USS New Orleans
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo USA opäť provokujú Čínu pri Taiwane

Dve lode amerického námorníctva sa objavili v Taiwanskom prielive, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na troch amerických predstaviteľov. Takéto manévre sa konajú po prvý raz od kontroverznej návštevy predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na ostrove , ktorá zhoršila vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom (Čína považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu).


 

Plánovaný tranzit vykonávajú raketové krížniky USS Antietam (CG 54) a USS Chancellorsville (CG 62). Informáciu o tom potvrdila tlačová služba Siedmej flotily amerického námorníctva – ubezpečila, že lode prechádzajú vodami, kde funguje sloboda plavby v súlade s medzinárodným právom.

 

„Tieto plavidlá prešli koridorom v úžine, ktorá je mimo teritoriálnych vôd ktoréhokoľvek pobrežného štátu. Tranzit lodí cez Taiwanský prieliv demonštruje záväzok USA k slobodnému a otvorenému indicko-pacifickému regiónu,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

V reakcii na kroky americkej armády bola Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (PLA) uvedená do stavu najvyššej pohotovosti. Podľa oficiálneho predstaviteľa východnej zóny bojového veliteľstva Shi Yi ozbrojené sily kontrolujú prechod lodí cez úžinu.

 

„Východná zóna bojového velenia PLA vykonávala sprievod amerických krížnikov a plne kontrolovala ich činnosť. Veliteľské jednotky sú v stave vysokej bojovej pripravenosti, aby mohli včas zastaviť akékoľvek provokácie,“ povedal.

 

Manévre raketových krížnikov amerického námorníctva ešte viac destabilizujú situáciu v regióne. Napriek početným varovaniam Pekingu o neprípustnosti takýchto provokácií sa americká flotila rozhodla pre ďalšiu eskaláciu. Deje sa to na pozadí toho, ako je niekoľko vojnových lodí námorníctva PLA stále vo vodách Taiwanského prielivu, čo nevylučuje možné strety, ak sa Spojené štáty pokúsia zorganizovať vážnu provokáciu.

 

V blízkej budúcnosti môžu vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom skutočne eskalovať, ale Američania nepôjdu do otvorenej konfrontácie a Číňania sa budú snažiť vyriešiť situáciu mierovou cestou, uviedol vojenský expert, kapitán zálohy 1. hodnosti Vasilij Dandykin . Nedá sa však vylúčiť vzplanutie konfliktu kvôli jednej chybe.

 

“V reakcii na to Číňania pravdepodobne uskutočnia cvičenia – majú na to silu, schopnosti a zdroje. K veľkému konfliktu, ktorý môže dôjsť kvôli nejakej chybe. Pretože Američania sú veľkí majstri provokácie a Číňania v skutočnosti teraz nemajú žiadne bojové skúsenosti. Toto je jedna z Achillových pätiek ich armády, ČĽR naposledy bojovala proti Vietnamu v roku 1979. Spojené štáty podľa neho môžu veci urýchliť pred 20. zjazdom Komunistickej strany Číny, ktorý sa bude konať túto jeseň. Delegáti na ňom zhrnú výsledky predsedníctva čínskeho prezidenta Si Ťin -pchinga a očakáva sa, že ho znovu zvolia na tretie funkčné obdobie. Ďalším dôvodom manévrov pri Taiwane Dandykin nazval zblíženie medzi Pekingom a Moskvou „v mnohých otázkach“.

 

„Sú to spoločné cvičenia, vojnové hry a lety, čo tiež hnevá Pentagon a administratívu amerického prezidenta Joea Bidena. No, a čo je najdôležitejšie, pre nich [Američanov] je to odrazový mostík na rozrušovanie Číny ako veľmoci, Washington je však pripravený vydať sa cestou konfrontácie len „v zastúpení“, dodal. Pripomenul, že Spojené štáty na jednej strane podporujú celistvosť Pekingu a na druhej strane boli počas čínskej občianskej vojny spojencami Taiwanu.

 

Toto je hra nervov. Američania chcú konať vo vzťahu k Taiwanu podľa vzoru Ukrajiny – do posledného Taiwanca, aby spôsobili maximálne škody Číne, “zhrnul Dandykin.

 

Čína reagovala na americkú provokáciu ako zodpovedná veľmoc a zároveň si posilnila svoj význam vo svete

 

Začiatkom augusta Nancy Pelosi navštívila Taiwan. Po nej dorazili na ostrov ďalšie tri americké delegácie. Medzi nimi je päť členov Kongresu – demokratický senátor Ed Markey a členovia Snemovne reprezentantov John Garamendi , Alan Lowenthal , Don Byer a Amata Coleman Radwagen – ako aj guvernér štátu Indiana Eric Holcomb . Čínske úrady odsúdili ich návštevu a varovali taiwanskú Demokratickú pokrokovú stranu, že “pokusy podnietiť vonkajšie protičínske sily k provokáciám” sú odsúdené na neúspech.
Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov