.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americkí mariňáci trénujú pre boj v arktických podmienkach – zdá sa, že nie proti Kanade

USA, 11.December 2020 (AM, Nationalinterest) – Počas svojej 245-ročnej histórie bol námorný zbor USA nasadený do oblastí, ktoré by sa mohli javiť ako tropické raje, ak by námorníci nemuseli robiť špinavú prácu v boji proti americkým nepriateľom. Extrémne horúčavy a vysoká vlhkosť vzduchu boli nepriateľmi námorných puškárov v mnohých konfliktoch. Teraz už aj príliš silné studené vetry. Preto sa námorná pechota z Marine Rotational Force Europe 21.1 (MRF-E), Marine Forces Europe and Africa nedávno zúčastnili na spoločných operáciách v severnom Nórsku.


 

Počas každoročného veľkého poľného cvičenia Reindeer II,  vedeného nórskou armádou severne od polárneho kruhu, sa mariňáci a vojaci zúčastnili bilaterálneho arktického výcviku, ktorý zahŕňal nácviky streľby v snehu a na zasneženej strelnici. Námorníci a ich nórski partneri využívali snežnice a bežky, pracovali na udržiavaní streliva v suchu a dokonca sa zaoberali otázkami, ako používať zbrane v prachovom snehu, ako aj čelenie chladným a vlhkým podmienkam. Cvičenia viedli inštruktori nórskej armády.

 

„Nórsko ponúka náročný terén a jedinečné možnosti výcviku na zdokonalenie našich schopností v chladnom počasí a bojoch v horách, vďaka čomu môžu naše sily bojovať a zvíťaziť v arktických podmienkach,“ uviedol podplukovník Ryan Gordinier, veliteľ 3. práporu, 6. námorného pluku na bilaterálnom cvičení, ktoré sa začalo 23. novembra. „Batalión„ Teufelhunden “sa teší na pokračovanie našich historických vzťahov a na posilnenie spojenectva s nórskou armádou.“

 

Gordinier dodal, že Nórsko ponúka podmienky, ktoré sa nedajú replikovať na domácich staniciach v kontinentálnych Spojených štátoch, a uviedol, že nasadenie poskytlo námornej pechote skúsenosti s lezením po horách alebo s extrémnymi arktickými teplotami.

 

To znamenalo prvé striedanie kratších nasadení MRF-E, ktoré námorná pechota prvýkrát ohlásila v auguste 2020. Nasadenie námorných rotačných síl – Európa sa synchronizovalo s arktickým výcvikom nórskych ozbrojených síl, čo poskytlo zvýšenú operačnú flexibilitu námornej pechoty, zatiaľ čo zlepšila interoperabilita a posilnili obranné schopnosti medzi partnerskými silami. Mariňáci sa mohli naučiť cenné lekcie pri práci s extrémnym arktickým a horským terénom.

 

“Jedným z najdôležitejších poznatkov, ktoré sme sa naučili, je, že potrebujeme vzájomné porozumenie toho, čo znamenajú rôzne vojenské pojmy, aby sme pri vydaní rozkazu mohli obaja konať rovnako,” uviedol generálmajor Lars S. Lervik , náčelník nórskej armády, a brigádnik Pål E. Berglund, veliteľ brigády Sever, nórskej armády. “Úroveň integrácie s nórskou armádou je dnes veľmi dobrá a nikdy predtým som to tak dobre nevidel.”

 

Mariňáci možno budú chcieť mať pripravenú výstroj a maskovanie pre chladné podmienky. Očakáva sa, že Marine Rotational Force-Europe 21.1 bude v nadchádzajúcom roku pôsobiť v Nórsku niekoľkokrát, pričom väčšia následná rotácia je naplánovaná na začiatok roku 2021. Marine Rotational Force – Europe 21.1 bude plánovať spolu so spojeneckými silami rôzne cvičenia zamerané na ďalšiu interoperabilitu a arktický výcvik.

 

Arktída: Jediným spojencom Ruska je ako vždy iba vlastná armáda a námorníctvo

 

Americký námorný zbor prechádza transformáciou. V posledných mesiacoch sa služba presunula k deaktivácii všetkých svojich tankových práporov, drastickému zníženiu svojho delostreleckého inventára a nasadeniu nových obojživelných vozidiel na prepravu mariňákov z lode na breh. S potenciálnym bojom peer-to-peer s Čínou vzal americký námorný zbor stránku z jeho minulosti a nedávno znovu aktivoval 1. a 2. prapor podpory počas výsadku. Nie každý boj bude byť pod tropickým slnkom, a preto sú cvičenia ako Sob II také dôležité pre udržanie mariňákov v strehu – aj v hlbokom prachovom snehu.

Peter Suciu

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov