Kay-Achim Schönbach
Aktuality, Námorníctvo,

Nemecko je kvôli šéfovi námorníctva na smiech. Je lepšie hovoriť nezmysly o “veľkej” Ukrajine

Škandál s rezignáciou hlavného veliteľa nemeckého námorníctva po jeho slovách o Kryme vyvolal v Rusku silnú reakciu. Senátor Alexej Puškov sa domnieva, že Schönbach „zyplatil za zdravý rozum“, pretože na Západe je pre politikov oveľa bezpečnejšie „kecať nezmysly“ o „veľkej Ukrajine“.


 

Nemecký veliteľ Kai-Achim Schönbach nakoniec získal miesto v databáze neslávne známej ukrajinskej stránky „Mierotvorec“

 

Člen Rady federácie Alexej Puškov reagoval na správu o rezignácii veliteľa nemeckého námorníctva Kai-Achima Schönbacha. Vo svojom telegramovom kanáli napísal, že neopatrným vyhlásením o Kryme „prekročil červenú čiaru“, za čo zaplatil.

 

“Nielen takto rozprávať, je dokonca zakázané takto rozmýšľať. Je lepšie rozprávať nezmysly o “veľkej histórii” Ukrajiny, ktorá sa vraj bránila Mongolom, potom Tatárom, potom bohvie komu ešte?” poznamenal senátor ironicky. Západní politici podľa Puškova nielenže takéto nezmysly smú robiť, dokonca sú k tomu aj povzbudzovaní. Slová, ktoré povedal Schönbach, sú podľa senátora pre západné krajiny “neprijateľné”. Vysvetlil, že v Európe nikto nepotrebuje dôkladnú analýzu a kompetentné posúdenie reality.

 

Vypadol z okna? V Berlíne našli ruského diplomata mŕtveho pred ruskou ambasádou

 

Veliteľ nemeckých námorných síl Kay-Achim Schönbach odchádza z funkcie po vyjadreniach o ukrajinskej kríze, ktoré sú označované za kontroverzné. Viceadmirál okrem iného povedal, že tvrdenia o tom, že Rusko chce vtrhnúť na Ukrajinu, sú “nezmysel” a že ruský prezident Vladimir Putin “si pravdepodobne zaslúži rešpekt”

 

Rezignáciu Schönbacha potvrdilo v sobotu večer nemecké ministerstvo obrany, ktoré sa od jeho slov dištancovalo, informuje agentúra DPA. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si predtým predvolalo nemeckú veľvyslankyňu v Kyjeve. Oznámilo tiež, že protestuje proti neprijateľným vyjadreniam nemeckého veliteľa o tom, “že Krym nebude nikdy vrátený Ukrajine a že náš štát nesplní kritériá členstva v NATO”.

 

Schönbach počas vystúpenia na podujatí v Indii podľa DPA uviedol, že Putin “v skutočnosti chce rešpekt”. “A prejaviť niekomu rešpekt nestojí takmer nič, nestojí to nič,” vyhlásil viceadmirál. Podľa jeho slov je väčšou hrozbou Čína, “proti ktorej potrebujeme Rusko”.

 

O konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou Schönbach povedal: “Polostrov Krym je preč, už sa nevráti.” Rusko ukrajinský Krym pričlenilo v roku 2014. V súvislosti s rozmiestnením množstva ruských vojakov neďaleko ukrajinskej hranice sa Západ obáva, že Kremeľ plánuje inváziu do susednej krajiny.

 

Ako nacisti zaviedli kontrolu nad všetkými médiami?

 

Schönbach v sobotňajšom tlačovom vyhlásení uviedol, že požiadal ministerku obrany Christine Lambrechtovú o uvoľnenie z funkcie, aby zabránil poškodeniu nemeckej armády i samotného Nemecka v dôsledku “svojich neuvážených vyjadrení v Indii o bezpečnostnej a vojenskej politike”.

 

Nemecký veliteľ Kai-Achim Schönbach nakoniec získal miesto v databáze neslávne známej ukrajinskej stránky „Mirotvorec“ (mierotvorca). Podľa zdroja sa Shenbakh “zúčastnil na aktoch humanitárnej agresie proti Ukrajine” a pokúsil sa “legalizovať okupáciu Krymu”. Ukrajincom sa nepodarilo zistiť, kde nemecký občan býva, no k jeho vyjadreniam v médiách pridali mnohé odkazy. Dotazník obsahuje aj štandardný dodatok žiadajúci orgány činné v trestnom konaní, aby venovali pozornosť „vedomým činom tohto občana proti národnej bezpečnosti Ukrajiny, mieru, bezpečnosti ľudstva a medzinárodného právneho poriadku“.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov