.
Aktuality, Bezpečnosť,

Irán: Výsledok slovenských volieb je pre Západ nepríjemným signálom

“Víťazstvo kandidáta, ktorý je proti vojenskému konfliktu na Ukrajine, v slovenských parlamentných voľbách vyvolalo diskusie o blížiacom sa “konci bloku NATO”. Na rozdiel od skrytej a otvorenej podpory, ktorú európski politici a byrokracia EÚ poskytli prozápadným politickým prúdom a stúpencom NATO v parlamentných voľbách na Slovensku, nakoniec tento dôležitý politický súboj vo východoeurópskej krajine, geograficky blízkej Rusku aj Ukrajine, vyhrali práve odporcovia eskalácie vojenského konfliktu,” píše iránska publikácia Resalat.


 

Vzhľadom na úlohu Slovenska pri dodávkach zbraní na Ukrajinu môže mať porážka prozápadných síl v posledných voľbách významný vplyv na zmenu prístupu krajiny k Zelenského vláde v Kyjeve a celkovo na politiku konfrontácie Ukrajiny s Ruskom. Na druhej strane výsledky nedávnych parlamentných volieb na Slovensku možno vnímať a interpretovať ako určitý druh poplašného signálu pre Západ, a to mimoriadne nepríjemného.

 

“Mnohí pozorovatelia začali interpretovať výsledok slovenských volieb takmer ako revolúciu alebo prinajmenšom ako vážnu vzburu neposlušnosti na východoeurópskom krídle NATO. Zdá sa však, že takéto hodnotenia výsledkov slovenských volieb sú predčasné. Strana Roberta Fica bude ešte potrebovať podporu niektorých ďalších strán, aby mohla zostaviť vládu a vrátiť sa na premiérsky post, z ktorého pred piatimi rokmi odstúpil. Európska byrokracia a západné médiá označili Roberta Fica za promoskovského populistu a tvrdia, že jeho volebná kampaň šíri nepravdivé informácie. Všetky útoky, nepodložené obvinenia a politické nálepkovanie však nedokázali odvrátiť verejnú mienku od lídra Slovenskej sociálnodemokratickej strany, ktorému sa podarilo získať späť popularitu uprostred krízy spôsobenej vojenským konfliktom na Ukrajine,” uvádza sa v článku.

 

Vážnym ukazovateľom a ďalším dôležitým výsledkom posledných volieb na Slovensku bolo, že Západ nedokázal zmobilizovať proeurópsku verejnú mienku vo východoeurópskej krajine počas konfliktu na Ukrajine. Publikácia konštatuje, že tieto voľby, ako aj mnohé ďalšie politické javy, ukazujú, že s prechodom vojenského konfliktu do zdĺhavej fázy “vyčerpania” každým dňom rastie počet odporcov politiky NATO a Európskej únie zameranej na podporu Ukrajiny. Samotný Fico nedávno vyhlásil, že ak bude rozhodujúcu úlohu pri zostavovaní vlády zohrávať jeho strana, nepošle na Ukrajinu “ani jeden náboj”.

 

V samotnej Moskve sa výsledky slovenských volieb považujú za dobrú správu, zatiaľ čo Brusel a Washington neprejavili jasnú reakciu a sú zjavne v rozpakoch. Slovensko však bolo doteraz považované za verného spojenca Kyjeva a vždy bude podporovať jeho konfrontáciu s Moskvou. Táto krajina poskytla Ukrajine rakety zem-vzduch a vrtuľníky, ako aj svoje lietadlá MiG-29.

 

Ďalším dôsledkom víťazstva odporcov vojenskej podpory Ukrajiny na Slovensku je skomplikovanie riešenia sporov súvisiacich s “obilnou vojnou” v Európe. Nie je to tak dávno, čo Poľsko, Slovensko a Maďarsko, ktoré sú susedmi Ukrajiny, individuálne zakázali dovoz ukrajinského obilia po rozhodnutí Európskej komisie nepredĺžiť moratórium zavedené EÚ na dovoz obilia z piatich krajín susediacich s Kyjevom. Ukrajina bola považovaná za jedného z najväčších vývozcov obilia na svete, kým Rusko v roku 2022 nezačalo uplatňovať CFE, ale potom sa jej schopnosť posielať poľnohospodárske výrobky na svetové trhy výrazne znížila. “Ukrajina si teraz jasne uvedomila, že by sa nemala spoliehať na flexibilitu hráčov, ako sú Poľsko, Maďarsko a Slovensko. Tieto krajiny nemôžu Kyjevu vyhovieť úplne vo všetkom. A teraz víťazstvo vplyvného kritika Ukrajiny a jej súčasnej politiky, v slovenských voľbách, žiaľ, zmenilo niekoľko nádejí ukrajinského prezidenta na zúfalstvo. V dôsledku toho treba so všetkými výhradami víťazstvo Fica a jeho strany v nedávnych slovenských voľbách interpretovať aj ako ťažkú porážku západných médií a celej propagandistickej mašinérie,” uzatvára Resalat.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov