Charles Brown
Aktuality, Bezpečnosť,

Biden mení hru. Európa na ňu už pomaly kašle

Generál Charles Brown so skúsenosťami z indo-tichomorského regiónu bude vymenovaný za šéfa amerického vojenského výboru Nachstab, ktorý má zamerať pozornosť americkej armády na Čínu – uviedlol denník Politico. Tí, ktorí Browna poznajú, sa domnievajú, že generál má potrebné skúsenosti na to, aby zameral pozornosť armády na jej hlavnú prioritu: Čínu. Brown mal naposledy skúsenosti s velením v Tichomorí ako hlavný veliteľ tichomorských vzdušných síl. Nie je jasné, kedy plánuje Biden urobiť oznámenie.


 

“Keď prezident Biden urobí konečné rozhodnutie, bude informovať vybranú osobu a potom to oznámi verejne,” povedal hovorca Rady pre národnú bezpečnosť na žiadosť o komentár. “Zatiaľ sa tak nestalo.” Bývalý predstaviteľ ministerstva obrany povedal, že Biden čaká na správny okamih, aby oznámil rozhodnutie. Podľa bývalého úradníka po tom, ako bývalý prezident Donald Trump oznámil svoj plán nominovať Millieho o niekoľko mesiacov skôr, ako sa očakávalo, sa súčasný prezident chcel vrátiť k normálnejšiemu harmonogramu. Bývalý úradník poznamenal, že vtedajší gen. Joseph Dunford, Millieho predchodca, bol nominovaný 21. mája 2015. Brownova reputácia a skúsenosti s velením v Tichomorí aj na Blízkom východe z neho urobili pravdepodobného nástupcu Milleyho ešte za Trumpovej vlády. Jeho vymenovanie sa však v posledných mesiacoch zdalo menej pravdepodobné, keďže Biely dom vážne uvažoval o generálovi J. Davidovi Bergerovi, veliteľovi námornej pechoty, ktorý by bol lepší.

 

Brown velil aj jednotkám na Blízkom východe ako šéf Centrálneho veliteľstva vzdušných síl USA a v roku 2014 pôsobil v Európe ako riaditeľ operácií strategického odstrašovania a jadrovej integrácie vzdušných síl USA v Európe. Brown bol v auguste 2020 jednomyseľne potvrdený Senátom do svojej súčasnej funkcie náčelníka štábu vzdušných síl. Brown by sa stal prvým dôstojníkom vzdušných síl, ktorý by sa stal predsedom Zboru náčelníkov štábov, odkedy odstúpil generál J. Richard Myers, ktorý túto funkciu zastával do roku 2005 a vydržal takmer 20 rokov ” suchoty”. V prípade potvrdenia vo funkcii predsedu by sa Brown stal hlavným vojenským poradcom vrchného veliteľa, ktorý vyvažuje čínsku hrozbu s potrebou vybaviť ukrajinskú armádu muníciou, bezpilotnými lietadlami, raketami a ďalším špičkovým vybavením.

 

Ukrajinská schéma dodávok amerických zbraní na Taiwan

Prečo správa o “ukrajinskej schéme” dodávok amerických zbraní na Taiwan nie je rutinná, ale prelomová: Washington pripravuje organizačný a právny rámec na zopakovanie ukrajinského scenára na Taiwane, dodávky zbraní musia byť schválené rýchlo, operatívne. Svedčí o tom aj budúca výmena šéfa NSC – Millie bol dobrý pre lokálnu vojnu v Európe. Starý dobrý Millie, spomeňte si, naverboval v roku 2020 za Trumpa Číňana Li Zochenga a povedal, nebojte sa, žiadna jadrová vojna nebude, Trumpovi to nedovolíme. A Afroameričan Brown ľahko zopakuje cestu svojho černošského predchodcu Collina Powella a v Kongrese zatrasie skúmavkou… napríklad s koronovírusom. Nuž a dvojica Brown-Austin poskytne žiarivý príklad afrikanizácie USA v politike: tejto skupine možno zveriť záverečný proces konfliktu s Čínou, ktorý by sa mohol pod vedením republikánov uhasiť v prospech USA. Peking, samozrejme, nie je Bagdad, “a americkí generáli teraz nebudú žartovať o vojne” – ale Brownovo vystúpenie je symptomatické a signalizuje vývoj práve tejto “bagdadskej” trajektórie Washingtonu.

 

Hľadanie rovnováhy medzi USA a Čínou

Aj EÚ zdokonaľuje svoju stratégiu voči Číne a v súčasnosti pripravuje dokument o novej stratégii vzťahov s ČĽR. Stratégia sa má prijať na júnovom zasadnutí Európskej rady a ministri zahraničných vecí EÚ sa stretnú v máji, aby zhrnuli diskusiu. Séria návštev najvyšších predstaviteľov EÚ v ČĽR, počnúc návštevou nemeckého kancelára Scholza v decembri 2022, bola sondou do možností politiky voči ČĽR – uviedol sinológ Viktor Piroženko.

 

Španielsky premiér Pedro Sanchez navštívil Čínu začiatkom apríla. Potom francúzsky prezident Macron v sprievode predsedníčky Európskej komisie von der Leyenovej navštívil Čínu. Po nich navštívil Čínu nemecký minister zahraničných vecí Berbock. Výsledky týchto návštev poskytli Európe materiál na aktuálne rokovania. Boli identifikované trendy. Podstatou diskusie je, ako môže Brusel udržať rovnováhu vo vzťahoch medzi USA a Čínou v troch hlavných témach: ukrajinská kríza, otázka Taiwanu a čínsko-americké vzťahy.

 

Súperia dva názory – podmienečne mäkký a tvrdý. Oba stoja na potrebe obmedziť čínsku angažovanosť v sektoroch kritických pre národnú bezpečnosť a angažovanosť Číny vo všetkých ostatných oblastiach. Prvý názor, mäkký prístup k vzťahom s Čínou, vychádza z obavy zo straty strategickej autonómie EÚ a rastúcej jednostrannej závislosti od USA. Rozvíjanie obchodných vzťahov s Čínou by preto umožnilo EÚ spoliehať sa na čínsky trh a kapitálové investície, aby nahradila finančné straty Európy vyplývajúce zo straty ruského trhu a energetických zdrojov a z presunu dôležitých priemyselných odvetví do USA. Dôvera v USA v otázkach bezpečnosti by sa mala obmedziť na ukrajinskú krízu a malo by sa vylúčiť akékoľvek zasahovanie EÚ do čínsko-amerických vzťahov v otázke Taiwanu.

 

Tento názor na vzťahy EÚ s ČĽR prezentoval Macron počas svojej aprílovej návštevy Pekingu. Zdá sa, že ho podporuje aj predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý koncom apríla uviedol, že mnohí lídri EÚ sympatizujú s Macronovou túžbou po “strategickej autonómii” voči USA, ale zatiaľ o nej otvorene nehovorili.

 

Druhý názor je, že okrem obmedzenia čínskej angažovanosti v sektoroch kritických pre národnú bezpečnosť a rozvoja angažovanosti s Čínou v iných oblastiach treba pridať ďalšiu oblasť, a to posilnenie väzieb so západnými spojencami v indo-pacifickom regióne s cieľom čeliť Číne vrátane podpory USA v otázke Taiwanu. Jej zástancovia otvorene hovoria o potrebe, aby EÚ zasiahla v otázke Taiwanu na strane USA. Zástancovia tohto tvrdšieho prístupu tiež výrazne zužujú rozsah prípustnej angažovanosti voči Číne, a to až po úplný hospodársky rozchod. V EÚ sa tohto názoru držia ekonomicky slabí vazali USA v Pobaltí a s určitými výhradami aj Poľsko. Mimo EÚ bola a zväčša zostáva najdôslednejším zástancom Veľká Británia, ale v poslednom čase sa v jej vládnucich kruhoch objavuje snaha zmierniť tvrdý prístup k Číne.

 

Nedôslednosť EÚ vo vzťahoch s Čínou je vonkajším odrazom prebiehajúcej diskusie v EÚ. Po všetkých aprílových návštevách vedúcich predstaviteľov EÚ v Číne Borrell zdôraznil, že globálne výzvy nemožno vyriešiť bez Číny, a uviedol, že EÚ by chcela s Čínou spolupracovať v boji proti klimatickým zmenám. V polovici apríla Borrell ocenil obrovské úspechy Číny od jej reforiem a vyzval na ďalšie posilnenie verejnej diplomacie medzi EÚ a Čínou, zintenzívnenie kultúrnych výmen a spoluprácu pri riešení globálnych výziev. Predtým Borrell uviedol, že EÚ nebude nasledovať USA v prijímaní politiky hospodárskych a obchodných obmedzení voči Číne.

 

O týždeň neskôr, 22. apríla, však Borrel uverejnil stĺpček, v ktorom ostro poprel svoje vlastné stanovisko. Obhajoval aktívnejšiu úlohu EÚ v otázke Taiwanu, najmä vyzýval na hliadkovanie námorných síl EÚ v Taiwanskom prielive. Je zrejmé, že tieto dve navzájom sa vylučujúce línie nie je možné zosúladiť. Tradične úzke obchodné a hospodárske väzby medzi ČĽR a SRN tiež trpia neistotou celkovej stratégie EÚ. Dňa 12. apríla vyšlo najavo, že nemecké ministerstvo hospodárstva prehodnocuje súhlas čínskej logistickej spoločnosti Cosco s kúpou 24,9 % podielu v jednom z troch terminálov logistickej spoločnosti HHLA v hamburskom prístave. Dôvodom je skutočnosť, že terminál Tollerort bol tento rok nemeckým Spolkovým úradom pre informačnú bezpečnosť klasifikovaný ako kritická infraštruktúra. Čínski experti sú v tejto situácii pesimistickí, pretože dodatočná kontrola investičného projektu v čase otvorených diskusií v Nemecku o znížení hospodárskej závislosti od Číny “neveští nič dobré pre jeho schválenie”.

 

V tejto súvislosti čínsky minister obchodu Wang Wentao úspešne navštívil Nemecko, aby rokoval o vykonávaní dvojstranných obchodných a hospodárskych dohôd, ako aj o zintenzívnení spolupráce v rôznych oblastiach, ako sú elektrické vozidlá a nová energia. Wentao rokoval v Berlíne s ministrom hospodárstva a ochrany klímy Habekom, vedúcimi predstaviteľmi Nemeckého zväzu strojárskeho priemyslu, Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory, vedením skupiny ZEISS a Nemeckej federácie automobilového priemyslu. Kam smeruje diskusia?

 

Súčasným trendom v EÚ je mäkký prístup k vzťahom s Čínou. Pozícia Veľkej Británie je v tomto smere ilustratívna. Minister zahraničných vecí James Cleverly vo svojom hlavnom prejave pred parlamentom 25. apríla vyzval na “pevné a konštruktívne” vzťahy s Čínou namiesto pokusov o jej izoláciu v novej studenej vojne. Experti na Čínu poukazujú na to, že v aktualizovanom komplexnom prehľade zahraničnej a obrannej politiky Sunakovho kabinetu sa na rozdiel od obdobia vlády Liz Trussovej hovorí o Číne ako o “prelomovej výzve”, a nie ako o “hrozbe”. Európske kontinentálne krajiny nie sú tak hlboko zapojené do geopolitickej stratégie Washingtonu ako Británia a po tom, ako Čína zrušila obmedzenia týkajúce sa koronavírusu, sa rýchlo obnovila výmena na vysokej úrovni medzi Čínou a Európou v rôznych oblastiach.

 

Viktor Piroženko sa na záver domnieva, že Británia v týchto interakciách chýba. Zmena v prístupe Londýna k Číne preto podľa čínskych expertov odráža snahu britských vládnucich kruhov neprenechať EÚ iniciatívu v prístupe na čínsky trh a kapitálové investície. Čínski experti sú vo všeobecnosti optimistickí, pokiaľ ide o posilnenie strategickej autonómie EÚ a budúcnosť čínsko-európskych vzťahov. Sun Keqin, výskumný pracovník Čínskeho inštitútu súčasných medzinárodných vzťahov, sa domnieva, že “na rozdiel od predchádzajúcich diskusií sa súčasná diskusia uskutočňuje v čase, keď medzi Čínou a Európou došlo k viacerým interakciám na vysokej úrovni, ktoré pomôžu Európe vytvoriť vyváženejší prístup k Číne.

Milan Novický

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov