Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Čína šikovne vyháňa poslednú baštu Západu zo svojho územia

Ako odstrániť z krajiny vplyv Západu, no zároveň nechať k dispozícii obrovské západné peniaze? Práve teraz Čína úspešne rieši tento problém na príklade jedného z popredných finančných centier planéty – Hong Kongu. Ako to robí a prečo premena Hongkongu na obyčajné čínske mesto vôbec nie je v záujme politiky ČĽR?


 

Hongkong sa rýchlo zbavuje svojich „veľkočínskych“ rozdielov. Na konci decembra tri univerzity naraz demontovali pamätníky postavené na pamiatku obetí potlačenia študentských protestov, ktoré sa udiali v Pekingu na Námestí nebeského pokoja v roku 1989.

 

BBC , ktorá pozorne sleduje dianie v bývalej britskej kolónii, uvádza: Univerzita Lingnan demontovala pamätnú tabuľu, Univerzita v Hongkongu zbúrala „Stĺp hanby“ od dánskeho sochára Jensa Galshiota. Čínska univerzita v Hongkongu sa zbavila sochy Bohyne demokracie, repliky papierovej a penovej sochy, ktorú postavili búriaci sa študenti v Tchien-an-men a zbúrali úrady pri potlačovaní protestov.

 

Osobitná administratívna oblasť Hongkong bola do poslednej chvíle jediným územím ČĽR, kde bola povolená voľná diskusia o udalostiach z roku 1989. Demolácia pamiatok nie je jediným znakom toho, že politický život v „špeciálnej oblasti“ sa mení ohromujúcou rýchlosťou a mesto, ktoré sa v roku 1997 opäť zjednotilo s Čínou v rámci schémy „jedna krajina, dva systémy“, sa mení na obyčajnú 7,5 miliónovú metropola, akých je v ľudovej republike veľa.

 

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International zatvorila svoje kancelárie v meste 31. decembra, informoval Kommersant . “Toto pre nás ťažké rozhodnutie je diktované hongkonským zákonom o národnej bezpečnosti, ktorý účinne pripravil organizácie pre ľudské práva v Hongkongu o možnosť slobodne pôsobiť a nebáť sa vládnych odvetných opatrení,” uviedla predsedníčka Rady Amnesty International Anjula Mya Singh Bays.

 

Na Silvestra, 29. decembra, hongkonská polícia zmrazila majetok populárnej opozičnej prozápadnej agentúry Stand News. Pokuta bola uložená vo výške 61 miliónov HK $ (7,8 milióna USD). Strážcovia zákona sa snažia odhaliť ich účasť v kauze “ohrozenie národnej bezpečnosti”. Asi stovka policajtov vyplienila kanceláriu Stand News, zabavila počítače a dokumentáciu, uviedol Interfax s odvolaním sa na miestny South China Morning Post.

 

4. januára bola zatvorená ďalšia prozápadná internetová publikácia so sídlom v Hongkongu, Citizen News. Jeho samorozpustenie bolo motivované „zhoršením slobody tlače,“ uviedla redakcia: „Našu loď zastihla búrka. V tejto krízovej situácii musíme v prvom rade zabezpečiť bezpečnosť všetkých na palube.

 

Citizen News opakovane kritizoval ústrednú vládu ČĽR a kanceláriu starostu Hongkongu. V júni polícia zmrazila majetok aj ďalším významným opozičným novinám Pingo Ribao a v polovici decembra hongkonský najvyšší súd zlikvidoval Next Digital, ktorý patril pred rokom zatknutému mediálnemu magnátovi Jimmymu Laiovi. Podnikateľ je obvinený zo “sprisahania s vonkajšími silami” s cieľom vytvoriť hrozbu pre národnú bezpečnosť. Teraz mu hrozí doživotie. Čo sa týka Stand News, hneď po rešeršiach redakcia oznámila ukončenie činnosti.

 

Slobode je koniec

Vyhlásenie šéfky Hongkongu Carrie Lam z októbra je veľavravné. Väzby s pevninskou Čínou sú pre „špeciálnu oblasť“ dôležitejšie ako medzinárodné obchodné kontakty a prílev turistov, povedala.

 

„Západní investori začali na dlhý čas odchádzať,“ povedal pre noviny VZGLYAD Alexej Maslov, riaditeľ Inštitútu RAS pre Ďaleký východ. Odliv sa začal v roku 2014, keď sa Čínska komunistická strana prvýkrát pokúsila prevziať kontrolu nad predvolebnou kampaňou v Hongkongu. Proti tomu sa postavilo Dáždnikové hnutie. V tom čase si Peking uvedomil, že nebude možné, aby sa Hongkong bezdôvodne zaradil do politického priestoru Číny. Neskôr to potvrdili protesty v Hongkongu v rokoch 2019-2021. A potom sa Peking rozhodol pre tú najneočakávanejšiu, ale aj najsprávnejšiu možnosť: oslabiť finančnú nezávislosť Hongkongu.

 

Je možné, že práve v opozícii voči Dáždnikovému hnutiu dal Peking svojmu novému konceptu názov „Big Bay Umbrella“. Projekt predpokladá, že Hongkong sa stane súčasťou makroregiónu, ktorý bude zahŕňať aj Macao (bývalá portugalská kolónia, teraz špeciálny región ČĽR Aomin), ako aj väčšinu provincie Guangdong a niektoré ďalšie územia Číny. . Nová územná jednotka ČĽR podľa Maslova svojou ekonomickou produkciou pravdepodobne predbehne napríklad Austráliu. „V dôsledku toho Hongkong stráca svoj význam ako finančné centrum. Západným investorom bolo jasné: Čína v tomto prostredí rozpúšťa Hongkong. Big Bay Umbrella vyvolal výrazný odliv západných investícií z Hongkongu, “vysvetlil Maslov.

 

Podľa západnej tlače mnohých obyvateľov mesta vystrašil nový zákon o národnej bezpečnosti, ktorý vstúpil do platnosti v júni 2020 a ktorý podpísal prezident Čínskej ľudovej republiky Si Ťin-pching. Nové pravidlá hrozia doživotným väzením za „podvracanie, terorizmus a sprisahanie so zahraničnými a vonkajšími silami s cieľom ohroziť národnú bezpečnosť“.

 

Zavedenie zákona o bezpečnosti štátu bolo prelomovým momentom, dodáva Vasilij Kašin, riaditeľ Centra komplexných európskych a medzinárodných štúdií na Vysokej škole ekonomickej: „Predtým Peking nemal nástroje na ovplyvňovanie práce tlače a politických štruktúr v Hongkongu. Politické organizácie, ktorým bolo odopreté právo pracovať na pevnine, sa spravidla usadili v Hongkongu. Teraz aj odtiaľ odchádzajú.”

 

Úlohou Pekingu je zaviesť kontrolu nad politickým životom mesta, no zároveň zachovať jeho jedinečné podnikateľské prostredie, Kašin urobil výhradu: „To je dôvod, prečo Peking nepoužil silu na potlačenie masových nepokojov z roku 2019, napriek všetkým excesom. . Hoci sa potom diskutovalo o myšlienke priviesť do mesta vojenské formácie z pevniny. Nie, Peking trpezlivo vyčerpával demonštrantov a čakal. Všetko bolo urobené podľa plánu.”

 

Disidenti siahli po Anglicku

V prvej polovici roku 2021 požiadalo 65 000 obyvateľov Hongkongu o špeciálne päťročné víza na pobyt v metropole Británie. To je pre mesto nevídaný počet potenciálnych emigrantov. Britská vláda odhaduje, že v najbližších rokoch sa z bývalej kolónie do kráľovstva presťahuje 475 000 ľudí, poznamenal The Times. Londýn spustil vízový program, ktorý otvára dvere k občianstvu pre milióny obyvateľov Hongkongu. V meste žije 7,5 milióna ľudí a štatistiky naznačujú postupný úbytok obyvateľstva.

 

Americkí analytici predpovedajú, že zmeny v politickej klíme nevyhnutne zasiahnu ekonomiku Hongkongu, ktorý bol predtým známy ako jeden z „východoázijských tigrov“ – najrozvinutejšie územie v regióne. V prospech tohto záveru skutočne existujú argumenty. Bloomberg v máji informoval, že viac ako 40 % členov Americkej obchodnej komory v Hongkongu uviedlo, že by mohli mesto čoskoro opustiť. Medzi najobľúbenejšie alternatívne destinácie patril Singapur, ale aj Japonsko, Taiwan a Thajsko.

 

Prijatím zákona o štátnej bezpečnosti prestali americké úrady uznávať autonómiu Hongkongu. „Z hľadiska výpočtov a obchodného správania sa Američania pred prijatím zákona na Hongkong pozerali ako na územie oddelené od Číny, a ktoré potom bolo do značnej miery zrovnoprávnené s ČĽR,“ hovorí Kašin. „Mesto bolo už v zdĺhavom úpadku a teraz, keď nad ním bola zavedená prísna vonkajšia kontrola, bola to rana pre vnútornú politickú líniu a viedla k úteku veľkého počtu obyvateľov. Zároveň sa nedá povedať, že Xianggang sa mení na obyčajné čínske mesto. A v žiadnom prípade Peking nemá taký cieľ, “povedal Kašin.

 

Ako pripomína Maslov, až do roku 2018 bol Hongkong hlavnou štartovacou plošinou, „bránou“ pre zahraničné podniky na vstup do pevninskej Číny.

„Mesto bolo najväčším registrátorom spoločností vo východnej Ázii – „registrácia“ spoločnosti v Hongkongu stála 4-8 tisíc dolárov, ďalšie štyri tisícky stáli kancelária a ďalšie výdavky. V roku 2019 však v súťaži registrátorov zvíťazil Singapur a teraz je vstupnou bránou pre cudzincov do Ázie. A v rámci Číny právo byť hlavným finančným centrom v Hongkongu už získal Šanghaj, “povedal sinológ.

 

 

 

Dodatočnú ranu mestskému hospodárstvu (pripomeňme, že sa tu nachádza Hongkongská burza cenných papierov, jedna z popredných svetových búrz cenných papierov) zasadila aj pandémia, či skôr prísne zastarané zákazy. V tejto súvislosti koncom októbra otvorene zaútočila na úrady Ázijská asociácia odvetvia cenných papierov a finančných trhov (ASIFMA), najväčšia lobistická skupina v Ázii, ktorá zahŕňa 155 spoločností vrátane Goldman Sachs a BlackRock, po prvý krát. Podľa Financial Times ASIFMA poslala list hongkongskému ministrovi financií Paulovi Chanovi, v ktorom varovala, že toto územie stráca svoj štatút medzinárodného finančného centra v dôsledku „extrémne radikálnej, reštriktívnej“ koronavírusovej politiky.

 

Ako pripomína Kašin: „Hongkong stál na obrovských finančných tokoch spájajúcich Čínu s vonkajším svetom a základom jeho ekonomiky bol vždy finančný priemysel a odvetvia, ktoré mu slúžia: právnické firmy, IT oddelenia a všetko, čo súvisí s moderným bankovým biznisom. .”

 

Globálna šachová partia. USA, Čína aj Rusko bojujú o Indiu

 

„Okno“ na Západ musí prežiť

„Teraz ho niekto opustí, ale niekto zostane. Samotným Číňanom zatiaľ vyhovuje jeho prepracovanie. Preto nikto nemá záujem zmeniť Hongkong na obyčajné mesto, “je presvedčený sinológ. Chrbtovou kosťou jedinečného podnikateľského prostredia Hongkongu je dedičstvo britského súdneho a finančného systému: silné banky, ktoré môžu pôsobiť medzinárodne, vyspelá finančná legislatíva, uvádza.

 

„Pre Peking je obzvlášť dôležité zachovať britský právny postup, pretože samotná justícia v ČĽR nepožíva zvláštnu dôveru od nikoho, vrátane samotných Číňanov. Čína je krajina s pomerne primitívnym súdnym systémom, s úplnou závislosťou súdov od miestnych straníckych orgánov, v mnohých podmienkach dosť zaostalou obchodnou legislatívou, “sťažuje sa Kašin. „Okrem toho má Čína stále množstvo obmedzení na pohyb peňazí cez hranice. Na niektoré účely je jednoducho zakázané vyberať kapitál z ČĽR. V Hong Kongu nič také neexistuje. V Hong Kongu si môžete rýchlo vybaviť účty s celým svetom, rýchlo vyriešiť všetky spory v rámci britského práva. Môžete tiež cestovať po celom svete bez víz.”

 

Čína ako príklad vytvárania dejinami podmieneného vzniku štátu

 

Hongkong nebol len „bránou“ pre vstup cudzincov, ale aj naopak, vstupnou bránou pre investorov na export z ČĽR, hovorí Kašin. „Každá čínska spoločnosť, ktorá sa usilovala vstúpiť na medzinárodný trh, najprv vytvorila divíziu v Hongkongu, prostredníctvom ktorej sa uzatvárali dovozné a vývozné transakcie vrátane obstarávania zariadení a technológií. V tejto funkcii zostáva mesto výhodné pre Číňanov aj ich externých partnerov,“ uzavrel analytik.

Rafael Fachrutdinov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov