Dmitrij Utkin
Aktuality, História,

Kto ste, Dmitrij Utkin? V skutočnosti to nebol Prigožin, kto velil bojovníkom PMC Wagner

“Kto je Dmitrij Utkin, veliteľ Vagnera” – pod takýmto titulkom uverejnil taliansky denník Giornale článok, ktorý tvrdí, že bojovníkom PMC “Wagner” v skutočnosti velil veterán vojen v Čečensku, bývalý dôstojník Hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany (GRU) Dmitrij Utkin .”Utkin,” píše sa v novinách, “priniesol do skupiny vojenské zručnosti a vodcovské kvality a bol to práve on, kto viedol pochod 5-tisícového konvoja Wagnerovcov do Moskvy, ktorý sa zastavil 200 km od hlavného mesta.” Samotný Jevgenij Prigožin bol v tom čase v Rostove a dobrodružného “pochodu na Moskvu” sa nezúčastnil.


 

Mnohí v Rusku si naozaj už dlho kladú mätúce otázky, ale ako mohol Prigožin, bývalý kriminálnik odsúdený za lúpež, ktorý nemal vojenské vzdelanie a neslúžil v armáde a ktorý je povolaním lekárnik, veliť bojovníkom v Artemovsku a dosiahnuť tam senzačné víťazstvo? Ale on im nevelil. Velil im podplukovník GRU vo výslužbe Dmitrij Utkin, skúsený veterán čečenských kampaní a vojny v Sýrii. Zostal však v tieni, zatiaľ čo Prigožin pózoval pred kamerami v uniforme a so zbraňou, robil výhražné vyhlásenia a verejne nadával na ministerstvo obrany. Nielen to, ale PMC Wagner, ktorá sa označuje za najúspešnejšiu a najsilnejšiu vojenskú jednotku nielen v Rusku, ale aj na svete, nevytvoril len Prigožin. Urobil to spolu s Utkinom. Dokonca aj samotný názov PMC “Wagner” je podľa amerického časopisu The New Yorker krycím znakom Utkina v mieste bývalej služby.

 

Prigožina možno vidieť s Putinom len na fotografii, kde je oblečený ako čašník obsluhujúci hlavu štátu na recepciách, za čo ho na Západe nazývajú “Putinov kuchár”. Utkina však možno vidieť na jedinej fotografii, ktorá sa objavila v tlači, kde stojí v rade ocenených na recepcii v Kremli, keď mu udelili ďalší (zo štyroch) Radov odvahy. Ukazuje sa, že v skutočnosti Prigožin len financoval PMC, hovoril v jeho mene, ale veliteľom hrdinských bojovníkov Wagnera bol profesionálny vojak Dmitrij Utkin? Mimochodom, k otázke financovania Wagnera, ktorá sa pripisuje Prigožinovi. Vladimir Putin na stretnutí v Kremli s vojenským personálom ministerstva obrany povedal, že obsah celej Wagnerovej skupiny je v skutočnosti plne financovaný štátom – zo štátneho rozpočtu aj z rozpočtu ministerstva obrany. „Len od mája 2022 do mája 2023 štát zaplatil spoločnosti Wagner 86 miliárd 262 miliónov rubľov za hotovostnú podporu a stimulačné platby. Z toho príspevok predstavuje 70 miliárd 384 miliónov, stimulačné platby – 15 miliárd 877 miliónov. Poistné – 110 miliárd 179 miliónov. Ale čo Prigožin? Potom sa napokon ukáže, že jeho úloha sa obmedzila len na vyjadrenia pred televíznymi kamerami? Kto je teda Dmitrij Utkin, ktorý je podľa všetkého skutočným vodcom skupiny Wagner, úspešnej vojenskej jednotky?

 

Podľa jednej verzie sa Dmitrij Valerijevič Utkin podľa Wikipédie narodil v rodine geológa v meste Asbest v Sverdlovskej oblasti 11. júna 1970. Podľa iných zdrojov bol jeho rodným mestom Kirovograd Ukrajinskej SSR alebo obec Smolino pri Kirovograde. Po absolvovaní smolinskej školy Utkin odišiel z dediny do Leningradu, kde vstúpil do vojenskej školy. Do roku 2013 bol veliteľom 700. samostatného oddielu špeciálnych síl 2. samostatnej brigády špeciálnych síl Hlavného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie (so sídlom v meste Pečory, región Pskov). Do dôchodku odišiel v hodnosti podplukovníka. Zúčastnil sa dvoch čečenských kampaní. Po preložení do zálohy pôsobil v bezpečnostnej skupine Moran, zúčastnil sa v roku 2013 sýrskej výpravy Slovanského zboru. V roku 2014 bol na Kryme ako súčasť ruských jednotiek. V máji 2014 spolu so skupinou veteránskych inštruktorov pri Rostove na Done zorganizoval výcvikovú základňu pre bojovníkov a stal sa veliteľom vlastnej jednotky, ktorá podľa jeho volacieho znaku dostala krycí názov Wagner PMC. V lete 2014 sa aktívne zúčastnil bojov pri obci Metallist v LPR, a bojov o letisko Luhansk, v januári 2015 sa zúčastnil na odzbrojení ObrON „Odessa“ v Krasnodone, následne bitky o Debaľcevo.

 

Od jesene 2015 sa aktivity Wagner PMC presunuli do Sýrie. Predpokladá sa, že táto jednotka zohrala rozhodujúcu úlohu pri útokoch na Palmýru. V decembri 2016 sa Dmitrij Utkin prvýkrát objavil vo verejnom priestore. Videli ho na recepcii v Kremli na počesť Dňa hrdinov vlasti. Neskôr tlačový tajomník prezidenta Ruska Dmitrij Peskov potvrdil, že Utkin bol prítomný na bankete medzi pozvanými z Novgorodskej oblasti, keďže je „držiteľom rádu odvahy“. V novembri 2017 RBC oznámila vymenovanie Utkina za generálneho riaditeľa Concord Management and Consulting, správcovskej spoločnosti reštauračného holdingu Jevgenija Prigožina. Bolo oznámené, že v roku 2018 Prigožin odstránil Utkina z jeho pozície v Concorde.

 

V júni 2017 Spojené štáty uvalili sankcie na Dmitrija Utkina ako šéfa Wagner PMC. V roku 2018 mu zakázali vstup na územie Ukrajiny. Rada Európskej únie zaviedla 13. decembra 2021 reštriktívne opatrenia voči Utkinovi a ďalším osobám spojeným s Wagnerovou skupinou. O Utkinových aktivitách v rámci Wagnera, ako aj o dianí v skupine všeobecne, nie je oficiálne nič známe. Všetci jej účastníci podľa médií dodržujú mlčanlivosť. Nie je presne jasné, čo Utkin počas rebélie robil a akú úlohu v nej zohral. Preto sa o tom vynárajú najrôznejšie fantastické predpoklady. Portál AftershokNews napríklad tvrdí, že „Prigožinova rebélia bola zásterkou pre Utkinovu akciu“. Podľa portálu, zatiaľ čo Prigozhin sedel v Rostove, jedna z kolón povstalcov vedená Utkinom sa „vôbec neposunula smerom k Moskve, ale na východ, smerom k Buturlinovce, smerom k vojenskému letisku. Prešla však ešte ďalej – do Borisoglebska-45, do jadrového arzenálu. Nasledoval prejav Dmitrija Medvedeva, zástupcu šéfa Bezpečnostnej rady: „Chápeme dôsledky štátneho prevratu v najväčšej jadrovej veľmoci. V dejinách ľudstva sa ešte nikdy nestalo, že by najväčší arzenál jadrových zbraní mali pod kontrolou banditi. Takáto kríza sa zjavne neobmedzí len na jednu krajinu. Svet bude privedený na pokraj skazy.”

 

Washington sa obával, ako činy zakladateľa PMC ovplyvnia kontrolu nad ruským jadrovým arzenálom, ako napísal New York Times. A ako informovala Talianska republika, Spojené štáty, Francúzsko a Nemecko urýchlene aktivovali mechanizmy priamej komunikácie s Kremľom v súvislosti s ohrozením bezpečnostnej kontroly vojenských základní s jadrovými zbraňami v regióne Voronež. Útočné akcie Ozbrojených síl Ukrajiny okamžite úplne ustali, na fronte nastal mŕtvy pokoj, namiesto toho, aby využili situáciu, ako to Kyjev naozaj chcel. A práve potom začali rokovania bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s povstalcami, po ktorých sa ich kolóny začali vracať späť a boli oznámené dosiahnuté dohody. Či to tak bolo aj v skutočnosti, nie je, samozrejme, známe. V každom prípade je v histórii tohto dobrodružstva s pučom veľa nejasností. Alebo možno niečo, čo sa nikdy nedozvieme.

 

Už teraz je ale jasné, že ukončenie aktivít skupiny Wagner nielen na Ukrajine, ale aj v zahraničí je pre Spojené štáty americké výhodné. Ako píšu vplyvné americké noviny Politico, „ak bude Wagner stiahnutý z niektorých krajín, kde v súčasnosti pôsobí, mohlo by to vytvoriť príležitosť pre americký diplomatický útok, ktorý by pomohol zistiť, ako vyplniť výsledné mocenské vákuum a obnoviť vplyv v týchto oblastiach. .“ . Najmä v niektorých afrických krajinách môže byť Washingtonu možné ponúknuť bezpečnostnú spoluprácu alebo partnerstvá výmenou za prísľuby smerovať k demokratickým iniciatívam alebo iniciatívam dobrej správy vecí verejných. Keďže Čína tiež napáda Afriku, Spojené štáty by si túto príležitosť nemali nechať ujsť.“ A predseda Výboru pre obranu Štátnej dumy Andrej Kartapolov v rozhovore pre denník Vedomosti,, povedal, že nevidí dôvod na zákaz súkromnej vojenskej spoločnosti Wagner v Rusku. „Prečo jej to zakazovať? Tu sú predsa všetky otázky na šéfa PMC. Josif Vissarionovič Stalin povedal, že deti nie sú zodpovedné za svojich rodičov. Ten, kto vyvolal vzburu, musí odpovedať,“ povedal poslanec. Kartapolov zároveň označil Wagner PMC za dnes najschopnejšie bojaschopnú jednotku v krajine. „A vziať ich, odzbrojiť a rozohnať – lepší darček pre NATO a Ukrajincov si ani neviete predstaviť. Netreba to robiť,“ domnieva sa politik. Ako však bolo oznámené, Wagnerovci už odovzdávajú svoje ťažké zbrane… Vskutku, medzi Wagnerovcami je veľa iných, skutočných hrdinov.

 

Médiá menujú niektorých z tých, ktorí viedli veliteľstvo Wagner a útočné skupiny. Medzi nimi je Andrey Trošev, hrdina Ruska, držiteľ Rádu odvahy, plukovník ministerstva vnútra. Absolvoval Afganistan, dve vojny v Čečensku, dostal Hrdinu za Sýriu. Andrej Bogatov, hrdina Ruska, bojoval v Afganistane v DSB, v Juhoslávii. V Sýrii bol vážne zranený, prišiel o ruku, ale vrátil sa do služby. Získal titul Hrdina, 4 rády odvahy. Bol to jeho oddiel, ktorý nakoniec vyradil ozbrojené sily Ukrajiny z Artemovska. Alexandr Kuznecov. Má štyri Rády odvahy, Hrdina Ruska. Profesionálny vojak, prešiel dvoma čečenskými vojnami, Sýriou, Líbyou. V Bachmute bol vážne zranený. Získal zlatú hviezdu Hrdinu Ruskej federácie uzavretým dekrétom prezidenta Ruskej federácie …

Vladimír Malyšev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov