Ilustračné foto
Aktuality, História,

Ruská zahraničná rozviedka: Ako USA tajne sponzorovali hitlerovský režim?

Americké politické a finančné kruhy v predvečer Druhej svetovej vojny tajne pomáhali pri pumpovaní hitlerovského režimu miliardovými sumami a obávali sa, že svet sa o tom dozvie všetky podrobnosti.


 

Lenže mnohé z toho vyšlo na povrch aj pred nedávnymi Vianocami, kedy mala ruská Služba vonkajšej rozviedky (SVR) 102. výročie svojho založenia. V prezidentskej knižnici B. Jeľcina boli do časti „Druhá svetová vojna v archívnych dokumentoch“ doplnené archívne materiály SVR (Služba vonkajšej rozviedky), týkajúce sa práve tohto obdobia.

 

Je medzi nimi aj úryvok agentúrneho materiálu 5. oddelenia Hlavnej správy štátnej bezpečnosti NKVD ZSSR „O účasti štátnych činiteľov USA a Veľkej Británie vo finančných operáciách na prospech nacistického Nemecka“.

 

V dokumente sa hovorí, že sovietska rozviedka dostala 24. 7. 1939 od svojho nemenovaného zdroja informáciu o pokusoch americkej strany skryť prípravu poskytnutia hitlerovcom obrovskej anglo-americkej pôžičky. Ďalej sa tam uvádza, že „vo všetkých amerických novinách bol uverejnený oznam o besede (tajomníka V. Británie pre zahraničný obchod) sira Roberta Hudsona s nemeckým ekonomickým poradcom Wolchatom o otázke poskytnutia Anglickom päťmiliónovej pôžičky Nemecku“.

 

Bývalý prezident USA Herbert Hoover

 

Hudson bol v tesnom kontakte s Herbertom Hooverom, bývalým prezidentom USA (1929-1933) za republikánsku stranu, ktorý bol „priamo a bezprostredne zamiešaný a zainteresovaný“ na tomto britsko-nemeckom obchode, tvrdí agentúrna správa.
„Zároveň v novinách prebleskol oznam o tom, že samotné Anglicko túto pôžičku poskytnúť nedokáže, a preto sa predpokladá zainteresovať do výpomoci tunajších finančných hráčov Wall Streetu,“ uvádza dokument a podtrhuje, že konkrétne Hoover by mohol „významne podporiť realizáciu rozhovorov Hudsona s Nemcami“, a že Wall Street práve na neho stavia v otázkach americkej zahraničnej a vnútornej politiky“.

 

Emblém NKVD (Ľudového komisariátu vnútorných vecí)

 

Podľa uvedenej spravodajskej správy boli po týchto správach americkej tlače prijaté „súrne opatrenia“ na zachvátenie korešpondencie Angličanov a Američanov, týkajúcej sa prípravy poskytnutia pôžičky Tretej ríši. Tri zložky s týmito listami si vraj zobral Francis White – „bývalý významný diplomat počas prezidentstva Hoovera a v súčasnosti veľmi vplyvný finančný podnikateľ a finančný poradca Hoovera“.
Podľa informácií sovietskej zahraničnej rozviedky, bývalý prezident USA sa vtedy osobitne obával, že sa jeho meno dostane do tlače v súvislosti s touto pôžičkou, „pretože by to vyvolalo politický škandál pre Hoovera i Republikánsku stranu“. Americká strana varovala Roberta Hudsona od prezradenia mien a požadovala „obrovské utajenie“ voči „londýnskemu majetku“. „Majetok my chápeme ako zahalenie otázky o pôžičkovom obchode,“ uvádzajú sovietski spravodajcovia.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov