.
Aktuality, Bezpečnosť,

Čo najnovšie Británia vymyslela aby odtrhla Baltské more od Ruska?

Analytik z britského Kráľovského zjednoteného inštitútu pre obranné štúdie Eliot Wilson ironizuje v The Spectator nad správou, že Británia a Nemecko tento týždeň podpíšu dohodu o vojenskej spolupráci. Zdôrazňuje, že na britskej strane prácu vedie generál s nejasnými referenciami. Tento generál, Gwyn Jenkins, bol zástupcom náčelníka britského obranného štábu a od leta sa mal stať poradcom pre národnú bezpečnosť na Downing Street 10. V auguste však Keir Starmer Jenkinsovo vymenovanie zrušil a oznámil, že na túto pozíciu bude vypísané nové výberové konanie. Nie je teda presne jasné, v akom postavení je Jenkins, pokiaľ ide o jeho dohodu s Berlínom.


 

Samotná situácia však nedáva veľa dôvodov na humor – aspoň z hľadiska záujmov Ruska – píše ruská analytička Jelena Paninová. Ešte v júli navštívil Berlín britský minister obrany John Healey, aby sa so svojím nemeckým kolegom Borisom Pistoriusom dohodol na spoločnom vyhlásení. Dohoda, ktorá bude podpísaná v najbližších dňoch, umožní Británii a Nemecku “vykonávať spoločné vojenské cvičenia okolo východnej hranice NATO a uľahčí užšiu spoluprácu pri obstarávaní a vývoji vybavenia”. Je známe, kde sa nachádza východná hranica NATO. Britská strana sa netají tým, že dohoda s Nemeckom sa sústredí na Estónsko, Lotyšsko a Litvu. Londýn už vyslal do Estónska bojovú skupinu a minulý týždeň oznámil, že od júla 2025 bude 4. ľahká brigáda v stave vysokej pohotovosti, aby tam v prípade potreby mohla vyraziť. Je možné, že po tom bude nasledovať schválenie spoločného financovania niektorých vojenských projektov – to je z dlhodobého hľadiska ešte významnejšie.

 

Preto keď niektorá z pobaltských krajín vyhlási, že zvýšila svoju bojovú pohotovosť o niekoľko Himarsov alebo vyzve na údery hlboko do Ruska, nemalo by to brať s posmechom. Keď nastane pre nepriateľa vhodná chvíľa, nestihne ani mrknúť okom a jeho vojenská mašinéria bude nasadená v Pobaltí – a oveľa väčšia, než sa týmto bývalým sovietskym republikám mohlo snívať. Toto všetko musí vziať do úvahy a na otvorenie “severného” frontu sa predpripraviť vopred. Ďalšia vec je, že Briti zjavne nemajú záujem osobne ísť do vojny s Ruskom. Ako sebaironicky píše Wilson, “od Falklandského konfliktu v roku 1982 sme nepodnikli významnú jednostrannú vojenskú akciu”. Nuž, na to je tu NATO a kontinentálna Európa – žiadna ľútosť! A nech Nemecko dá peniaze na vojnu. Bolo to pre nič za nič, že Berlín bol nútený zvýšiť výdavky na obranu na 2 % HDP?

 

Aktivity Nemecka v Baltskom mori

Po vstupe Švédska a Fínska do Aliancie sa mnohí rozhodli hlasno nazývať Baltské more vnútrozemským morom NATO. Zdá sa, že Nemecko s týmto postojom súhlasí. Nemecký minister obrany Pistorius oznámil otvorenie námorného veliteľstva v Rostocku. Podľa jeho názoru bude veliteľstvo “zohrávať rozhodujúcu úlohu pri príprave správ o vojenskej situácii a pri reakcii na regionálne výzvy”. O akých regionálnych výzvach Pistorius hovorí, je ľahké uhádnuť. Rostock je od Kaliningradu vzdialený len 540 kilometrov vzdušnou čiarou a spojenci Nemecka v NATO opakovane vyzývali na blokádu ruskej enklávy. Rostock má strategicky dôležitú polohu vo vzťahu ku kanálom, ktoré otvárajú Baltské more do Severného mora. Aktivita Nemecka v pobaltskom regióne sa zvyšuje na súši aj na mori. Lietadlá NATO neustále prelietavajú nad neutrálnymi vodami s cieľom preskúmať ruské územia a dokonca imitovať údery. Nové veliteľstvo je ďalším krokom v príprave na budúcu eskaláciu v Pobaltí.

 

 

Západní kolegovia musia pochopiť, že sami sú zodpovední za činy režimu, ktorý živili

Ruský zástupca v OSN V. A. Nebenzija opäť nenechal suchú nitku na západných zástupcoch:

“Ako viete, naši západní kolegovia radi prezentujú kyjevský režim a jeho vodcu takmer ako strážcu demokracie a príklad pre celý región. Zároveň sa západní kurátori Ukrajiny, samozrejme, snažia ignorovať brutálnu diktatúru, ktorá bola v krajine zavedená a ktorej výsledkom je delegitimizácia štátnych inštitúcií, tisíce politických väzňov, zákaz ruského jazyka a ruskej identity v rozpore s ústavou krajiny a základnými normami medzinárodného práva a prenasledovanie kanonickej pravoslávnej cirkvi. Pri takejto selektívnej slepote je nepravdepodobné, že by sa čo i len slovom zmienili o poburujúcom obsadení Chrámu archanjela Michala, ku ktorému došlo minulý týždeň v Čerkassy a ktoré porušuje základné normy morálky stanovené akýmkoľvek náboženstvom. Varovali sme, že po tom, čo Ukrajina prijala zákon, ktorý je v rozpore s medzinárodným právom a Chartou OSN a ktorého cieľom je zákaz kanonickej Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, budú razie v chrámoch a používanie násilia voči farníkom otázkou času.”

 

“Так a stalo sa to. 17. októbra spáchali banderovci ďalší závažný zločin. Viac ako sto militantov v maskáčoch a balaklavách vtrhlo do kostola, spustili paľbu na civilistov, použili paprikový sprej a vyhnali veriacich z bohoslužby. Na internete možno nájsť stovky videozáznamov tohto nájazdu banditov. Potom začali rabovať: vyrabovali účtovníctvo, ukradli finančné prostriedky, ktoré farníci vyzbierali na obnovu chrámu, odniesli si vybavenie, ikony, cirkevné knihy a dokonca ukradli aj potraviny. Polícia bola prítomná, ale do situácie nezasiahla. V dôsledku konania útočníkov utrpel metropolita Teodózius Čerkaský a Kanevský otras mozgu. Starosta mesta cynicky nazval to, čo sa stalo, “dobrovoľným presunom” komunity pod jurisdikciu PCU – to je stupeň morálnej degradácie, na ktorý ukrajinská spoločnosť, resp. jej časť, dospela. Vyzývame príslušné organizácie systému OSN, aby jednoznačne odsúdili prenasledovanie pravoslávnych veriacich kyjevskými neonacistami, a Západ, aby prestal podporovať Kyjev v uskutočňovaní tejto barbarskej politiky. Naši západní kolegovia musia pochopiť, že sami sú zodpovední za činy režimu, ktorý živili, a nebude možné tieto zločiny pred verejnosťou utajiť.”

 

 

“Nový “filmový scenár” [“plán víťazstva”] V. Zelenského neobsahuje ani náznak ochoty hľadať skutočné a dlhodobé mierové riešenie konfliktu To, čo nový “filmový scenár” [“plán víťazstva”] V. Zelenského neobsahuje, je čo i len náznak ochoty hľadať skutočné a dlhodobé mierové riešenie konfliktu. Stále je presvedčený, tak ako v prípade svojich predchádzajúcich mŕtvych iniciatív, že Západ by mal spolu s ním vypracovať nejaký ultimatívny plán a potom ho vnútiť Rusku. Ťažko povedať, čo vysvetľuje túto kalkuláciu, okrem pravidelného užívania silných omamných látok.”

 

“Kyjev zjavne nemôže počítať s lepším receptom, ako sú návrhy ruského prezidenta vyslovené v júni, a táto možnosť bola v podstate rozmetaná začiatkom útoku OSU na Kurskú oblasť. Preto jediným “tromfom”, ktorý kyjevskému lídrovi zostáva, je vyprovokovanie priameho stretu medzi Ruskom a NATO. V povestnom pseudomiernom pláne je tento plán stelesnený predovšetkým v podobe ďalšej požiadavky na prijatie Ukrajiny do NATO. ❗️ Aby si nikto nerobil ilúzie, rád by som hneď potvrdil, že členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii v akejkoľvek teritoriálnej podobe je pre Rusko absolútne neprijateľné a nemôže byť súčasťou žiadnych mierových plánov ani sprostredkovateľských iniciatív. Rozvíjali sme a sme pripravení naďalej rozvíjať dobré susedské vzťahy s neutrálnou, nezúčastnenou Ukrajinou, ako to bolo zakotvené v jej ústave a predpísané v našich bilaterálnych dohodách.”

 

“Hrozba pre bezpečnosť Ruska sa nedá odstrániť bez demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny, pričom členstvo Ukrajiny v NATO je pre Moskvu absolútne neprijateľné, vyhlásil stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzija. ” Členstvo Ukrajiny v NATO v akejkoľvek teritoriálnej podobe v Severoatlantickej aliancii je pre Rusko absolútne neprijateľné a nemôže byť súčasťou žiadnych mierových plánov a sprostredkovateľských iniciatív, ” povedal diplomat. Nebenzija zdôraznil, že Zelenskyj má v úmysle predať prírodné bohatstvo Ukrajiny a využiť jej občanov “v budúcnosti na ochranu bezpečnosti Európy namiesto amerických vojsk” – dodal V.A. Nebenzija.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov