© Foto : Roskosmos/Sergey Ryazanskiy
Aktuality, Letectvo,

Roskosmos vytvára raketu na jadrový pohon, ktorá vo svete nemá žiadnu obdobu

Rusko, 30.apríl 2020 ( AM, Sputnik ) – Roskosmos bude pokračovať vo vytváraní kozmického remorkéra s jadrovým pohonom v rámci novej konštruktérskej práce. Dôjsť k tomu má ešte v tomto roku, informoval hovorca ruskej štátnej spoločnosti. Spoločnosť Roskosmos pozastavila vytvorenie transportno-energetického modulu (TEM) na základe jadrovej pohonnej jednotky megawattovej triedy. Dôvodom mal byť nedokončený panel ku skúškam.


 

V pláne je, že TEM sa bude používať na prepravu tovaru v ďalekom vesmíre, a to vrátane vytvárania možných základní na iných planétach v budúcnosti. Technický komplex pre prípravu satelitov s TEM sa plánuje vystavať na kozmodróme Vostočnyj s uvedením do prevádzky v roku 2030.

 

Projekt transportného a energetického modulu na základe jadrovej pohonné jednotky nemá vo svete obdobu. Realizuje sa v Rusku od roku 2010. Vyhláseným cieľom projektu je zabezpečiť vedúce postavenie vo vývoji vysoko efektívnych energetických komplexov kozmického určenia, ktoré “zvyšujú kvalitatívne ich funkčné možnosti”.

“Zmluvu na konštruktérske prácu TEM sme boli nútení ukončiť v poslednej fáze, pričom väčšina práce bola už dokončená a prijatá. Téma TEM bude pokračovať v tomto roku v rámci ďalšieho výskumu, “povedal hovorca Roskosmosu.

V januári roku 2020 sa hovorilo o plánoch spustenie jadrového remorkéra na obežnú dráhu v roku 2030 kvôli prevedeniu jeho letových testov. Potom je v pláne zahájenie sériovej výroby a komerčného využitia.

Raketové a kozmické stredisko Progress chce po ukončení letových skúšok nosnej rakety strednej triedy Sojuz-5 vyrábať najviac jednu raketu ročne.

V rámci príprav podniku na výrobu rakiet Sojuz-5 má byť do roku 2022 vykonaná rekonštrukcia a technická modernizácia výrobnej základne pre zabezpečenie výroby a testovania agregátov a armatúry pneumatických hydraulických systémov rakety Sojuz-5. Táto práca sa koná kvôli zabezpečeniu “kompletizácie štyroch výrobkov pre letové a konštrukčné testy a sériovú výrobu jedného výrobku ročne”.

Práca na novej ruskej rakete strednej triedy Sojuz-5 (Irtyš) namiesto rakety Zenit vyrábanej na Ukrajine sa začala v roku 2016. V prvom stupni Sojuzu-5 má byť použitý motor RD-171MV, modernizovaný motor prvého stupňa rakety Zenit, v druhom stupni to má byť RD-0124MS, modernizovaný motor tretieho stupňa rakety Sojuz-2.16 miesto motora RD-120 pre Zenit vyrábaného na Ukrajine.

 

V júli 2018 uzavrel Roskosmos štátnu zmluvu s korporáciou Energija (hlavný konštruktér rakety Sojuz-5) v hodnote 61,2 miliardy rubľov na vývoj a skúšky rakety Sojuz-5. V rámci testovacích letov v rokoch 2023-2025 sa majú z kozmodrómu Bajkonur konať 4 štarty Sojuzu-5. Raketu vyrobí podnik Progress.

 

Odborník: Ruské systémy rádioelektronického boja môžu potláčať americké družice

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov