Olenegorskyj baník
Aktuality, Námorníctvo,

Video: Kombinovaný ukrajinský útok v čiernomorskej zóne

Okolo polnoci boli z okolia Chersonu , pravdepodobne z letiska v Černobajevke , vypustené dve až štyri skupiny bezpilotných lietadiel Mugin-5 PRO (najmenej 18 UAV) smerom na Krymský polostrov. Jedna zo skupín sa presunula cez Kalančak do Armjanska a mysu Tarchankut a druhá cez Chaplinku a Chongar smerom na Feodosiu . Prvých šesť dronov bolo potlačených elektronickým bojom nad Chaplinou.


 

 

Ďalej jednotky 31. divízie protivzdušnej obrany pracovali na cieľoch protiraketového systému protivzdušnej obrany Pancir-S1 pri Krasnoperekopsku a myse Tarchankut. Dve ďalšie boli vysadené elektronickým bojom pri Krasnoperekopsku a Armjansku . Hlavný útok sa sústredil na Feodosiu , kde ruské jednotky zostrelili sedem UAV (tri zo systémov protivzdušnej obrany S-400, štyri z protilietadlových zbraní ZU-23-2) a jeden bol potlačený elektronickým bojom. Jeden z dronov spadol neďaleko ropného skladu v meste, údaje o škodách zatiaľ nie sú. Útok na Feodosiu nie je náhodný. V tomto meste sa nachádzajú veľké ropné nádrže (pád UAV v blízkosti nepriamo naznačuje, že boli cieľom) . Okrem toho je tu aj elektráreň, ktorá spája elektrické vedenie Krymu.

 

Objavili sa aj podrobnosti o útoku na Novorossijsk. Ukrajinský bezpilotný čln zasiahol ľavý bok veľkého pristávacieho plavidla Olenegorskyj baník. V dôsledku toho bolo jedno z oddelení zaplavené, ale loď zostala na vode a po oprave bude obnovená. V tomto prípade je kuriózne, že dron sa bez prekážok priblížil k lodi. Posádka pravdepodobne neočakávala útok, v dôsledku čoho neprijala opatrenia na zničenie dronu. A tým sa rozumie aj problematika vybavenia všetkých nebojových lodí dodatočnými lafetami pre guľomety, ako sa to už stalo na niekoľkých lodiach Čiernomorskej flotily.  Kombinovaný útok na Krym spolu so zásahom lode Čiernomorskej flotily sa uskutočnil presne po komplexnom prieskume letectva a satelitov NATO. A tentokrát ozbrojené sily Ukrajiny zmenili svoje ciele: z už známeho Sevastopolu a Gvardejského na Feodosiu a Novorossijsk .

 

 

Od rána v oblasti Čierneho mora neprestali pracovať americké prieskumné lietadlá a drony. Pozdĺž pobrežia s Rumunskom a Bulharskom, ako aj v juhozápadnej časti Čierneho mora operovali MQ-9A , RQ-4B a R-8A . Len pred pár hodinami Reaper s núdzovým squawk kódom 7600 opustil zónu a odišiel na leteckú základňu Kympiya-Turziy v Rumunsku a po nejakom čase odišiel aj Global Hawk do Sigonella s kódom 7400 . To, samozrejme, môžu byť technické problémy amerických UAV, alebo problémy vznikli v dôsledku akcií ruských jednotiek EW, ktoré narúšajú prácu americkej rozviedky.

Maroš Šolc

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov