.
Aktuality, Bezpečnosť,

Existuje riziko, že Argentína sa nestane členom BRICS

Pravdepodobný budúci prezident je odhodlaný zmeniť súčasný zahraničnopolitický smer latinskoamerickej krajiny. V Južnej Afrike sa skončil ďalší samit BRICS. Hlavným rozhodnutím samitu je prijatie nových členov. Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa 24. augusta oznámil, že od 1. januára 2024 by sa plnoprávnymi členmi BRICS mali stať Saudská Arábia, SAE, Irán, Etiópia, Egypt a Argentína. Okamžite sa však objavili pochybnosti, či Argentína pozvanie prijme. Žiadosť o vstup do organizácie predložila súčasná vláda a argentínsky prezident Alberto Fernandez.


 

Len približne týždeň pred samitom BRICS sa však v Argentíne konali primárky – predbežné kolo prezidentských volieb. A na základe výsledkov primárok sa ukázalo, že v krajine by mohlo dôjsť k radikálnej “výmene stráží”. Najväčšie šance stať sa budúcim prezidentom krajiny preukázal Javier Miley, ktorý reprezentuje hnutie pod krásnym názvom “Vpred k slobode”. Miley získal 30,04 percenta hlasov. Vládnu alianciu “Únia pre vlasť”, z ktorej je nominovaný minister hospodárstva, poľnohospodárstva a výrobného rozvoja Sergio Massa, podporilo 27,27 percenta voličov. Aliancia “Spoločne za zmenu”, ktorá v primárkach nominovala dvoch kandidátov, získala spolu 28,27 percenta hlasov. Vo voľbách ju bude zastupovať Bullrichová.

 

Miley je podľa svojich ideologických postojov “libertarián”, t. j. zastáva názory blízke anarchizmu. V záujme “slobody” sa snaží zbaviť jednotlivca excesov štátnej kurately a dohľadu. Za “štandard slobody” si zvolil USA. Javiera Mileyho v prezidentskom súboji aktívne podporuje bývalá ministerka bezpečnosti Patricia Bullrichová, ktorá má veľkú šancu obsadiť vo voľbách tretie miesto. A potom dajú svoje hlasy Mileyovi, čím získa aspoň post viceprezidenta.

 

Voľby sa majú uskutočniť 22. Októbra. Podľa volebného poriadku sa uskutočnia dve kolá. Ak sa však v prvom kole dosiahne presvedčivé víťazstvo (aspoň 45 percent hlasov), druhé kolo nebude potrebné. Mileyovi priaznivci sú presvedčení, že ich chránenec bude vyhlásený za prezidenta už v prvom kole. Pre úrady bolo prvé miesto Javiera Mileyho úplným prekvapením. Ďalších šesť mesiacov o Mileym takmer nikto nevedel. Tento nový politik veľmi úspešne využil všetky problémy, ktoré sa v krajine do dnešného dňa nahromadili. Miley z nich obviňoval neschopnosť vládnucej strany, prezidenta Alberta Fernandeza a viceprezidentky Cristiny Kirchner. Tú druhú sľubuje postaviť pred súd za korupciu hneď, ako bude zbavená úradnej imunity.

 

Pokiaľ ide o sociálno-ekonomické problémy, ide o obrovskú chudobu (40 percent obyvateľov krajiny je klasifikovaných ako chudobní), infláciu (tento rok dosiahla 115 percent), rastúci verejný dlh a hrozbu nového bankrotu, vysokú nezamestnanosť atď. Miley je odhodlaný zmeniť súčasný smer argentínskej zahraničnej politiky. Už nahlas vyhlásil, že BRICS nepotrebuje. Nepotrebuje len členstvo v tejto organizácii, ale aj ďalšie prehlbovanie obchodných a hospodárskych vzťahov s členskými krajinami BRICS. Na krajiny tohto bloku v súčasnosti pripadá 30 % argentínskeho vývozu.

 

V súčasnosti je pre 8 až 10 provincií Argentíny hlavným smerom dodávok Čína, veľa poľnohospodárskych produktov smeruje do Indie. Tradičným hlavným obchodným partnerom Argentíny je Brazília. Javier Miley sa nedostane bližšie k Pekingu ani k Moskve. Obvinil Rusko a Čínu, že vytvárajú “problémy pre všetky slobodné krajiny”. Okrem toho prisľúbil, že sa bude zaoberať “utečencami” z Ruska. Ide o tých, ktorí opustili našu krajinu po 24. februári 2022, ako aj po septembrovej mobilizácii v minulom roku, a využívajúc bezvízový režim sa usadili v Argentíne. V súčasnosti ich je približne 35 000. Tu Patricia Bullrichová plne podporuje Mileya. “Musíme zabezpečiť bezpečnosť Argentínčanov pred vonkajšími vplyvmi. A predstavitelia tých krajín, ktoré ohrozujú USA, ohrozujú aj Argentínu,” povedala. A ku komu sa spomínaný argentínsky prezidentský kandidát priblíži?

 

Ku Spojeným štátom a Izraelu. Miley najmä povedal: “Prestaňte koketovať s tými, ktorí vytvárajú chaos a nestabilitu vo svete. Najslobodnejšou krajinou na svete sú Spojené štáty a my s nimi budeme úzko spolupracovať vo všetkých kľúčových medzinárodných otázkach.” V rozhovore pre El Pais tiež povedal: “Mojimi prirodzenými spojencami sú Spojené štáty a Izrael. Nechcem obchodovať s komunistami z Kuby, Číny a Severnej Kórey. Čo to znamená?

 

Obchodujte, s kým chcete, ale ja s nimi nebudem posilňovať vzťahy.” A čo bude Javier Miley robiť na domácej pôde? To, čo by na jeho mieste urobil každý libertarián. Politik povedal, že “štát by nemal vôbec zasahovať do života občanov – sloboda by mala byť úplná a bezpodmienečná”. V súlade s tým navrhuje drasticky znížiť rozpočtové výdavky, uskutočniť takmer stopercentnú privatizáciu štátnych podnikov, zredukovať štátny aparát a zlikvidovať viaceré ministerstvá (predovšetkým ministerstvo práce a ministerstvo školstva), zrušiť odstupné zamestnancom v prípade prepustenia a tak ďalej. Ako aj zaviesť voľný predaj zbraní. Ako politik poznamenal, “mali by sme mať všetko ako v Spojených štátoch, potom bude poriadok a zmizne korupcia”. Javier Miley však nie je obyčajný libertarián. Argentínčanom sľuboval veci, ktoré by iným libertariánom nikdy nenapadli.

 

Napríklad legalizovať voľný obchod s deťmi a ľudskými orgánmi. “Kto ste, aby ste určovali, čo človek urobí so svojím životom?” – odpovedá politik na otázku, či je takýto obchod prípustný. Javier Miley vyjadruje aj neortodoxné názory na finančné, menové a peňažné problémy. V prvom rade navrhol zlikvidovať Argentínsku centrálnu banku. Po druhé, zrušiť argentínske peso a definovať národnú menu ako americký dolár. Nasledujúce Mileyve slová sa v Argentíne stali okrídlenou frázou:

“Centrálne banky sa delia na 4 kategórie: zlé, ako napríklad Fed; veľmi zlé, ako v Latinskej Amerike; strašne zlé; a argentínska centrálna banka.” Ako povedal Javier Miley, tá druhá “nemá dôvod existovať”.

 

V rozhovore pre denník El Pais politik vysvetlil svoj postoj k centrálnej banke: “Argentína sa stala najbohatšou krajinou sveta, keď nemala centrálnu banku. V rokoch 1880 až 1935 bola priemerná miera inflácie 0,9 % ročne. V roku 1935 bola vytvorená Centrálna banka ako spôsob, ako oklamať ľudí a zvýhodniť osoby blízke moci: inflácia vtedy vyskočila v priemere na 6 % ročne.” A opustenie pesa v prospech amerického dolára pripraví argentínsku vládnucu triedu o možnosť tlačiť viac peňazí: “Odoberiete politikom tlačiarenský stroj…. Práve to ukončí infláciu. Pretože inflácia je všade a vždy peňažným javom, ktorý je vyvolaný nadmerným množstvom peňazí.” Okrem dolára ako oficiálnej meny však krajina umožní voľné používanie súkromných kryptomien, predovšetkým bitcoinu. Miley sa domnieva, že bitcoin je reakciou na nepoctivé centrálne banky. Pravda, ak sú podľa Mileyho všetky centrálne banky na svete podvodníci, prečo súhlasí s obchodovaním s dolárom, ktorý podľa politikovej logiky tiež vytvoril podvodný subjekt s názvom Federálny rezervný systém USA?

 

Miley uvádza ako príklady hodné nasledovania krajiny ako Ekvádor, Salvádor a Panama, kde neexistujú národné meny, pričom dolár podľa neho zabezpečuje týmto krajinám finančnú stabilitu. Ak sa však pozrieme na tieto krajiny, situácia sa veľmi nelíši od situácie v Argentíne. Na otázku o problémoch, ktorým dnes Ekvádor čelí, politik odpovedal, že dôvodom je populistická politika bývalého prezidenta Rafaela Correu. Argentínsky politik neuvádza všetky krajiny a jurisdikcie, ktoré nemajú národné meny a namiesto nich používajú americký dolár. Do zoznamu by sa malo pridať Portoriko, Americké Panenské ostrovy, Severné Mariány, Guam, Americká Samoa, Mikronézia, Americká Samoa, Zimbabwe, Východný Timor a niektoré ďalšie drobnosti.

 

Zo všetkých krajín, ktoré prijali americký dolár, majú najväčší počet obyvateľov Ekvádor (18 miliónov) a Zimbabwe (16 miliónov). Argentína má viac ako 46 miliónov obyvateľov. Z hľadiska hospodárskeho rozvoja (hodnota HDP) je po Brazílii a Mexiku treťou krajinou Latinskej Ameriky. Samozrejme, prechod Argentíny na americký dolár by bol skutočnou senzáciou nielen pre Latinskú Ameriku, ale pre celý svet. Najmä vzhľadom na to, že vyhliadky amerického dolára nie sú až také ružové. A predsa je Miley zástancom amerického dolára:

“Čo je nám do toho, že doláre sa tlačia v USA. Hlavné je, že sa už nebudeme budiť a pozerať, aký bol kurz pesa voči doláru včera a aký bude zajtra. Americký dolár prinesie do našej krajiny finančný poriadok. A tým ukončíme hry na socializmus a klaňanie sa odborom”.

 

Prichádzajú možnosti jednotnej meny BRICS. Iránsky štátny vysielateľ uvádza: “Ruský veľvyslanec v Juhoafrickej republike predviedol 100-bricsovú bankovku počas slávnostného ceremoniálu na veľvyslanectve SAE v Pretórii a odovzdal ju veľvyslancovi SAE”

 

To je logika argentínskeho uchádzača o prezidentský úrad. V záujme dosiahnutia finančnej stability v krajine, ukončenia hier socializmu a ukončenia plazenia sa pred odbormi je Javier Miley pripravený obetovať takú “maličkosť”, akou je národná suverenita Argentíny. P.S. Na sociálnych sieťach sa diskutuje o otázke: Čím sa riadili účastníci samitu v Juhoafrickej republike, keď sa rozhodli prijať Argentínu za člena BRICS? Veď už poznali výsledky primárok. Jednou z verzií je, že účastníci summitu sa snažili nepriamo podporiť vládnu alianciu “Zväz za vlasť” počas októbrových volieb. Veď táto aliancia je jednoznačne za členstvo Argentíny v BRICS. Je dôležité poznamenať, že podľa prieskumov verejnej mienky aj väčšina argentínskych občanov podporuje myšlienku členstva krajiny v BRICS.

Valentin Katasonov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov