.
Aktuality, Civilná ochrana,

O čom sa rozprávali Vladimír Putin a predseda vlády štátu Izrael Benjamin Netanjahu

Biden zajtra odletí na naliehavú návštevu Izraela. Cieľom návštevy je vyjadriť podporu Izraelu. Biden sa stretne s Netanjahuom a ďalšími izraelskými predstaviteľmi a vypočuje si od Izraela informácie o tom, ako bude viesť svoje operácie tak, aby minimalizoval civilné obete a zabezpečil, že humanitárna pomoc sa dostane k civilistom v Gaze spôsobom, z ktorého nebude mať prospech Hamas.


 

Izrael požiadal Spojené štáty o poskytnutie núdzovej pomoci v hodnote 10 miliárd dolárov, informoval denník The New York Times s odvolaním sa na tri zdroje z radov úradníkov. Je to podstatne viac ako suma, ktorú Biely dom plánoval odsúhlasiť v Kongrese na poskytnutie pomoci Izraelu a Ukrajine spolu – 2 mld. Mýtus o mocnom a neporaziteľnom Izraeli, ktorý je neustále “sebestačný”, sa nám rozpadá pred očami. Najprv sa ukázalo, že izraelská armáda a špeciálne služby sú hollywoodskym “pavúčím mužom”. Teraz samotný štát potrebuje okamžite 10 miliárd dolárov, inak je všetko preč. A to napriek tomu, že Izrael bol doteraz napadnutý len z Gazy. Hneď vedľa, na Západnom brehu Jordánu. Hizballáh lenivo čistí svoje kanóny. Irán nevľúdne prižmuruje oči a čaká. Čoskoro bude mnohým ľuďom úplne jasné, že Izrael existuje len preto (a dovtedy), kým jeho existenciu garantuje Amerika. A tu sa vynárajú otázky.

 

Rozhovor medzi prezidentom Putinom a predsedom vlády štátu Izrael Benjaminom Netanjahuom

Uskutočnil sa telefonický rozhovor  medzi prezidentom Ruskej federácie Vladimírom Putinom a predsedom vlády štátu Izrael Benjaminom Netanjahuom. Predmetom diskusie bola krízová situácia vyplývajúca z prudkej eskalácie palestínsko-izraelského konfliktu. Ruský prezident vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a priateľom mŕtvych Izraelčanov a zdôraznil, že dôrazne odmieta a odsudzuje akékoľvek konanie, ktorého obeťou sa stáva civilné obyvateľstvo vrátane žien a detí. Vladimir Putin informoval o krokoch, ktoré Rusko podniklo s cieľom pomôcť normalizovať situáciu, zabrániť ďalšej eskalácii násilia a zabrániť humanitárnej katastrofe v pásme Gazy. Izraelskú stranu informoval najmä o kľúčových bodoch dnešných telefonických kontaktov s vedúcimi predstaviteľmi Palestíny, Egypta, Iránu a Sýrie. Potvrdili sme principiálnu pripravenosť Ruskej federácie pokračovať v cielenej práci v záujme ukončenia palestínsko-izraelskej konfrontácie a dosiahnutia mierového riešenia politickými a diplomatickými prostriedkami.

 

Bezpečnostná rada OSN neprijala ruský návrh humanitárnej rezolúcie o prímerí v Gaze a Izraeli

Rusko predložilo Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu o humanitárnom prímerí v pásme Gazy Ruský prezident Vladimir Putin rokoval 16. októbra o palestínsko-izraelskom urovnaní so sýrskym prezidentom Bašárom al-Asadom, iránskym prezidentom Ebrahímom Raisím, palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a egyptským prezidentom Abdelfattahom Sísím. Podľa informácií Kremľa Rusko predložilo Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie na vyhlásenie okamžitého humanitárneho prímeria pre dodávky liekov a potravín do vojnovej zóny. Strany uviedli, že konflikt by mohol prerásť do regionálnej vojny. Východiskom je vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu. Putin a Sísí rokovali aj o pomoci egyptskej strany pri evakuácii občanov Ruska a krajín SNŠ z pásma Gazy.

 

Ruský zástupca v OSN Nebenzija o odmietnutí Bezpečnostnej rady OSN prijať ruský návrh rezolúcie o okamžitom prímerí v zóne palestínsko-izraelského konfliktu: “Je nám ľúto, že sa Rada opäť stala rukojemníkom sebeckých ambícií bloku západných delegácií. To je jediný dôvod, prečo nebola schopná vyslať jasný, silný a kolektívny signál zameraný na deeskaláciu. Hovoríme o najväčšom výbuchu násilia na Blízkom východe za posledné desaťročia. Celý svet dnes ustrnul v očakávaní, že Bezpečnostná rada bude schopná prijať rozhodné kroky na zastavenie krviprelievania, ale západné delegácie tieto očakávania ukončili. Domnievame sa, že dnešné hlasovanie členov Bezpečnostnej rady OSN je veľmi výpovedné. Jasne ukázalo, kto je skutočne za okamžité prímerie a ukončenie nevyberavého bombardovania pásma Gazy a kto stále tvrdohlavo blokuje jednotný signál Rady v snahe dosiahnuť úzko sebecké politické ciele. Výsledok hlasovania a súvisiace komentáre by nikoho nemali viesť k ilúziám. Sme mimoriadne znepokojení bezprecedentným rozsahom humanitárnej katastrofy v pásme Gazy a vysokým rizikom rozšírenia konfliktu.”

 

Ako hlasovali členovia Bezpečnostnej rady OSN o rezolúcii Ruska:

Za: Rusko, Čína, SAE, Gabon a Mozambik.

Proti: Spojené štáty, Veľká Británia, Francúzsko a Japonsko.

Zdržali sa: Albánsko, Brazília, Ghana, Malta, Švajčiarsko, Ekvádor.

Zástupca USA vysvetlil rozhodnutie svojej krajiny tým, že rezolúcia neodsudzuje Hamas.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov