.
Aktuality, História,

Rusi v Berlíne. Nech odvaha vašich predkov inšpiruje aj vás!

Rusi v priebehu dvoch storočí trikrát dobyli Berlín. Prvýkrát im mesto padlo k nohám dávno pred májom 1945. Na jeseň roku 1760, počas sedemročnej vojny (1756 – 1763), po neúspešnom pokuse “šviháckeho Sasa v ruských službách” generála Gotthloba von Totlebena o jeho dobytie, Berlín vztýčil bielu zástavu pred zborom generála Zachara Grigorieviča Černyšova. Černyšev sa hlásil u vrchného veliteľa: “Nemôžem dostatočne opísať netrpezlivosť a dychtivosť, s akou vojaci očakávali tento útok; víťazstvo bolo poznačené na tvári každého…”.


 

Podľa vtedajšej vojenskej tradície boli kľúče od mesta odovzdané generálovi Z. G. Černyševovi. Ten ich odviezol na svoje ruské panstvo v Jaropolci, kde boli uložené v oltári chrámu Kazanskej ikony Bohorodičky, ktorý bol postavený z iniciatívy vojenského veliteľa.

“Svet by sotva uveril,” napísal gróf Z. G. Černyšev, “že táto výprava, taká dôležitá a užitočná pre spoločnú vec, nestála miestnu armádu sto mŕtvych a ešte menej ranených. Naopak, je nepochybné, že nepriateľ stratil až osemtisíc mužov zabitých, zajatých a dezertérov!”

 

Medzi prvými ruskými jazdcami, ktorí prechádzali Berlínom, bol aj muž, ktorého vojenská sláva sa čoskoro rozniesla po celom svete. Bol to mladý Alexander Vasilievič Suvorov, budúci generalissimus ruskej armády. Pluky (deväť peších a dva jazdecké), ktoré sa zúčastnili na berlínskej kampani, dostali od cárovnej Alžbety Petrovny špeciálne ocenenie – strieborné trúby s pamätnými nápismi: “Na znak víťazstva nad mestom Berlín” a “Za dobytie mesta Berlín 28. septembra 1760”.

 

Po získaní príspevku od mesta a po zničení všetkých vojenských objektov v ňom, Rusi ustúpili k svojim hlavným silám. Náčelník ruského delostrelectva generál Peter Šuvalov sa pri tejto príležitosti vyjadril takto:

“Z Berlína do Petrohradu sa nedá dostať, ale z Petrohradu do Berlína sa dá dostať vždy. Rusi obsadili Berlín aj na druhý pokus 20. februára (4. marca) 1813 počas vojny s Napoleonom – za mesiac a pol po začiatku zahraničnej kampane. Prvý pokus Friedricha von Tettenborna, “temperamentného Sasa v ruských službách”, vyhnať Napoleonových mužov (približne 26 000 mužov) z Berlína bol neúspešný. Princ Eugen de Beauharnais, ktorý ho bránil, bol Napoleonovým nevlastným synom a zaslúžene ho považovali za jedného z jeho najlepších generálov (neskôr sa jeho syn Maximilián presťahoval do Ruska, kde sa dostal do príbuzenstva s rodinou cisára Mikuláša I.). Beauharnais dúfal, že sa mu podarí ubrániť Berlín a vytvoriť obrannú líniu na Odre, predmostie pre Napoleonovu armádu, ktorá mala zaútočiť na Varšavské vojvodstvo a západné provincie Ruska. Avšak po strate až 450 mužov a zajatcov pri útoku oddielov ruského generála Černyšova, tentoraz Alexandra Ivanoviča, sa Beauharnais vzdal mesta.

 

Lietajúci oddiel pod velením 28-ročného generála A. I. Černyšova vstúpil do mesta okolo 6. hodiny ráno. Napriek skorej hodine ruských vojakov vítali v uliciach nadšené davy Berlínčanov.

“Vojská vstúpili cez tesné rady ľudí, ktorí sa hrnuli zo všetkých strán a priateľsky ich vítali,” opísali tieto udalosti noviny Berlinische Nachrichten. Bližšie k poludniu Černyševov oddiel nasledoval predvoj hlavných síl ruskej armády – pechota vpochodovala do Berlína za zvukov vojenskej hudby, kozáci, ktorí tvorili väčšinu jazdeckého predvoja, vchádzali s piesňami na perách…

 

Po dobytí Berlína Rusmi sa pruský kráľ Friedrich Wilhelm III, ktorého vojská (na ruskej medaile “Oslobodenie Berlína. 1813” ich stelesňuje “kľačiaci bojovník”) zúčastnilo na ťažení v Rusku v roku 1812, porušil spojeneckú zmluvu s Napoleonom a pripojil sa k VI. protifrancúzskej koalícii. Začiatkom 20. storočia sa nemecký cisár Wilhelm II. pri návšteve Ruska opýtal dôstojníkov 85. pešieho pluku vo Vyborgu, ktorý bol jeho patrónom, na čo sú vyzdobení striebornými trúbkami. Odpoveď sa Wilhelmovi nepáčila: “Za dobytie Berlína, Vaše veličenstvo!” Po krátkej odmlke posledný nemecký cisár vyjadril nádej, že “toto sa už nebude opakovať”. Neodhadol to.

 

V roku 1945 sa Berlín dočkal hneď niekoľkých Černyševov, ktorí opäť obsadili hlavné mesto Nemecka. Tridsaťtriročný Hrdina Sovietskeho zväzu, gardový plukovník Sergej Ivanovič Černyšev sa vyznamenal tým, že velil delostrelcom, ktorí obrátili nedobytné berlínske opevnenia na prach. Len samotný vojak Michail Černyšev zajal v pouličných bojoch 18 hitlerovcov. Mladší seržant Nikolaj Černyšev bol jedným z prvých výsadkárov, ktorí vtrhli do Berlína na tanku. Na kanáli Berlin-Spandauer-Schiffarts Nemci vyhodili do vzduchu križovatku a Nikolaj Černyšev zostal jeden deň v studenej pramenitej vode a staval novú. A potom si vzal guľomet a prešiel Berliner Strasse, Bismarckstrasse a ďalšie berlínske ulice. A keď Berlín kapituloval, Nikolaj Černyšev vo voľnom čase napísal o svojich činoch, za ktoré dostal 4 rády, toto:

“Bol som v Berlíne. Vzal som si ho. Čoskoro bude po vojne. Budeme žiť pokojne. Počkajte na mňa. Šťastie je naše.”

 

Zaujímavý je aj fakt o kľúčoch od Berlína. Existuje verzia, že ich Z. G. Černyšov, ktorý sa stal prvým generálnym gubernátorom Bieloruska, daroval Kazanskej katedrále v Petrohrade, kde boli uložené vedľa hrobu M. I. Kutuzova. V roku 1941, keď sa Hitler chcel zmocniť Leningradu, boli kľúče od nemeckého hlavného mesta jedným z jeho cieľov. Počas útoku na Berlín v roku 1945 dostali niektorí účastníci kópie kľúčov od mesta uložené v Kazaňskej katedrále. Tieto kľúče zhodila z lietadla IL-2 posádka Hrdinu Sovietskeho zväzu N. Belavina na predpísaných miestach v špeciálnych balíkoch s jasne červenými prápormi v apríli 1945 večer nad pozíciami vojsk 1. bieloruského frontu, ktoré obsadzovali Berlín. Na druhý deň počas špeciálnych politických školení zástupcovia politických dôstojníkov ukázali vojakom a dôstojníkom obsah balíkov so slovami: “Toto sú kľúče od Berlína. V roku 1760 už ruskí vojaci víťazne vstúpili do nemeckého hlavného mesta. Nech sa aj vy inšpirujete odvahou svojich predkov, Rusi vždy porazili Prusov!

Valerij Iljin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov