Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Recept na americkú hospodársku katastrofu. Pečať parazitizmu

7. februára médiá priniesli správu: podľa amerického ministerstva obchodu bola obchodná bilancia USA za rok 2022 v deficite 948,1 miliardy USD. Vývoz tovarov a služieb dosiahol 3 009,7 miliardy USD, dovoz 3 957,8 miliardy USD. Zaokrúhlime čísla: vývoz približne 3 bilióny USD, dovoz približne 4 bilióny USD, obchodný deficit takmer 1 bilión USD. Ide o historický rekord Spojených štátov amerických.


 

Denník The New York Times v článku America’s Trade Deficit Surged in 2022, Nearing $1 Trillion (Americký obchodný deficit sa v roku 2022 zvýšil a priblížil sa k 1 biliónu USD.”) uvádza, že v minulom roku “len málo naznačovalo, že Spojené štáty opúšťajú obchodovanie so svetom ako celkom, a to aj napriek tomu, že geopolitické napätie s Ruskom a Čínou sa zvýšilo. V absolútnom vyjadrení nárast dovozu prevýšil nárast vývozu o viac ako 100 miliárd USD. Nárast vývozu, ktorý podľa NYT dosiahol 453,1 miliardy USD, bol napodiv spôsobený vojenským vývojom na Ukrajine a hospodárskymi sankciami Západu voči Rusku. To viedlo k vyšším cenám energií na svetovom trhu a USA ako hlavný vývozca ropy, ropných produktov, zemného plynu a skvapalneného zemného plynu túto situáciu využili. V priebehu roka sa hodnota vývozu ropy z USA zvýšila o 47,5 miliardy USD, ropných produktov o 54,9 miliardy USD a zemného plynu o 22,9 miliardy USD.

 

Ďalšou položkou vývozu, ktorá zaznamenala veľký nárast, bol vývoz služieb – 128,9 miliardy USD. Je pravdepodobné, že údaje o raste niektorých komoditných skupín zakrývajú dodávky zbraní, vojenského vybavenia a munície na Ukrajinu. NYT poukazuje na to, že obzvlášť výrazný nárast vývozu z USA bol zaznamenaný smerom do Európy. Konkurencieschopnosť európskych spoločností sa od zavedenia protiruských sankcií výrazne oslabila. A americkí vývozcovia to nezabudli využiť. “Po prerušení mnohých hospodárskych väzieb s Ruskom začala Európska únia nakupovať viac energie od Spojených štátov,” uvádza NYT. NYT uvádza ako hlavný dôvod nárastu dovozu do USA v minulom roku politiku Federálneho rezervného systému, ktorý v priebehu roka opakovane zvyšoval svoju kľúčovú sadzbu. To posilnilo výmenný kurz amerického dolára a následne zvýšilo konkurencieschopnosť obchodných partnerov spoločnosti Amnote. “Vysoká hodnota amerického dolára … spôsobila, že zahraničný tovar je lacnejší ako americký, čo viedlo k zvýšeniu obchodného deficitu,” píše NYT.

 

Kedysi, v “starých dobrých časoch”, bola Amerika najkonkurencieschopnejšou ekonomikou na svete a nevedela, čo je to obchodný deficit. Po druhej svetovej vojne bola obchodná bilancia USA naopak prebytková a zostala taká až do konca 50. rokov. V 60. rokoch bol zahraničný obchod USA vo všeobecnosti vyrovnaný. Od druhej polovice 70. rokov však obchodná bilancia bola trvalo deficitná a deficit sa zvyšoval.

 

To má svoje vysvetlenie: v roku 1976 Jamajská menová konferencia rozhodla o zmene štandardu zlatého dolára na papierový. Americká centrálna banka by potom mohla tlačiť doláre bez ohľadu na zlaté rezervy, vývoz a ďalšie makroekonomické ukazovatele. Objavila sa jedinečná možnosť platiť za americký dovoz nezabezpečeným papierom. A Amerika to naplno využila. Za 21 rokov – od roku 1985 do roku 2005 – dosiahol celkový (kumulatívny) deficit obchodnej bilancie USA 6,6 bilióna USD. Amerika začala žiť a spotrebovávať tovary a služby po celom svete na úver, pričom úplne zabudla, že jedného dňa ostatné krajiny prestanú požičiavať svoje tovary a služby a predložia desaťročia staré “zmenky” (americké doláre) na splatenie. V júni 2005 bývalý predseda Federálneho rezervného systému Paul Volcker povedal: “Nechápem, ako si USA môžu naďalej požičiavať a spotrebovávať, pričom umožňujú iným krajinám všetko vyrábať. To je recept na americkú hospodársku katastrofu.

 

Ako vieme, v súčasnosti je univerzálnym ukazovateľom merania ekonomiky hrubý domáci produkt. Pri výpočte sa k celkovej hodnote pripočíta hodnota vývozu tovarov a služieb a odpočíta sa hodnota dovozu. V minulom roku preto obchodný deficit USA znížil HDP krajiny približne o 1 bilión dolárov. Keď bol Donald Trump prezidentom, vážne sa zaoberal rastúcim obchodným deficitom. Zameral sa na to, čo by sa dalo nazvať “nahradením amerického dovozu”, a navrhol zastaviť dlhodobý proces deindustrializácie Ameriky. Ešte pred Trumpom tvoril väčšinu obchodného deficitu obchod USA s Čínou, ktorý bol výrazne nevyvážený. Trump vyvinul vážne úsilie o vyrovnanie obchodu s hlavným americkým obchodným partnerom. To zhoršilo vzťahy medzi USA a Čínou, ale bez viditeľných výsledkov. Joe Biden ešte viac naštrbil vzťahy medzi USA a Čínou, ale nepodarilo sa mu preklenúť obchodnú nerovnováhu medzi oboma krajinami. V roku 2022 sa čínsky vývoz do USA zvýšil o 31,8 miliardy USD oproti roku 2021 na 536,8 miliardy USD. Dovoz z Číny do USA sa zvýšil o 2,4 miliardy USD na 153,8 miliardy USD. V porovnaní s Trumpovým predsedníctvom sa nerovnováha ešte zvýšila.

 

Podľa údajov amerického ministerstva obchodu mali USA okrem Číny veľké obchodné deficity s týmito krajinami (v miliardách USD): Mexiko, 131; Vietnam, 116; Kanada, 82; Nemecko, 74; Japonsko, 68; Írsko, 66; Taiwan, 48; Južná Kórea, 44; Thajsko, 43; Taliansko, 42; India, 38; Malajzia, 37; Indonézia, 25; Švajčiarsko, 23. Závislosť Ameriky na čínskom dovoze je ešte väčšia, ako naznačujú oficiálne štatistiky amerického ministerstva obchodu. Aj za Trumpa sa na viaceré skupiny výrobkov vyvážaných z Číny do USA vzťahovali zvýšené dovozné clá. Aby sa vyhli týmto clám, čínske spoločnosti posielajú svoj tovar do Ameriky cez iné krajiny, ktoré majú v USA doložku najvyšších výhod.

 

Wolf Richter, známy americký ekonomický a finančný expert, vyzdvihuje Vietnam ako sprostredkovateľa pre čínskych vývozcov: “Vietnam sa stal hlavným centrom prekládky čínskeho vývozu do USA s cieľom vyhnúť sa americkým clám. Mimochodom, poukazuje na skutočnosť, že obchodný deficit USA už niekoľko rokov prekračuje hranicu 1 bilióna USD. Faktom je, že ministerstvo obchodu poskytuje štatistiky obchodnej bilancie zahŕňajúce tovary aj služby. A obchod so službami sa často mení na obchod so vzduchom. Vývoz a dovoz mnohých služieb sa ukazuje byť len zástierkou pre najrôznejšie šedé a dokonca čierne schémy.

 

Je lepšie zaoberať sa štatistikou obchodu s tovarom, tá je bližšie k reálnej ekonomike, nie fiktívnej. V roku 2022 dosiahol vývoz tovaru 2 085,6 miliardy USD (medziročný nárast o 324,2 miliardy USD). Dovoz tovaru predstavoval 3 277,3 (nárast o 415,6 mld. USD v priebehu roka). Deficit obchodu s tovarom tak v roku 2022 dosiahol 1 191,7 miliardy USD v porovnaní s 1 100,3 miliardy USD v roku 2021. Vo svete platí, že súčet všetkých obchodných deficitov vykázaných krajinami sa musí rovnať súčtu obchodných prebytkov vo zvyšku sveta. Toľko, koľko jedni kupujú a spotrebujú, toľko musia ostatní vyrobiť a vyviezť. Okrem Ameriky má mnoho tzv. hospodársky rozvinutých krajín obchodný deficit.

 

Andrej Fursov: Nie je kam ustúpiť. Posledná bitka padajúceho hegemóna

 

Podľa OSN sa Spojené kráľovstvo a Francúzsko v posledných rokoch neustále umiestňujú na prvých piatich miestach v rebríčku obchodných deficitov. Tá mala na konci roka 2022 rekordný obchodný deficit vo výške 164 miliárd eur. Deficit sa oproti predchádzajúcemu roku takmer zdvojnásobil (84,7 mld. EUR). Čína je krajina s rekordným prebytkom obchodnej bilancie. Nebeská ríša napriek prekážkam zo strany Washingtonu naďalej zvyšuje svoj obchodný prebytok.

 

V roku 2020 to bolo 524,0 miliárd USD, v roku 2021 to bolo 676,4 miliárd USD a v roku 2022 to bude 876,91 miliárd USD. Ruská federácia už mnoho rokov patrí k lídrom aj z hľadiska prebytku obchodnej bilancie. Počas troch desaťročí jeho hodnota rýchlo rástla. Tu sú údaje o prebytku zahraničného obchodu Ruska za jednotlivé roky (v miliardách USD): 1994 – 18.02; 2000. – 57,09; 2010 г. – 147.00; 2019 – 165.85; 2021 – 189.83.

 

Andrej Fursov: Britská „rasa pánov“

 

V posledných rokoch sa Ruská federácia neustále umiestňovala medzi prvými piatimi krajinami (pred ňou boli len Čína a Nemecko). Za rok 2022 nie sú k dispozícii žiadne údaje, keďže Federálna colná správa uzavrela väčšinu štatistík v marci minulého roka. Môžeme však použiť údaje Ruskej centrálnej banky, ktorá v januári poskytla odhady ruskej platobnej bilancie na rok 2022. Vývoz tovaru a služieb v minulom roku dosiahol 628,1 miliardy USD, dovoz 345,8 miliardy USD. Prebytok ruského obchodu s tovarom a službami dosiahol v minulom roku rekordných 282,3 miliardy USD. Podľa všetkého by Rusko mohlo byť v tomto ukazovateli na druhom mieste po Číne. Nie som si však vôbec istý, či by sme sa mali z takéhoto úspechu radovať.

Valentin Katasonov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov