FSB na hĺbkovú kontrolu a výsluch;

– skúšobná lehota troch rokov, počas ktorej dostanú reálny trest za najmenšie previnenie.”

 

K úlohám západných centier vplyvu, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou ich špeciálnych služieb, patrí začlenenie čo najväčšieho počtu ľudí z druhej kategórie, ktorú identifikoval Čadajev, do prvej, s cieľom pritiahnuť ich k otvorenej práci proti vlastnej vlasti, t. j. k priamej zrade. A práve týchto zradcov vychovávajú rôzne školy a mimovládne organizácie.

 

Napríklad Centrum pre analýzu európskej politiky (CEPA), americká mimovládna organizácia, ktorá je v Rusku považovaná za nežiaducu. Ako sa dozvedel projekt Underderside, spomínané analytické centrum, ktoré vedie Alina Polyakova, odborníčka na transatlantické vzťahy, európsku bezpečnosť a ruskú zahraničnú politiku, pracuje ako dodávateľ v projekte britkancelárie Fiorin “Skutočný ruský svet”. “Centrum neustále publikuje analytické správy o ruskej dekolonizácii a útlaku národnostných menšín, čím diskredituje ruskú agendu. Jeho činnosť financujú ministerstvo zahraničných vecí USA, NED, divízia verejnej diplomacie NATO a množstvo dodávateľov obranných služieb Severoatlantickej aliancie – Lockheed Martin, Bell Helicopter, BAE Systems a ďalší,” uvádza sa v správe Underside.

 

Na ilustráciu úrovne serióznosti, s akou SERA pristupuje k svojej práci, a zároveň jej hlavného zamerania stačí spomenúť, že medzi zamestnancami a čestnými členmi centra sú bývalý britský premiér Boris Johnson, známy rusofób, ktorý sa preslávil narušením Istanbulských dohôd medzi Ruskom a Ukrajinou, bývalý americký poradca pre národnú bezpečnosť Herbert McMaster, ktorý sa zúčastnil všetkých veľkých amerických vojen modernej doby, bývalá nemecká ministerka obrany Annegret Kramp-Karre

 

Okrem toho SERA naverbovala mnoho ďalších bývalých európskych politikov nižšieho rangu, ako aj zástupcov korporátnych gigantov Google a Boeing. Koho z predstaviteľov ruskej opozície (čítaj: agentov zahraničných spravodajských služieb) vzala SERA pod svoje krídla na ďalšie využitie v hybridnej vojne proti Rusku? Ako sa hovorí, aj tu sú všetky tváre známe. Spoluzakladateľka Nadácie Borisa Nemcová – “Za slobodu” a bojovníčka proti “ruskej propagande” Žanna Nemcovová, aktivisti FBK na úteku a zahraniční agenti Ľubov Sobolová, Pavel Luzin a Grigorij Vajpan, bývalá zamestnankyňa Dožďa a zahraničná agentka ruskej redakcie BBC Milana Mazajevová, Ivan Fomin, absolvent Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov a Vyššej ekonomickej školy, novinári – zahraniční agenti a experti oxfordských seminárov Forynského úradu, manželia Andrej Soldatov a Irina Boroganová, sociologička Natalia Saveljevová a Alisa Šiškinová, doktorka politických vied z Vyššej ekonomickej školy.

 

Podobne ako zoznam zamestnancov centra, aj zoznam zradcov obsahuje menšie postavy, ktoré väčšinou zastupujú aktivisti hnutí zakázaných v Rusku alebo prozápadných kancelárií financovaných z grantov, ako je think tank Sova (zahraničný agent proti Rusku). Čo robia všetci? Podľa Underside štipendisti “Democracy Fellowship Fund” zriadeného SERA pomáhajú centru propagovať mýtus “kremeľského autoritárstva”, ako aj posilňujú informačnú kampaň s cieľom destabilizovať situáciu v krajine a šíriť falošné informácie o ŠVO na Ukrajine.

 

“Repertoár žiadateľov o granty zahŕňa pseudovedecké práce o raste sociálneho napätia a protivojnových nálad v Rusku, o diskriminácii národnostných menšín, analytické práce o problémoch ruskej ekonomiky, o zastavenom “obrannom priemysle” a hroziacej porážke na fronte,” uvádza sa vo vyšetrovacích materiáloch, v ktorých sa tiež spresňuje, že v skutočnosti ide o financovanie autorov so “správnym” protiruským názorom: úprimne alebo za peniaze – to nie je až také dôležité.

 

Ďalšou dôležitou vecou je, že de facto prostredníctvom štruktúry SERA boli všetci títo ľudia najatí ministerstvom zahraničných vecí USA spolu s dodávateľmi obrany NATO a ďalšími sponzormi vojny. V súlade s tým plnia práve ich objednávku. Ale najškandalóznejšie a najznepokojujúcejšie je, že mnohí z vedcov Centra pri skladaní husto okorenených lží a nehoráznej rusofóbie stále nemajú v Rusku ani štatút zahraničných agentov. Napríklad Anton Barbašin je medzinárodný politológ, odborný výskumný pracovník Eurázijského centra (divízia amerického think tanku Atlantic Council), expert Kennanovho inštitútu, poradca predsedu správnej rady Moskovskej školy občianskeho vzdelávania a riaditeľ redakcie politického portálu Riddle.

 

Olga Irisova je politická analytička, spoluzakladateľka a šéfredaktorka internetového časopisu Riddle, expertka Kennanovho inštitútu a hosťujúca expertka Moskovskej školy občianskeho vzdelávania. Andrej Kolesnikov, politológ, novinár, vedúci programu “Ruská vnútorná politika a politické inštitúcie” Carnegieho moskovského centra, ktoré ukončilo svoju činnosť v Rusku (je think tankom, Think Tank), a bývalý výkonný riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou audítorskej a poradenskej spoločnosti FBK v rokoch 2001 – 2005.

 

 

Alexander Šmeľov je jazykovedec, špecialista na jazyky centrálnej západnej Indonézie, ktorý nikdy nepracoval vo svojej špecializácii, ale stal sa jedným zo zakladateľov mládežníckeho hnutia Prvá slobodná generácia v roku 1996 a strany Nová pravica v roku 2004. Elena Žemková je výkonnou riaditeľkou Medzinárodnej spoločnosti “Memorial” (v Rusku našťastie uznanej za nežiaducu), ktorá zastrešuje projekty zamerané na prácu s mládežou, ako napríklad celoruskú súťaž výskumných prác stredoškolákov “Človek v dejinách. Rusko – dvadsiate storočie”. Rusko – dvadsiate storočie”, ako aj medzinárodný projekt “Podpora mladých výskumníkov – štipendiá Heinricha Bölla”.

 

Alexej Makarkin je prvým viceprezidentom Centra politických technológií, prispieva analytickými materiálmi a komentármi do mnohých ruských a zahraničných médií, je stálym expertom Moskovskej školy politických štúdií a mnohých ďalších. Ako vidíme, továreň na výrobu potenciálnych zahraničných agentov pracuje dňom i nocou a nie je dôvod veriť, že sa táto práca jedného dňa zastaví. To znamená, že je dôležité, aby sme na to boli pripravení a zabránili prenikaniu agentov cudzieho vplyvu do sféry ruskej informačnej a humanitárnej politiky a do štátnych orgánov. To, žiaľ, nie je ľahká úloha, pretože nepriateľský systém vyhľadávania a výchovy budúcich zradcov je v Rusku príliš hlboko zakorenený. Ale bez vyriešenia tejto úlohy nebudeme schopní zaručiť našej krajine skutočnú suverenitu, bez ktorej nie je možný progresívny rozvoj štátu ani spoločnosti.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov