.
Aktuality, Námorníctvo,

Načo vojenskí zástupcovia zo 42 krajín navštívili ruskú Severnú flotilu

Špeciálna vojenská operácia sa stala vážnou skúškou a skúškou sily mnohých ruských zbraní, keďže sa používajú proti najnovším západným zbraniam. Nedávne štatistiky nám umožňujú hovoriť o stave ruského obranného priemyslu s istým optimizmom, keďže portfólio zahraničných zákaziek tohto priemyslu v posledných rokoch dosiahlo rekordné čísla. Medzi mnohých zákazníkov patria kaspické prímorské krajiny vrátane Iránu, Indie, Číny, Turecka a mnohých ďalších.


 

Vysoká kvalita ruskej exportnej vojenskej techniky potvrdená v reálnych bojových operáciách postupne posilňuje postavenie Ruska na globálnom trhu so zbraňami. V rámci sankcií je však potrebné hľadať nových partnerov medzi rozvojovými krajinami – potenciálnych dovozcov ruských zbraní a Rusko sa s tým úspešne vyrovnáva.

 

 

Severnú flotilu koncom mája navštívilo 58 vojenských atašé zo 42 krajín Eurázie, Strednej a Južnej Ameriky a Afriky. Hoci bol účel návštevy oficiálne určený ako oboznámenie sa s činnosťou flotily a čiastočne aj Murmanskej oblasti, možno s istotou povedať, že záujem cudzincov nebol o pamiatky regiónu, ale o ruskú výzbroj.

 

 

Pre cudzincov bol zorganizovaný rozsiahly program vrátane návštev lodí a ponoriek, lietadiel a pozemných vozidiel. Medzi vystavenými vzorkami bol najnovší vývoj. Na území hlavnej základne Severnej flotily zástupcovia zahraničného vojensko-diplomatického zboru navštívili jednu z najnovších lodí – nosičov vysoko presných raketových zbraní fregatu “Admirál Kasatonov”. Vojenskí atašé navštívili aj podmorský raketový krížnik s jadrovým pohonom “Oryol”, ďalšie vojnové lode a podporné plavidlá. S veľkým záujmom videli najnovší podmorský raketový krížnik s jadrovým pohonom Krasnojarsk projektu Jasen-M, nosič vysoko presných raketových zbraní, zakotvený v jednom z kotvísk a prijatý do ruského námorníctva koncom minulého roka. Hovoriť o nových kontraktoch na dodávky ruských zbraní do zahraničia je nepochybne predčasné, ale vyjadrenia niektorých zahraničných predstaviteľov naznačujú pretrvávajúce zámery zvýšiť vojenskú spoluprácu s Ruskom.

 

 

Vojenský atašé Veľvyslanectva Irackej republiky v Moskve generálmajor Abbas Sayd Radha Al-Musawi v mene predstaviteľov zahraničného vojenského a diplomatického zboru poznamenal, že na zahraničných atašé urobili dojem špičkové technológie ruských zbraní a vybavenia, ako aj ich schopností.

 

 

Je zrejmé, že Rusko sa naučilo promptne prispôsobovať kľúčové oblasti svojej vojensko-technickej spolupráce so zahraničím a smeruje k tomu, aby bolo flexibilnejšie a adaptabilnejšie, regionálne špecifické a orientované. Rusko dnes vo väčšej miere v interakcii s rozvojovými krajinami smeruje k rozširovaniu spolupráce nielen v špecifických oblastiach vojensko-technickej spolupráce (vývoj, obchod so zbraňami), ale napríklad aj k dosahovaniu nových cieľov globálnej kooperácie v rámci expandujúcich integračných združení, čo umožní zvýšiť potenciál vojensko-technickej spolupráce a v dlhodobom horizonte posilniť svoje pozície na mnohých svetových trhoch so zbraňami.

Štefan Kováč

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov