Ilustračný obrázok – Viacúčelové stíhacie lietadlo generácie 4+ Micubiši F-2 Japonských vzdušných síl sebaobrany, zdroj: wikimedia commons
Aktuality, Bezpečnosť,

Japonsko začína priznávať oslabenie vojenskej moci USA v Ázii

Rast vojensko-politického napätia v ázijsko-tichomorskom regióne implikuje potrebu posilniť vojenský potenciál Japonska. Podľa publikácie Defense24 Japonsko urýchli prácu na vytvorení riadených striel stredného a dlhého doletu.


 

Raketová medzera existuje z politických a historických dôvodov. Americké ozbrojené sily plnili v ázijsko-pacifickom regióne dlhú dobu úlohu hlavného garanta bezpečnosti Japonska. Teraz sa však situácia mení. Spojené štáty americké už nemôžu stáť osamotene proti všetkým rizikovým faktorom vo východnej Európe a východnej Ázii.

 

Japonské úrady by mali zvážiť doplnenie viac ako tisícky riadených striel stredného doletu. Môžu byť umiestnené v oblastiach, kde je ľahšie odradiť prípadné útoky z Číny a Severnej Kórey. Teraz chcú japonské úrady posilniť svoj raketový potenciál na ničenie nepriateľských hladinových a pozemných cieľov. Plánuje sa zavedenie nových zbraní od roku 2024.

 

Vývoj protilodných rakiet typu 12 (vyrába Mitsubishi Heavy Industries) svedčí o túžbe Japonska v prvom rade zvýšiť schopnosti raketových systémov, ktoré sú už v prevádzke. Jednou z kľúčových úloh v tejto súvislosti je zvýšenie doletu rakiet na viac ako 1000 kilometrov. Japonské úrady chcú rakety umiestniť nielen na kolesové plošiny, ale aj na lietadlá a lode.

 

V poslednej dobe sa v Tokiu čoraz viac diskutuje o možnosti vytvorenia účinného systému protiraketovej obrany, vrátane systému schopného zasiahnuť nepriateľské odpaľovacie zariadenia. Objavenie sa hypersonických rakiet v Číne predstavuje pre Japonsko úlohu vytvoriť také raketové systémy, ktoré by mohli preventívne zasiahnuť nepriateľské batérie, ešte pred spustením hypersonických rakiet.

 

Japonsko má technologický a ekonomický potenciál, ktorý umožňuje zavádzanie nových riešení v oblasti protiraketovej obrany. Okrem toho sa očakáva, že Tokio dostane v tomto smere pomoc od Spojených štátov, Veľkej Británie a Austrálie, ktoré majú tiež záujem o vytvorenie významnej protiváhy voči Číne, Severnej Kórei a Rusku vo východnej Ázii.

 

Kawano Katsutoshi, bývalý náčelník zboru náčelníkov štábov japonských síl sebaobrany, pre Nippon.com povedal, akým smerom sa podľa neho bude uberať reforma japonských ozbrojených síl. Upozornil, že z 5,4 bilióna jenov vo fiškálnom roku 2022 išlo asi 40 percent na potreby personálu (vrátane platov) a len 20 percent na získanie nových typov zbraní: torpédoborcov, bojových lietadiel a tankov. To ale nie je celý problém miestnej armády.

 

Mali by ste tiež minúť viac peňazí na vývoj v oblasti obrany. Zatiaľ čo vláda Spojených štátov vynakladá na takéto účely približne 16 biliónov jenov ročne, Japonsko vynakladá približne 200 miliárd jenov.

 

Stimulácia takéhoto vývoja bez strachu zo zlyhania je nevyhnutná na udržanie našej technologickej prevahy. Japonsko by tak malo minúť 1 alebo možno dokonca 2 bilióny jenov ročne na vojenský výskum a vývoj, domnieva sa japonský výskumník.

 

Navyše americko-japonská aliancia už tradične nie je úplne rovnocenná. Tokio prevzalo najmä obranné funkcie, pričom útočný potenciál ponechalo napospas mocnému zámorskému spojencovi. Dnes chce mať Krajina vychádzajúceho slnka svoj vlastný potenciál, schopný dosiahnuť územie iných krajín. A má to svoj dôvod.

 

Spojené štáty americké sa už netešia z drvivej vojenskej prevahy, na ktorú si zvykli. Japonsko sa tiež musí chopiť kopije a aliancia sa musí rozvinúť do aliancie, v ktorej majú obaja partneri potenciál brániť sa aj útočiť. Okrem toho sa spomína, že v krajine vychádzajúceho slnka si z toho, čo sa deje na Ukrajine, vyvodili vlastné závery. Hovoríme najmä o mimoriadnom význame primeranej vojenskej logistiky a poskytovania vojenských bezpilotných lietadiel.

 

Nezabudlo sa ani na krízu okolo ostrova Taiwan, ktorý je relevantnejší pre Áziu. Akýkoľvek konflikt o Taiwanský prieliv sa nepochybne začne bojom o kontrolu nad morom a vzdušným priestorom obklopujúcim Taiwan. Aj keď Japonsko okamžite nepodporí Taiwan, japonské základne v USA znamenajú, že konflikt sa nevyhnutne rozšíri na jeho územie. Musíme urobiť viac, aby sme sa pripravili a posilnili našu schopnosť reagovať na nepredvídané okolnosti – hovorí odborník.

 

Ruský veľvyslanec v Tokiu Michail Galuzin uviedol, že Japonsko urobilo ďalší nepriateľský krok: rozhodlo sa pokračovať v sankčnom tlaku na Rusko. Toto rozhodnutie prijala japonská vláda po významnom stretnutí. Ruský veľvyslanec to považuje za úplne nesprávne:

“Krok je nepriateľský, krátkozraký a kontraproduktívny. Neovplyvní dôsledne vykonávanú špeciálnu operáciu ruských ozbrojených síl na Ukrajine, ekonomika našej krajiny bude naďalej odolávať všetkým týmto obmedzeniam.” , len všetko oddiali.“

 

O vyhliadkach na jadrové zbrane v Japonsku. Izraelská verzia?

 

V oficiálnom telegramovom kanáli ruského veľvyslanectva v Tokiu Michail Galuzin zdôraznil: „Rusko vyzýva japonskú stranu, aby zaujala triezvy a realistický prístup, aby zastavila rušenie rusko-japonských väzieb, ktoré samotnému Japonsku neprináša žiadne výhody.” Japonsko uvalilo sankcie na 700 Rusov, viac ako 200 organizácií a podnikov. Japonci ukradli finančné prostriedky z niekoľkých ruských bánk a asi 40 spoločností. Okrem toho sa sankciám dostalo na 400 položiek tovaru, väčšinou high-tech. V reakcii na to Rusko obmedzilo práva japonských spoločností na Sachalin. Odtiaľ, z plynových polí, Japonci napriek všetkým sankciám nechcú odísť.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov