Ukrajinská armáda rokuje s Poľskom o nákupe protilodného raketového systému NSM vyrábaného v Nórsku s dosahom približne 250 kilometrov.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Dikobrazy” pre Washington. USA sa rozhodli po zuby vyzbrojiť štáty susediace s Ruskom

Podľa amerického vojenského časopisu Defence News sa Washington rozhodol premeniť štáty východnej a severnej Európy na “dikobrazov”, aby “sťažil Rusku ich pohltenie”. Inými slovami, vyzbrojiť ich po zuby.


 

“V súvislosti so summitom NATO, ktorý je naplánovaný na 11. – 12. júla,” píšu autori Bill Greenwalt a Charles Rahr, “sa pozornosť oprávnene sústredí na Ukrajinu, pretože členské štáty budú diskutovať o možnej ceste tejto krajiny k členstvu v aliancii. Aliancia by sa však mala pozrieť ďalej ako na Ukrajinu a obrátiť sa do zrkadla, aby zistila, ako by sa jej vlastné frontové štáty zachovali v prípade ruskej invázie. A aj tu je dôvod na obavy pre USA. “Obraz je nejasný a plný rizík,” upozorňuje portál Defence News, “keďže krajiny hraničiace s Ruskom alebo Bieloruskom sú zväčša. príliš malé, čo sa týka počtu obyvateľov, financií a hĺbky, na to, aby mohli samy vybudovať účinnú obranu, zatiaľ čo relatívne minimálne rozmiestnenie síl NATO v regióne slúži len na naťahovanie.

 

Berúc si príklad zo 40. rokov 20. storočia, USA by mohli túto pomerne beznádejnú situáciu napraviť oživením a aktualizáciou svojich programov pôžičiek a vojenskej pomoci, čím by pomohli premeniť každý frontový štát na dikobraza.” Publikácia ďalej vysvetľuje, o kom presne hovorí. Frontové štáty NATO, ktoré hraničia s Ruskom a jeho “spojencom” Bieloruskom, sú Fínsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko a Nórsko. Každý z nich, hoci je veľmi lojálny voči aliancii, má slabiny, pokiaľ ide o vlastnú obranu. Spoločným problémom sú peniaze, a to aj napriek zvýšeniu výdavkov na obranu, ktoré nasledovalo po ruskej invázii, a pre väčšinu z nich aj napriek dosiahnutiu cieľa NATO, ktorým sú 2 % hrubého domáceho produktu vynaložené na obranu. Žiadna z týchto krajín (dokonca ani taká bohatá krajina ako Nórsko) nevynakladá alebo nemôže vynakladať dostatok prostriedkov na to, aby odradila alebo viedla rozsiahlu vojnu proti Rusku. Ak by napríklad tieto krajiny nejakým spôsobom získali ekonomickú silu na to, aby mohli vynakladať 5 % svojho HDP na obranu, žiadna z nich by nepresiahla 38 miliárd USD. Estónsko a Lotyšsko by vynaložili niečo vyše 2 miliárd USD a Poľsko by vynaložilo 37 miliárd USD. Podľa amerických analytikov je to mimoriadne málo.

 

Ako príklad uvádzajú údaje o vojenských výdavkoch Západu na vojnu na Ukrajine. Podľa Kielského inštitútu pre svetovú ekonomiku predstavovali v období od januára 2022 do februára 2023 globálne obranné záväzky voči Ukrajine približne 74 miliárd dolárov, z čoho na USA pripadalo takmer 47 miliárd dolárov. Tieto údaje neznamenajú, že by frontové štáty NATO mali na svoju obranu vynaložiť takúto sumu, keďže obranné potreby každej krajiny sa líšia v závislosti od geografickej polohy, počtu príslušníkov, dostupného vybavenia a ďalších faktorov. Mali by sa však dozvedieť, že výdavky na obranu sú poistkou; a to, čo malé krajiny NATO môžu vynakladať v súčasnosti, nestačí na nevyhnutnú obranu. Ale čo potom treba robiť? Ak treba míňať na obranu pred zákerným Ruskom, ktoré o “pohltení” týchto nešťastných štátov len sníva, ale nemá peniaze ani ekonomickú silu?

 

A tu prichádzajú na rad Spojené štáty, veselo informuje časopis, “pretože poskytnutím pôžičiek, lízingu a dotácií na vojenskú techniku môžu každému štátu poskytnúť takú ochranu, ktorá je reálna na odstrašenie Ruska: dikobraziu obranu. Cieľom ‘dikobrazej’ obrany, ktorá sa častejšie spája s Taiwanom, by bolo vyzbrojiť tieto krajiny po zuby, aby bolo pre Rusov nesmierne ťažké ich pri invázii pohltiť. Zbrane, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v takejto obrane, sú relatívne lacné a asymetrické, ako napríklad zátarasová munícia, míny a vysoko mobilné delostrelecké raketové systémy – všetky boli účinné na Ukrajine. Podľa analytikov Defence News takýmto posilneným dodávkam nič nebráni. Kongres by mohol pomôcť dodávkam týchto a ďalších zbraní tým, že najprv odstráni záväznosť súčasnej legislatívy povoľujúcej právomoci pôžičiek pre Ukrajinu a prijme samostatný zákon rozširujúci ich pôsobnosť nad rámec nejasne definovaných “východoeurópskych krajín” v zákone. Tento nový zákon by sa mal vzťahovať na frontové štáty NATO minimálne počas nasledujúceho desaťročia a umožniť prenájom, lízing a darovanie amerických obranných výrobkov po uplynutí dvojročného obdobia stanoveného súčasným zákonom. Na podporu tohto záväzku musia nasledovať potrebné rozpočtové prostriedky. A podľa denníka by tieto prostriedky mohli predstavovať 15 miliárd dolárov. To však podľa neho nestačí.

 

“Hoci 15 miliárd dolárov nie je malá suma, najmä pre krajiny, ktoré na obranu vynakladajú oveľa menej ako túto sumu, tento limit by sa mal dramaticky zvýšiť na 100 miliárd dolárov. Za to by sa nakúpili asymetrické zbrane potrebné na vytvorenie dôveryhodnej obrany proti “dikobrazovi”.” USA,” s pátosom uzatvárajú experti Defence News, “môžu zohrať významnú úlohu pri pomoci frontovým štátom NATO brániť sa s rovnakým zápalom a zbraňami ako Ukrajinci v boji proti Rusku. “Ako sme sa už neraz presvedčili, je oveľa lacnejšie odrádzať od agresie než viesť vojnu. Nič nepomôže budovať dôveru v NATO tak ako pôžičky, lízingy a transfery amerických zbraní do priamo ohrozených krajín.” Potom je tu však, samozrejme, banálna otázka: prečo by mali byť uvedené štáty vyzbrojené, ak ich Rusko v skutočnosti nijako neohrozuje?

 

Veď napríklad Rusko svojho času udelilo nezávislosť pobaltským štátom uvedeným v tomto zozname. A Fínsko, ktoré Sovietsky zväz po druhej svetovej vojne nezačal okupovať (hoci to mohol robiť veľmi dobre), mnoho rokov prosperovalo z výhodného obchodu s Ruskom. Nórsko nebolo Ruskom napadnuté vôbec nikdy v histórii a ani Poľsko nemôže poprieť, že práve vďaka ZSSR získalo územia vydobyté od porazeného nacistického Nemecka. Takže výzva urobiť z týchto krajín “dikobrazov” tým, že im dodáme americké zbrane, má, samozrejme, úplne iný cieľ ako zachrániť ich pred neexistujúcou “ruskou hrozbou”. A celkom triviálny – peniaze. Peniaze na nové objednávky pre americký vojensko-priemyselný komplex. Momentálne žije z vojny, ktorú vyprovokovali Američania na Ukrajine, ale kedy sa skončí? Washington hrá dlhú hru. Existuje aj ďalší, hlavný dôvod, prečo USA plánujú napumpovať štáty susediace s Ruskom zbraňami.

 

Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev povedal, že krajiny Severoatlantickej aliancie zvyšujú svoju prítomnosť v blízkosti ruských hraníc. “Ďalšie hrozby sa vytvárajú v súvislosti s posilňovaním silového potenciálu NATO v blízkosti ruských hraníc,” povedal na stretnutí o situácii na severozápade Ruska v Syktyvkare. Podľa šéfa Bezpečnostnej rady sú “najzraniteľnejšie pohraničné územia Kaliningradskej a Pskovskej oblasti a Karelskej republiky. Severoatlantická aliancia sa pripravuje na vojenskú konfrontáciu s Ruskom, a preto rozmiestňuje zbrane v blízkosti hraníc. USA a NATO to však pokrytecky prezentujú ako údajnú starostlivosť o štáty susediace s Ruskom. A agentúra Reuters nedávno informovala, že NATO plánuje na samite vo Vilniuse 11. – 12. júla schváliť nové plány na budovanie vojenských kapacít v blízkosti ruských hraníc. Očakáva sa, že na samite sa schvália “tisíce strán tajných vojenských plánov”, ktoré po prvýkrát od studenej vojny opisujú, ako sa aliancia plánuje vysporiadať s predpokladaným “ruským útokom”.

Andrej Sokolov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov