.
Aktuality, Bezpečnosť,

Myšlienka svetovej hegemónie USA bola ukončená v americkom vnútrozemí

V hlboko provinčnom štáte Wyoming sa odohrala udalosť symbolická pre celú medzinárodnú politiku. Voliči doslova vyhnali z Kongresu Liz Cheneyovú, líderku antitrumpistov, dcéru niekdajšieho všemocného viceprezidenta a pokračovateľky neoconov. Neoconi sú najhoršia vec v politike USA z pohľadu Ruska a sveta.


 

Stranícky systém v Spojených štátoch je radikálne odlišný od európskeho. Nekonajú sa stranícke schôdze, kde by ich bolo možné vylúčiť z radov, a nekonajú sa ani kandidátne voľby. Demokrati aj republikáni sú konfederáciou konkrétnych jednotlivcov s krstným menom a priezviskom, ktorých názory sa môžu navzájom výrazne líšiť.

 

Preto sú primárky také dôležité. Tie určujú nielen to, ktorý z uchádzačov o stranícku nomináciu je u ľudí obľúbenejší a má najväčšiu šancu vyhrať voľby. Určujú politickú platformu väčšiny v strane a či bude ľavicová alebo liberálna, libertariánska alebo oddaná.

 

Republikánske primárky v provinčnom Wisconsine, ktoré sa konali deň predtým, sú také dôležité, že ich výsledok je pre Ameriku historickou udalosťou. Konkrétne fakt, že dosluhujúca členka Snemovne reprezentantov Liz Cheneyová zdrvujúco (čo do počtu hlasov – viac ako dvakrát) prehrala s konkurenčnou Harriet Haigmanovou, preto v decembri opustí Kongres.

 

V lepšom prípade to bude konečná porážka neokonzervatívcov. Guľka na konci ich cesty za ničením sveta s miliónmi utečencov, státisícmi náhodných obetí a stovkami zničených miest za nimi.

 

Pre Cheneyovú osobne je to každopádne bolestivá rana. Pre úradujúcu kongresmanku je jej skóre historické minimum a Wisconsin je štátom vplyvnej politickej dynastie Cheneyovcov. Jej otec Dick sedel na jej súčasnom kresle v 80. rokoch, predtým, ako ich dynastia dosiahla vrchol svojej moci za prezidenta Georgea W. Busha. Boli to čierne dni pre planétu Zem.

 

Tí, ktorí sa teraz nazývajú neoconi, sa nenarodili v hlbinách republikánskej, ale demokratickej strany. K mnohým otázkam v krajine pristupovali liberálne alebo, ako sami radi zdôrazňovali, progresívne, či už išlo o práva menšín alebo štátne zásahy do ekonomiky. V zahraničnej politike však boli „jastrabi“ – namietali proti „détente“ a boli pripravení rozdúchať konflikt so ZSSR až do konečného víťazstva nad komunizmom.

 

Začiatkom 21. storočia bol komunizmus už považovaný za porazený a prominentný neocon Francis Fukuyama už hlásal „koniec dejín“, no zvolenie ďalšieho predstaviteľa Bushovej dynastie v spojení s Dickom Cheneym vdýchlo nový život. do neokonzervatívneho krídla terajšej Republikánskej strany.

 

S určitým zjednodušením možno ideológiu tohto krídla zredukovať na svetovládu vodcov ako bol Hitler alebo Napoleon.

 

Vo svete neoconov sú Spojené štáty americké globálnym hegemónom, pre ktorého neexistujú štátne hranice. A tie režimy, ktoré sa tomu odvážia vzdorovať, musia byť zmietnuté cielenou aplikáciou americkej moci.

 

Samotní neoconi to nazývajú šírením demokracie a slobody, no prax je katastrofálna. Dôsledky neokonzervatívneho dobrodružstva s inváziou do Iraku svet stále rozmotáva.

 

Verilo sa, že to bol Cheney, kto bol skutočnou hlavou štátu za hlúpeho a úzkoprsého Busha, a túto legendu aktívne podporovala liberálna tlač. V skutočnosti Bush, hoci mal medzery v erudícii, využil svoj herecký talent na to, aby vyzeral hlúpejšie , než v skutočnosti je .
Viceprezident Cheney však skutočne nemal obdobu pri moci, v normálne nevýraznej pozícii. A je ťažké si predstaviť, že Bush junior mal silu hádať sa s týmto majstrom intríg a ďalšími členmi tímu svojho otca, ktorých zobral do svojho vlastného tímu (pod Bushom starším viedol Cheney Pentagon).

 

Ich tandem sedel v Bielom dome celé dve funkčné obdobia, ale zostal prenasledovaný a nenávidený a voliči nemali radi neverejného a zdanlivo nebezpečného Cheneyho ešte viac ako Busha, pretože verili, že väčšina problémov Ameriky je dôsledkom jeho cynických a bezohľadných plánov.

 

Ak by tieto strasti zostali strastiami samotnej Ameriky, Američania by s nimi mohli sympatizovať. Finančná kríza, ktorá vtedy prepukla, sa však ukázala ako globálna, celý Blízky východ bol v plameňoch z dôsledkov zahraničnej politiky Bush-Cheney a vzťahy s Ruskom sa posúvali do formátu novej studenej vojny .

 

Neoconi však úplne nevymreli a Liz Cheney bola jednou z ich spór, ktoré hrozili vyklíčením. Jej otec bolestne potreboval vlastnú dynastiu a nemal na výber: v rodine má dve dcéry a najmladšia je LGBT aktivistka. Neoconi, podobne ako iní globalisti, sa k menšinám správajú blahosklonne až povýšenecky, no pre republikánov je takáto dedičná línia stále priveľa.

 

Ale Liz sa vyšplhala vysoko. V rokoch 2019-2021 bola dokonca predsedníčkou Republikovej konferencie a v ich hierarchii je to už tretí post v Snemovni reprezentantov. Teraz sa jej všetko zrútilo a Cheney, ako zlý génius neoconov, stratil svojho politického dediča.

 

Jej zdrvujúcu porážku možme vysvetliť postrehom Američanov o zhubnosti politiky „ak nemáte demokraciu, tak priletíme k vám“. Všetko je však oveľa prozaickejšie a jednoduchšie: Cheneyová prehrala, pretože išla proti Donaldovi Trumpovi.

 

Ich konflikt bol nevyhnutný – „trumpizmus“ je v mnohých smeroch opakom neokonzervativizmu. Je antielitný, populistický, má sklony ku xenofóbii, no čo je najdôležitejšie, stavia svoj sebecký izolacionizmus do kontrastu s neokonzervatívnou politikou vonkajších zásahov.

 

Situáciu zhoršili Lizine ambície – pokúsila sa v strane uskutočniť protitrumpovský prevrat. Bola jednou z mála republikánov, ktorí hlasovali „áno“ o odvolaní Trumpa po pokuse o útok na Kongres, a následne neformálnou líderkou „antitrumpistov“ – nie príliš početnej, ale dosť vplyvnej skupiny, keďže je uprednostňovaná za antitrumpizmus a globalizmus súčasnými vládcami demokratmi.

 

Preto je porážka Cheneyovej pre Trumpa osobne triumfom. Ale samotná skutočnosť, že v jej osobe je z Kongresu vylúčená postava mimoriadne symbolická pre neoconov, je oveľa dôležitejšia ako jeho ambície.

 

Okrem iného aj preto, že Trumpovi to tiež nejde hladko: Cheneyová prehrala, no v ten istý deň vyhrala primárky na Aljaške jedna z jeho neprajníčok, súčasná senátorka Lisa Merkausky. To znamená, že „trumpizmus“ medzi republikánmi je dominantný, ale nie absolútny a Trump nie je taký silný, aby jeho osobná podpora vo voľbách bola zárukou úspechu.

 

Hlavná vec je, že neoconi boli vyhodení z politickej lode a ich zlomyseľní spolustraníci cítia dôležitosť tohto okamihu. Po porážke Cheneyvej vo Wyomingu sa za účasti straníckych bossov rozprúdila párty, na ktorú sa pridal aj najbohatší muž planéty Elon Musk, ktorý pre priemernosť Bidenovej administratívy a „kultúrne vojny “ prepadol do republikánskeho tábora.

 

Tak sa z obyčajnej udalosti regionálnej politiky USA v odľahlom hornatom štáte, kde v najväčšom meste žije len 65-tisíc ľudí, stala geopolitická udalosť. Haigmanov triumf nad Cheneyvou je niečo ako bitka pri Poľane – posledná veľká bitka druhej svetovej vojny v Európe, ktorá sa odohrala v polovici mája, keď už bol výsledok konfliktu vopred určený.

 

Samozrejme, neocon globalistický projekt zanechal menej obetí a ničenia ako Hitlerov globalistický projekt. Možno ich zastavili včas.

Dmitrij Bavyrin

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov