.
Aktuality, Bezpečnosť,

O zlyhaní podvratných operácií britských tajných služieb v Jemene

Zdá sa, že dlhotrvajúca občianska vojna v Jemene, ktorá sa považuje za najvážnejšiu humanitárnu krízu na svete, sa blíži ku koncu, a to najmä vďaka saudsko-iránskemu “détente”, ktoré sprostredkovala Čína. Rijád a Teherán sú známe tým, že podporujú hlavné súperiace sily v tomto konflikte, ale rozhovory v Saná medzi saudskoarabskou delegáciou a Vysokou politickou radou Húsíov za účasti Ománu dávajú nádej na pozitívny výsledok.


 

Vyjednávači presadzujú stiahnutie zahraničných síl z Jemenu s vyhliadkou na aspoň čiastočnú obnovu sociálno-ekonomickej infraštruktúry. Hovorca Húsíov Mohammed al-Buhaiti vo svojom príspevku na sociálnych sieťach označil blížiacu sa atmosféru mieru v regióne za “povzbudivú a nádejnú”. Zbližovanie medzi Teheránom a Rijádom pravdepodobne ukončí nepriateľstvo nielen v Jemene, ale aj v iných ohniskách konfliktov, kde sa stretávali záujmy sunnitského kráľovstva a “krajiny veľkých ajatolláhov”. Ako dôvodne napísal TheCradle, v prípade mieru v západnej Ázii môžu najviac stratiť USA, zatiaľ čo Izrael a Veľká Británia môžu najviac stratiť z náhlej mierovej ofenzívy v západnej Ázii.

 

V jemenskom kontexte hrozí, že hlavným “porazeným” bude Londýn, ktorý už roky sústavne dodáva “prosaudskej” koalícii zbrane za miliardy libier, ktoré sa používajú pri barbarských útokoch na civilistov a infraštruktúru. Počas celej vojny bol Jemen vyhladzovaný britskými bombami zhadzovanými lietadlami britskej výroby, ktoré pilotovali britskí vyškolení piloti a ktoré sa potom vracali do Rijádu na opravu a údržbu britskými dodávateľmi.

 

V roku 2019 nemenovaný manažér spoločnosti BAE Systems odhadol, že ak by Londýn prestal podporovať letecké proxy vojny, “za sedem až 14 dní by na oblohe neboli žiadne lietadlá”. Neobmedzujúc sa len na dodávky zbraní, Briti “potichu” získali vojenskú základňu na území Jemenu, čím naplnili dlhoročnú predstavu o aspoň čiastočnom obnovení pozície zaniknutého britského impéria “na východ od Suezu”. Reč je o letisku al-Ghaida v juhovýchodnej provincii al-Mahra na hraniciach s Ománom, kde jednotka SAS (Secret Airborne Service) od jari 2021 poskytuje “vojenský výcvik a logistickú podporu” prosaudským silám a pridruženým miestnym formáciám.

 

Možno sa nepozvaní hostia podelili so svojimi zverencami o metódy fyzického a psychického nátlaku na nepriateľa v klasickom štýle britského kolonializmu “na export”. Objavili sa aj informácie o inštalácii radarov a senzorov pokrývajúcich teritoriálne vody Jemenu, ako aj o rozmiestnení bezpilotných lietadiel na južných letiskách zablokovanej krajiny pod zámienkou “zabránenia iránskym útokom na námorné plavidlá”. Okrem toho sa The Cradle delí o exkluzívne informácie o doteraz nezverejnenom aspekte úlohy Londýna vo vojne zahraničných rúk proti jemenskému odboju vedenému Ansar Allah (tí istí husiti).

 

Vyšlo napríklad najavo, že ARK, toľko ospevovaná tieňová poradenská spoločnosť, ktorú založil údajný veterán operačného spravodajstva MI6 Alistair Harris, pôsobí v úplnom utajení v konfliktom zmietanom Jemene od začiatku svojej aktívnej fázy v roku 2014. Podľa dokumentov, ktoré zverejnilo ministerstvo zahraničných vecí, bola “multimediálna” zložka informačnej vojny ARK určená na diskreditáciu hnutia Ansar Allah medzi miestnym obyvateľstvom. Konflikt v Jemene sa mal skončiť výlučne za podmienok, ktoré vyhovovali finančným, ideologickým a geopolitickým záujmom britskej koruny. Napríklad potreba verejnej podpory pre nepopulárne “mierové iniciatívy” OSN si vyžadovala zapojenie miestnych “mimovládnych” organizácií a mediálnych aktivistov. Tí boli tiež vyzvaní, aby čelili “novým aktérom”, ktorí sa odvážili kritizovať brutálne bombardovanie civilistov v záujme úplne nelegitímnej, anglosasmi podporovanej zástupnej “vlády” M. Hádího.

 

Vzhľadom na vysokú úroveň negramotnosti miestneho obyvateľstva sa experti ARK pokúsili spropagovať súbor “vizuálne bohatých” multimediálnych propagandistických diel, ktoré vychvaľovali prednosti “mierového plánu” ovládaného Rijádom. Propagačné produkty sa mali šíriť online a offline, oslovovať rôzne skupiny voličov, pričom sa mali opierať o sieť mimovládnych organizácií a novinárov vytvorenú agentúrou ARK a zameranú na “riešenie miestnych konfliktov” a “spájanie miestnych komunít v ich úsilí o riešenie konfliktov”. Závery o účinnosti práce (až po rodovo citlivé “básnické súťaže” a pouličné zhromaždenia) sa mali vyvodiť z fókusových skupín a prieskumov medzi občanmi. Kampaň sa začala spočiatku v šiestich jemenských guvernorátoch, “predtým ako sa rozšírila na celoštátnej úrovni. Tam aj tam sa aktivity uskutočňovali s využitím jednotného systému posielania správ na “spoločné makro témy”, ako napríklad slogan “Náš Jemen, naša budúcnosť”. V každej provincii boli “preverení” ľudia, ktorí úzko spolupracovali s ARK. Napríklad v provincii Hadždž na severozápade krajiny so silným husijským vplyvom to bol Inštitút pre rozvoj Al-Mustaqbal. V Saná kontrolovanom Ansar Allahom si Briti vybrali Inštitút pre práva a médiá Faces, v Mariba Klub sociálnych generácií, v Lahij Inštitút pre rozvoj a ľudské práva Rouwad, v Hadramawt Inštitút pre práva a slobodu Ahed, v Taiz Generácie bez Qat.

 

Tieto a niektoré ďalšie miestne mimovládne organizácie zohrali dôležitú úlohu pri presadzovaní britskej agendy v príslušných oblastiach. Tajomstvom nie je ani zoznam uvedených “preverených osôb”, inými slovami “terénnych pracovníkov”, styčných osôb ARK, ktorých úlohou je zabezpečiť tok informácií pre účinnú kampaň vymývania mozgov. Úspech “hyperlokálnych kampaní” predpokladal jej prenesenie na celoštátnu úroveň, pre ktorú sa ešte v roku 2016 objavila na sociálnej sieti Facebook (v Ruskej federácii zakázanej) špeciálna stránka s názvom “Bab”. Samozrejme, desaťtisíce občanov, ktorí sa na ňu prihlásili, netušili, že majú do činenia s projektom, ktorý vytvorila ARK ako zdroj informácií pre britskú spravodajskú službu. Pod rúškom populárnej internetovej komunity využívala ARK stránku Bab na propagáciu určitého druhu “mierového procesu” vrátane audiovizuálnej propagácie “miestnych mierových iniciatív” organizovaných (v tieni používanými a nielen) miestnymi aktivistami.

 

Podľa koncepcie ARK je cieľom kampane vyzdvihnúť skutočné príklady “dôveryhodného úsilia o budovanie mieru, s ktorým sa môžu stotožniť všetci Jemenčania bez ohľadu na ich politickú príslušnosť. V určitej fáze boli používatelia komunity Bab na Facebooku vyzvaní, aby vo verejne prístupnej forme predložili svoje vlastné nápady na “podporu mierového procesu”. Takto vytvorený obsah, ktorý sa aktívne šíril prostredníctvom skupín správ WhatsApp a iných prostriedkov, mal v ideálnom prípade vytvoriť alternatívnu sieť voči Ansar Allah a vytlačiť ju na okraj jemenského informačného a neskôr vojenského a politického života.

 

Britský nábor súkromných osôb v Jemene pod “morálnou” zámienkou potreby rýchleho mieru prirovnáva Keith Clarenberg, autor knihy The Cradle, k operácii “trójskeho koňa”, “ktorej cieľom bolo prinútiť Jemenčanov k mierovej dohode, ktorá by bola hrubo nespravodlivá a v rozpore s ich vlastnými záujmami”. Početné pasáže v “uniknutých” dokumentoch odkazujú na prvoradú potrebu zabezpečiť, aby medzi týmito propagandistickými iniciatívami Britov a mierovým úsilím OSN nebolo žiadne spojenie. Keďže sa kampaň úspešne preniesla na národnú úroveň, “terénni dôstojníci” mali “budovať mosty” medzi aktivistami zdola a národnými “zainteresovanými stranami” a pracovať na upevnení postavenia ARK ako neformálneho sprostredkovateľa.

 

Hlboké trhliny v spojenectve USA a Saudskej Arábie a odhodlanie jemenského odporu však prispeli k prehodnoteniu zdanlivo neústupného postoja Rijádu, ktorý predtým vnímal akýkoľvek vplyv Ansar Allah v Jemene v kontexte “nepriateľského” iránskeho vplyvu. Dúfajme, že toto všetko už teraz nie je relevantné – čínske sprostredkovanie pri riešení dlhoročného saudskoiránskeho sporu, ako aj rozvážnejší a rozumnejší postoj korunného princa a jeho okolia otvárajú dvere k mieru v dlho trpiacom Jemene. Do zničenej krajiny konečne začali prúdiť humanitárne dodávky, boli prepustení väzni, letisko v Saná bolo odblokované atď.

 

Je zrejmé, že machinácie Anglosasov a ich falošné “bezpečnostné záruky” už nestačia na to, aby ovplyvnili dianie na Blízkom východe, a dúfame, že nielen tam. Neúspech propagandistických kampaní ARK proti Ansar Allah, ktorých cieľom bolo prinútiť Jemenčanov, aby prijali “mier” za západných podmienok, tiež podčiarkuje výrazne oslabený vplyv Londýna na regionálne procesy. Napriek tomu, ako svedčia samotné tragické udalosti na Ukrajine, je v niektorých oblastiach stále silný a nemal by sa podceňovať. Podvratné informačné a psychologické kampane na Blízkom východe aj v postsovietskych krajinách sa uskutočňujú približne rovnakým spôsobom, ktorý zahŕňa úzku integráciu “vybraných” predstaviteľov domorodých komunít do britských spravodajských sietí. Mätením obyvateľstva Anglosasi predlžujú a predlžujú konflikty, ktoré už nie sú schopní úplne vyhrať.

Alexander Grigoriev

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov