2S12A Sani
Aktuality, Pozemná technika,

Vývoj delostrelectva na ukrajinskom bojisku a vo svete

Vývoj delostrelectva na ukrajinskom bojisku a vo svete


 

1. Koordinácia prieskumného dronu a húfnice D-20

Rusko experimentovalo s priamou spoluprácou dronu a ťahanej húfnice D-20 kalibru 152,4 mm. Táto taktika umožnila v reálnom čase napadnúť a zničiť ukrajinské bojové vozidlá pechoty M2A2 Bradley ODS-SA vyrobené v USA.
Húfnica D-20 bola v ZSSR vyvinutá po druhej svetovej vojne okolo roku 1947 a vyrábať sa začala ešte v roku 1953, nemohla ju tak ohroziť mánia Chruščova vo vzťahu k raketám. Do 20 krajín sveta ju stále používa, vrátane Ruska, Ukrajiny a susedného Maďarska. Má dostrel 17,4 km bežným trieštivotrhavým granátom, v prípade použitia aktívno-reaktívneho granátu (s prídavným raketovým pohonom) vzrastá dostrel na 24 km.

Používali sa hlavne trieštivotrhavé granáty (OF-32/17,4km), kumulatívno-trieštivé (HEAT-FRAG), zápalné, granáty so šípovými elementami proti živej sile (vzdušný výbuch nad cieľovou plochou a následný rozptyl flešiet), navádzané granáty Krasnopol-M, tiež rôzna kazetová munícia a jednorazový rušič, ako aj granáty hromadného ničenia chemické a jadrové 3BV3 s tritolovým ekvivalentom 2,5 kt. Húfnica je schopná priamej streľby na obrnenú techniku ak je k dispozícii munícia HEAT alebo priebojná APHE (armour-piercing high explosive), o ktorej sa tvrdí, že na vzdialenosť 3 km prebije 250 mm panciera. Váži však o 5,2kg viac než bežná 152 mm munícia pre D-20. V KĽDR sa údajne mala vyvinúť verzia D-20 s predĺženou hlavňou do úlohy ťažkého protitankového dela.
Spolupráca z dronmi umožňuje presne strieľajúcim húfniciam D-20 úspešne pôsobiť na modernom bojisku. Húfnica sa vyrábala aj v Číne pod označením Type-66 alebo PL-66. Húfnica D-20 vchádza do delostreleckého duplexu so samohybnou húfnicou 2S3 Akácia, svojho času zdieľala lafetu so 122 mm ťahaným delom D-74.

 

Maďarskí vojaci cvičia s húfnicou D-20

 

2. Dánske rošády a izraelská novinka

Ukrajinské vojská obdržali 19 samohybných 155 mm húfnic Caesar 8×8 na podvozku Tatra 817, ktoré poskytlo Dánsko. Ide o pomerne významnú pomoc pre Ukrajinu, lebo doteraz dostala od Francúzska 30 húfnic Caesar 6×6 na podvozku Renault Sherpa 5. Tento pôvodný systém sa v kontexte ukrajinského bojiska s masívnou delostreleckou paľbou javí byť trochu poddimenzovaný. Verzia 8×8 by mohla tento nedostatok napraviť. Tým viac, že vozidlo je autonómnejšie kvôli väčšej vezenej zásobe munície. Pôvodný francúzsky Caesar má 18 granátov, dánsky 36.

Dánski vojaci však dlho neboli smutní a začala prichádzať náhrada z Izraela. Firma Elbit Systems len 5 mesiacov od podpisu kontraktu dodala prvé dve samohybné 155mm húfnice 8×8 ATMOS (Autonomous Truck Mounted Howitzer). Dánsko zaplatí 119 miliónov USD za 19 diel.

Čaká aj na 8 moderných izraelských raketometov PULS za ďalších 132 miliónov USD, ktoré sú schopné strieľať širokou škálou neriadených aj navádzaných rakiet na vzdialenosti 12-300 km.

Izraelská firma Elbit Systems medzitým predstavila zástupcom ozbrojených síl Veľkej Británie, Nemecka, Holandska a Maďarska svoj nový výrobok, samohybnú húfnicu ROEM 155mm na podvozku 10×10.

 

ATMOS 2000 od Elbit Systems

 

Samohybná húfnica ROEM 10×10

 

3. Rusko modernizuje samohybné delo-mínomety 2S9 a plameňomety TOS-1

Začiatkom augusta 2023 boli zverejnené informácie firmou ROSTEC o vývoji novej elektroniky určenej na modernizáciu 120 mm samohybných mínometov 2S9 Nona-S, ktoré používajú hlavne ruské výsadkové vojská. Môže poskytovať účinnú podporu nepriamou paľbou na nepriateľské pozície, jeho zastaralé prvky však riešenie palebnej úlohy robia pre posádku zložitým a únavným.
Nový počítačový komplex vyvinutý AO CNII Točmaš automatizuje riadiace procesy delo-mínometu 2A60, ktorým je Nona-S vyzbrojená, čím sa výrazne skracuje čas potrebný na vyriešenie palebných úloh. Uľahčuje zameriavanie, streľbu a korekciu trajektórie, čím zvyšuje celkovú účinnosť a presnosť delostreleckého systému 2S9.

Nona-S tak zostane potenciálne veľmi účinnou zbraňou. Dosvedčiť by to mohol teraz uväznený Girkin-Strelkov, ktorému v roku 2014 držala Nona-S obranu mesta Slavjansk. Je to pritom malé vozidlo s hmotnosťou 8,7 tony a dĺžkou 6,02 metra. Má vynikajúcu taktickú a strategickú mobilitu, je obojživelné a dá sa zhadzovať z transportných lietadiel na padákových systémoch. Dostrel je 8,8 km štandardnou muníciou a 12,8 km špeciálnou.

Podobne ako 2S9 Nona-S má podľa neoverených správ dostať novú elektroniku aj „nečakaný” kandidát – ťažký samohybný reaktívny plameňomet na tankovom podvozku TOS-1 Solncepjok kalibru 220 mm. Ide o veľmi účinnú zbraň v ruskom arzenáli, ktorú doteraz hlavne obmedzoval dostrel. Obvykle išlo o 3600 metrov pre TOS-1 (1987 prezývanýBuratino) a 6000 metrov pre TOS-1A zavedený okolo roku 2003. Lenže pri použití novej munície (TBS-M3 ?) by dostrel mal narásť na 15 km. Tým by sa TOS-1 viac priblížil k delostreleckej zbrani a opustil by vlastnú kategóriu bojovej techniky. Prípadná modernizácia elektroniky by tak mohla TOS-1 pripravovať na použitie munície s väčším dostrelom. Je pravdepodobné, že plameňomet prešiel prinajmenšom úspešne testovanie s novým navigačným systémom, ktorý sľubuje zvýšenie presnosti zacielenia a automatizáciu geodetických výpočtov.

2S9 Nona-S ničí delo na ukrajinskom bojisku

 

TOS-1 strieľajúci prakticky priamou paľbou

4. Hanwha Aerospace otvorila európsku pobočku v Poľsku

Poľsko je už natoľko váženým zákazníkom juhokórejského zbrojného priemyslu, že tam firma Hanwha Aerospace otvorila svoju pobočku. Sama firma je pritom súčasťou konglomerátu Hanwha Group. Poľsku dodala podvozky pre samohybné húfnice Krab, samohybné húfnice K9 Thunder a aktuálne sa oslavuje ukončenie jazdných skúšok raketometu HOMAR-K, čo je juhokórejský delostrelecký raketomet K-239 Chunmoo na poľskom podvozku 8×8 Jelcz 882. Strieľať môže raketami kalibru 131 mm, 230 mm, 239 mm, 400 mm a 600 mm. Ich dostrel je od 36 do 290 km. Poľsko plánuje akvizíciu až 288 týchto raketometov. (K tomu treba prirátať 500 amerických HIMARS.)
Spolupráca sa teda začala programom samohybných húfnic kalibru 155 mm AHS Krab, pre ktoré boli dodávané podvozky juhokórejskej samohybnej húfnice K9 Thunder. Progresívne mysliaci Poliaci si však spočiatku nenechali vnútiť kompletnú samohybnú húfnicu, veža je z britskej samohybnej húfnice AS-90M Braveheart a hlaveň s dĺžkou 52 kalibrov je od francúzskeho výrobcu Nexter Systems. Systém riadenia paľby má byť poľského pôvodu – WB Electronics Topaz.

Tieto húfnice sú odovzdávané Ukrajine, ktorá do 14.6.2023 prišla o 15 kusov zničených a 3 poškodené Kraby. Počet Ukrajine dodaných húfnic ani koľko ich bude definitívne vyrobených je na úrovni špekulácie, podobne ako ich straty od začiatku doteraz neúspešnej ukrajinskej ofenzívy.

Veľký rozmach nadobudla spolupráca s Hanwha Aerospace potom, čo sa Poľsko rozhodlo posunúť svoj hybrid Ukrajine a nakupovať kompletné húfnice K9, resp. začať ich sériovú licenčnú výrobu. Celkovo by poľské ozbrojené sily mali dostať až 672 týchto samohybných húfnic.

Najnovšie sa pridalo aj Rumunsko, ktoré plánuje akvizíciu 58 kusov. Podobne ako Poľsko sa aj Rumunsko zaujíma o juhokórejské tanky K2 Black Panther a raketomety K 239 Chunmoo.

Húfnica K9 Thunder fínskej armády

5. Rusko zdvojnásobilo výrobu mínometov 2S12A Sani

Firma ROSTEC oznámila, že dodala ruskému ministerstvu obrany partiu mínometov 2S12A Sani, ktoré sú mobilnejšou verziou ťahaného 120 mm mínometu 2B11. Pri 2S12A sa mínomet môže prevážať na korbe nákladného automobilu Ural-43206, odkiaľ je na povrch spúšťaný pomocou navijaku. Dostrel mínometu je od 480 do 7100 metrov pri použití klasických mín, 9 km pri použití navádzanej míny KM-8 Graň. Kadencia mierenej streľby je do 10 výstrelov za minútu. Príprava na streľbu trvá do 3 minút. Celý systém 2S12A Sani váži 11 060kg. Dojazd mínometu je 1080 km. Rusko teda s malými úpravami vytvorilo z dvoch dostupných riešení delostrelecký komplex, ktorý samo v zmysle jeho alfanumerického označenia považuje za samohybný mínomet. Zbraň pochopiteľne strieľa len vrchnou skupinou uhlov ako klasický mínomet,

MK

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov