.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Neboja sa Iskanderov? Češi spustia na Ukrajine výrobu útočných pušiek CZ BREN 2 a streliva

Česká republika pomôže Ukrajine spustiť výrobu českých útočných pušiek CZ BREN 2 a streliva pre ne. Česko sa stáva jedným z hlavných partnerov Ukrajiny vo výrobe zbraní a streliva, Kyjev a Praha podpísali dve dohody o výrobe spoločnej zbraní. Oznámil to na tlačovej konferencii po rokovaniach ukrajinský premiér Denys Šmyhal.


 

Dnes sa v Prahe uskutočnilo stretnutie českého a ukrajinského premiéra, počas ktorého strany podpísali dve dohody o výstavbe dvoch závodov na Ukrajine. Jeden závod bude vyrábať české pušky a druhý bude vyrábať muníciu, s najväčšou pravdepodobnosťou pre vyrábané pušky. Hovoríme o útočných puškách CZ BREN 2, na výrobu ktorých Kyjev získal licenciu.
“Dnes boli podpísané dve dôležité dohody popri iných dohodách v obrannom priemysle. Na Ukrajine bude postavený nový závod na výrobu nábojov – dohoda podpísaná medzi spoločnosťami Sellier & Bellot a Ukroboronservice. Druhú dohodu medzi Českou zbrojovkou a príslušnou ukrajinskou spoločnosťou, z hľadiska bezpečnosti, teraz nebudem menovať,” povedal Šmyhal.

 

O výrobe českej pušky CZ BREN 2, ktorá sa bude vyrábať na Ukrajine pod názvom  Sich (Sič), sa diskutovalo v októbri minulého roka. Česi zároveň prisľúbili nasadenie linky na výrobu munície pre tieto zbrane. Zdá sa, že oba projekty sa začnú v blízkej budúcnosti. V Českej republike sa CZ BREN 2 označuje ako “česká odpoveď na kalašnikov” a deklaruje svoju spoľahlivosť. Útočná puška bola vyvinutá českou firmou CZ-UB na základe útočnej pušky 5,56 mm CZ-805 BREN. CZ BREN 2 má hmotnosť 3,05 kg, využíva plynovú automatiku s krátkym zdvihom plynového piestu. Je k dispozícii pre dva kalibre: 5,56×45 mm a 7,62×39 mm a má zásobník na 30 nábojov.

 

 

V nedeľu ruské jednotky podnikli ďalší útok na ciele v zadných oblastiach kontroly Ozbrojených síl Ukrajiny. Sú informácie o použití operačno-taktického raketového systému na jednom z objektov v Odese. V dôsledku útoku vypukol veľký požiar, ktorý nebolo možné dlho uhasiť kvôli sekundárnej detonácii. To vedie k verzii, že cieľom útoku by mohol byť sklad zbraní a munície, ktoré naďalej prúdia na Ukrajinu zo západných krajín. Zároveň na samotnej Ukrajine píšu, že niekoľko ruských prieskumných dronov bolo pred príchodom nad Odesou. Preto je pravdepodobné, že ruské ministerstvo obrany v blízkej budúcnosti zverejní video údaje objektívnej kontroly, s ktorými bol objekt zasiahnutý Iskanderom. Ruské prieskumné UAV sú čoraz aktívnejšie za frontovou líniou. Ich zaznamenávanie vojenskej aktivity a ďalších príchodov na ciele naznačuje, že systém protivzdušnej obrany Ozbrojených síl Ukrajiny ich nie vždy dokáže odhaliť. Aj v Charkove zahrmela séria výbuchov. Boli tam zasiahnuté miesta nasadenia personálu Ozbrojených síl Ukrajiny vrátane jednotiek územnej obrany. Prichádzajú aj do vojenských skladov v podnikoch zapojených do vojensko-priemyselného komplexu. Ďalšie podrobnosti o výrobe českej pušky CZ BREN 2 na Ukrajine tak ako prvé pravdepodobne poskytnú ruské prieskumné drony.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov