Vojaci počas nasadenia pozemného multifunkčného rušiaceho modulu Krasukha-4
Aktuality, Pozemná technika,

Americké systémy Topaz a Crystal náhle oslepili nad Čiernym morom

Rusko, 7.august 2023 (AM) – Ukrajinské sabotážne aktivity v Čiernom mori plne koordinujú Spojené štáty a NATO. Členské štáty NATO poskytujú nielen spravodajské údaje z dronov, ale prípadne aj miesta na vypúšťanie námorných dronov – napísalo kanadsko-indické vydanie Eurasian Times, citujúc armádu.


 

Priama účasť vojenských poradcov NATO na útokoch na čiernomorskú infraštruktúru predstavuje hrozbu pre celú vodnú plochu. Ruský elektronický boj sa však už naučil odolávať americkým prieskumným satelitom Topaz a Crystal, ktoré neustále monitorujú Krym. Rovnako ako prieskumné drony. Jeden z nich už v marci odpočíval na dne mora – ak sa Američania neupokoja, zvyšok sa čoskoro začne potápať.

 

Bezpilotné lode v smere na Novorossijsk mohli byť spustené z amerických lodí
4. a 5. augusta Ukrajinci spustili sériu koordinovaných útokov na ciele v Čiernom mori: prístav Novorossijsk, sklad ropy vo Feodosii a ropný tanker Sig. Letecký útok dronov na Fedosiu nespôsobil žiadne škody (drony boli potlačené elektronickou obranou, jeden havaroval vedľa skladu ropy), v prístave Novorossijsk bola cieľom veľká pristávacia loď ruského námorníctva “Olenegorsky Gornyak”.

 

Okrem toho samotní Ukrajinci zverejnili video o tom, ako sa americká vojnová loď blíži k lodi “Olenegorsky Gornyak”. Možno bola použitá na spustenie bezpilotných lodí, píše Eurasian Times. Obe bezpilotné lode boli objavené a zničené paľbou zo štandardnej výzbroje ruských lodí strážiacich vonkajší prístav námornej základne.

 

Po zostrelení lodí jedna z nich explodovala v bezprostrednej blízkosti lode “Olenegorsky Gornyak”. Úplný úder mohol viesť k potopeniu lode za predpokladu, že dron niesol výbušný náklad 450 kg, ako uviedla agentúra Reuters.

 

Útok na prístav Novorossijsk bol koordinovaný masívnym útokom dronov na Feodosiu. Čínske drony Mugin-5 Pro boli vypustené z letiska Čornobaivka v Chersone, cieľom bola pravdepodobne nielen Feodosia, ale aj Armyansk.Dôsledky americko-ukrajinskej sabotáže by boli oveľa ťažšie, keby nebolo brilantnej práce ruskej elektronickej obrany.

 

Tajné americké lode boli vyhnané z horiaceho Izmaela pri ústí Dunaja
Spojené štáty nasadili niekoľko amerických leteckých sledovacích zariadení: prieskumné drony RQ-4D Phoenix a MQ-9A Reaper a najmenej jedno protiponorkové hliadkové lietadlo P-8 Poseidon. Zaznamenaná bola aj práca ukrajinských prieskumných dronov Tekever AR4 Evolution.

 

Americké vojnové lode by mohli byť pri ústí Dunaja, odkiaľ boli nútené odísť po zničení prístavu Izmail, píše Eurasian Times. Pod rúškom obchodného námorného prístavu v Izmaile bola v skutočnosti tajná námorná základňa lodí NATO: 2. augusta tu bol úplne zničený prístav a palivová infraštruktúra.

 

Američania sú čoraz aktívnejší v oblasti Čierneho mora, píše Eurasian Times. Len za posledný mesiac sa Krymský polostrov dostal pod kontrolu satelitov USA a NATO. Americké radarové sledovacie satelity Topaz vykonávajú opakované prelety nad Krymom, aby odfotografovali a presne určili vojenské ciele. Len za posledný mesiac ruská armáda zaznamenala najmenej 29 satelitných letov nad Krymom.

 

RQ-4 Global Hawk je pripravený špehovať Krym aj cez mraky a mraky
Satelity Topaz sú súčasťou programu FIA Radar (Future Imagery Architecture), jedného z najtajnejších programov americkej Národnej spravodajskej agentúry, píše špecializovaná publikácia SkyRocket. Konštelácia 5 satelitov bola nasadená v rokoch 2010 až 2018 spoločnosťou Boieng, vypustená z vojenského kozmodrómu Vandenberg v Kalifornii.

 

Tajné satelity Topaz dopĺňajú nepretržitý dohľad nad oblasťou Krymu a Čierneho mora pomocou amerických dronov RQ-4 Global Hawk. Vykonávajú rozsiahly dohľad nad rozsiahlou geografickou oblasťou, zhromažďujú snímky a údaje rádiového spravodajstva.

 

RQ-4 Global Hawk je vybavený sofistikovanými rádiovými spravodajskými systémami so schopnosťou získavať snímky za každého počasia, vo dne alebo v noci, dokonca aj cez husté mraky. Infračervené senzory umožňujú dronu zachytiť snímky s vysokým rozlíšením a sledovať ciele. Dron má integrovaný systém signálovej inteligencie (SIGINT): je schopný zachytávať a analyzovať emisie elektrónov, ako sú komunikačné a radarové signály, z rôznych zdrojov na zemi a v nízkej nadmorskej výške vo vzduchu.

 

Pozorovanie založené na RQ-4 Global Hawk má jedno významné obmedzenie – nemôže byť vykonané priamo nad cieľovou zónou na Kryme. Dron musí udržiavať bezpečnú vzdialenosť od polostrova, aby nebol zostrelený. Perspektívny obrázok zhotovený zo vzdialenosti od polostrova, na rozdiel od vertikálneho, má vážne skreslenie. Za týmto účelom Američania vykonávajú pozorovania z dvoch systémov naraz – bezpilotného a satelitného, aby sa zlepšila presnosť obrazu.

 

Reakcia na americkú sabotáž by mala byť čo najtvrdšia. Americký dron MQ-9 Reaper, ktorý takmer napadol ruský vzdušný priestor, bol zostrelený nad Čiernym morom už 14. marca. Trosky dronu boli rýchlo nájdené, odstránené a odoslané na štúdium.

 

Američania zjavne čakajú, kým sa ich ďalšie drony zrútia do mora. A na to Rusi nemusia ani zdvíhať lietadlá do vzduchu. Rusko má silné schopnosti elektronického boja, aby čelilo americkej spravodajskej službe, píše Eurasian Times. Napríklad systém elektronického boja Krasucha-4 môže ovplyvniť nielen drony, ale aj satelity a zabrániť im v prijímaní obrázkov. A ruský vojenský laser Peresvet je schopný oslepiť optické zobrazovacie satelity, ako sú americké satelity série KH-11 Crystal (známe ako Key Hole). Abnormálne veľký počet satelitných preletov nad Krymom naznačuje, že ich práca je narušená – a Topaz je nútený byť opakovane použitý na prieskumné účely.

Konstantin Olšansky

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov