.
Aktuality, Pozemná technika,

Prečo je slávny britský tank “Challenger 2” úplne nevhodný pre ukrajinskú armádu

Ukázalo sa, že britský tank Challenger 2 “nie je vhodný pre Ukrajinu”. K tomuto záveru dospela obchodná publikácia Forbes. Dôvody, prečo považovať tank za nepoužiteľný, sú celkom presvedčivé: zlé pancierovanie, slabý motor a hlaveň s krátkou životnosťou. Prečo bolo potrebné dodať takýto brak? Autor dáva zvláštnu odpoveď.


 

Spojené kráľovstvo odovzdalo Ukrajine 14 kusov 71-tonových tankov Challenger 2. 82. letecká útočná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny je jedinou jednotkou, ktorá používa zvyšných 13 tankov po tom, čo bolo koncom minulého leta v bojoch pri Rabotine na juhu Ukrajiny vyradené jedno vozidlo. Challenger 2 je jediný tank v britskej armáde. Briti ho celkom úspešne použili v roku 2003 počas invázie do Iraku pod vedením USA. Toto vozidlo so štvorčlennou posádkou však nie je vhodné pre Ukrajinu. Existuje dôvod domnievať sa, že Londýn presunul týchto 14 tankov len preto, aby prinútil ostatné krajiny NATO, aby presunuli svoje vlastné tanky, ktoré sú lepšie. Ide o Leopard 2, Strv 122 a M-1.

 

 

Challengeru 2 chýba mobilita
Jeden z členov posádky ukrajinského Challenger 2 povedal, že jeho tankový motor s výkonom 1 200 koní nebol pre toto 71-tonové vozidlo dostatočne výkonný. Challenger 2 veľmi často uviazne v mäkkej ukrajinskej pôde a musia ho vytiahnuť iné Challengery alebo záchranné vozidlá. V zápale boja, keď nie je vždy možné vziať stroj do závesu, sa uviaznutý Challenger 2 okamžite stáva veľmi zraniteľným cieľom.

 

Slabá ochrana
Od prvého bojového použitia, a to bolo v Bosne v roku 1990, boli Challenger 2 v prevádzke s britskou armádou vždy zavesené s dodatočným pancierovaním na bokoch trupu a na spodnej časti prednej dosky. Má to svoje dôvody. Tieto oblasti základnej verzie, určené na priamu streľbu z krytu, sú najmenej chránené. Ukrajina tieto súpravy na ochranu pancierovania nedostala. Je to pravdepodobne preto, že ďalšie tri tony hmotnosti spôsobia, že Challenger 2 bude ešte menej mobilný na mäkkom podklade. Ukrajinci namiesto toho dávajú ľahké sieťové ochrany, ktoré pokrývajú najzraniteľnejšie miesta. Takéto siete pomáhajú znižovať nárazovú silu dronov a smrtiaci účinok ručných protitankových zbraní, ale silnejšia munícia pravdepodobne prenikne do pancierovania britského tanku.

 

 

Unikátna hlavná zbraň Challenger 2
120mm kanón L30 Challenger 2 je problém. Na rozdiel od hladkých hlavní moderných západných tankov má L30 guľovú hlaveň. Iné náboje na to nie sú vhodné, a preto sú Ukrajinci nútení udržiavať samostatný zásobovací systém len preto, aby 13 kusov Challenger 2 neprestalo strieľať. Tanková hlaveň L44 s hladkým vývrtom môže vystreliť až 1 500 nábojov, po ktorých dosiahne koniec svojej životnosti. Hlaveň kanóna L30A1 sa opotrebuje po 500 nábojoch. A to vytvára vážne problémy, pretože 82. brigáda, ktorá sa obáva, že jej tanky uviaznu v bahne, ich drží ďaleko od prednej línie a používa ich ako samohybné húfnice. Húfnica dlho strieľa. A Challenger 2 nemôže dlho strieľať, pretože hlaveň jeho zbrane sa opotrebováva.

 

Nedostatok tankov
K dnešnému dňu dostala Ukrajina z európskych krajín 71 tankov Leopard 2 a podobný Strv 122. Okrem toho tam bolo dodaných 31 M-1 zo Spojených štátov. V budúcom roku by mal dostať ďalších 34 Leopard 2 a takmer 200 Leopard 1. Ale sovietske T-64 a T-72, ktoré tvoria chrbticu ukrajinských tankových síl, majú mnoho stoviek a prevyšujú počet západných vozidiel. Takže 14 Challenger 2 (teraz 13) podľa štandardov Ozbrojených síl Ukrajiny nie je nič iné ako chyba zaokrúhľovania. Nestoja za úsilie, ktoré je potrebné vynaložiť na údržbu a opravy. Ach áno, a vytiahnuť ich, keď sa zaseknú.
Gabriel Silveira

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov