MQ-9 Reaper
Aktuality, Letectvo,

Americké drony padajú ako hrušky z neba !

USA, 18. august 2020 (AM) – 29. februára v oblasti Agadez (severný Niger) došlo k havárii dronu MQ-1C Gray Eagle americkej armády [pravdepodobne patriaceho do 160.leteckého pluku špeciálnych operácií] a priori kvôli „mechanickej poruche“.


O niečo menej ako o dva mesiace neskôr padlo v rovnakom regióne ďalšie lietadlo rovnakého typu, presnejšie v blízkosti dediny Aghlal’ingharen, 35 km od leteckej základne 201 v Agadezi, amerických síl v Saheli.

Aj v tomto prípade, americké velenie pre Afriku “Africom”-u, vylúčilo akékoľvek nepriateľské činy, uprednostnil „mechanické zlyhanie“ pri vysvetlení straty tohto robota, ktorého obrazy vraku boli vysielané prostredníctvom sociálnych sietí.

 

Rovnaký scenár sa opakoval 13. augusta. Americký “Africom” skutočne povedal agentúre AFP, že v dôsledku „mechanického zlyhania“ opäť prišiel o robota v blízkosti Agadezu. Typ príslušného zariadenia nebol špecifikovaný. Trosky dronu boli rýchlo pozbierané.

 

Ak ide “len” o mechanícké zlyhania, zdá sa, že región Agadez vyzerá skôr ako pokus o testovanie týchtov lietajúcich robotov, ktorí sú tam nasadení … Podľa Washington Post v roku 2016 sa ukázalo, že americké sily v priemere strácajú približne desať dronov ročne, čo je „rekord“, ktorý sa dosiahol dokonca v roku 2015, s 20 zariadeniami vyradenými z inventára, najčastejšie z dôvodu porúch ich generátora-štartéra.

 

Mechanické zlyhanie však nie je vždy jediným dôvodom, ktorým americké sily vysvetľujú pádom jedného zo svojich robotov. V decembri 2019 americký “Africom” tvrdil, že jedno z jeho lietadiel, ktoré bolo potom na misii nad Tripolisom [Líbya], zostrelil ruský systém Pancir S1. Taliansky lietajúci robot MQ-9A Reaper pravdepodobne o pár dní skôr postihol rovnaký osud.

 

V Nigeri “US Air Force” sily tiež stratili neozbrojenú MQ-9 Reaper. Lietadlo havarovalo pri pristátí v Niamey v roku 2014. To isté pre francúzskeho “Reaper”-a, ktorý sa vracal z misie v novembri 2018. V tom čase hovoril generálny štáb o „strate kontaktu“ stroja s jeho riadiacou stanicou. Výsledky následného vyšetrovania nebolizverejnené.

 

Pripomíname, že vojenská prítomnosť v Nigeri (operácia Juniper Shield) bola oficializovaná v roku 2013 po podpísaní dohody s Niamey ako podpora francúzskej operácie “Serval”. Potom, o dva roky neskôr, Spojené štáty a Niger podpísali vojenskú dohodu o boji proti terorizmu … Z tohto dôvodu sa využívajú základne v Agadez aj Dirkou.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov