Benjamin Netanjahu a Narendra Modi
Aktuality, Bezpečnosť,

Všetci za všetkých a hlavne každý sám za seba. Svetoví aktéri izraelsko-palestínskeho konfliktu

Izrael, 4. november 2023 (AM) – Sociálnym médiám v Indii momentálne dominujú dve témy: majstrovstvá sveta v krikete a izraelská vojna proti Hamasu, pričom tá druhá jednoznačne prevažuje. V posledných týždňoch analýza sociálnej siete X ukázala, že drvivá väčšina príspevkov s hashtagmi na podporu Izraela pochádza z tejto krajiny.


 

“Vo všeobecnosti je prekvapujúce, aký ohlas má táto téma v Indii. Zvyčajne sa zaoberajú svojimi vnútornými problémami,” povedal Nicolas Blarel, profesor medzinárodných vzťahov na Leidenskej univerzite. O situáciu na Blízkom východe sa spravidla intenzívne zaujímajú nacionalistické hinduistické skupiny, ktoré sledujú protiteroristické metódy Izraela. Samotný Naréndra Módí sa obmedzil na internetovú správu, v ktorej vyjadril podporu Izraelu, ale Indická ľudová strana, ktorú vedie, okamžite urobila paralelu medzi útokom Hamasu a islamistickými teroristickými útokmi v Bombaji v roku 2008, pri ktorých zahynulo 160 ľudí. Moslimovia v Indii tvoria 15 %, hoci je to 80 miliónov ľudí. Pre 80 percent hinduistov sú však vnútorným nepriateľom, ktorého nešetria ani neľutujú. India je v súčasnosti po USA najväčším priateľom Izraela. V polovici minulého desaťročia si lídri vymenili “historické” termíny návštev a odvtedy sa obchodný obrat do roku 2022 zdvojnásobil. Hlavnými oblasťami sú poľnohospodárstvo, informatika, zdravotníctvo, ale predovšetkým obrana. Izrael sa stal hlavným dodávateľom zbraní pre Indiu. Balík v hodnote 8,3 miliardy dolárov zahŕňa okrem iného známy izraelský systém Barak-8 SAM.

 

Katarská televízia Al Jazeera vo svojej revízii rozhodla, že nárast proizraelských aktivít na sociálnych sieťach je celý spôsobený podvrhmi, trollmi a inou umelou inteligenciou. Ale video vládnucej strany o islamistických teroristických útokoch v Indii s heslom “Nikdy neodpusti, nikdy nezabudni” si pozreli milióny ľudí. Mnohé krajiny vyjadrili podporu Palestíne, ale nie Hamasu. Povedzme Kuvajt, Katar, Saudská Arábia alebo Omán. A napríklad Irán vždy podporoval hnutie, ale až do istého času priamo nevyhlásil možnú vojenskú podporu, iba načrtol “červené línie” Izraelu. Prezident Ibrahim Raisi sa dokonca tešil, že čoskoro sa všetci moslimovia budú môcť modliť v mešite Al-Aksá. Turecko zastáva približne rovnaké postoje, ale v nedávnom prejave na zhromaždení solidarity s Palestínou dal Erdogan svoj postoj jasne najavo, keď prisľúbil, že uzná Izrael za “vojnového zločinca”.

 

Malý Katar sa zrazu stal takmer hlavným sprostredkovateľom medzi Hamasom a Západom. Do Dauhy priletel minister zahraničných vecí Anthony Blinken, Macron vyslal svojho osobitného vyslanca a Nemecko požiadal o pomoc pri prepustení nemeckých rukojemníkov. V posledných dňoch bol Katar prirovnávaný k “Švajčiarsku druhej svetovej vojny”. Miestni diplomati môžu zdvihnúť telefón a zavolať vodcom Hamasu, čo si žiadny západný štát nemôže dovoliť. Nachádza sa tu kancelária politického krídla organizácie a jej vodcovia, Khaled Mashal aj Ismail Haniyeh, žijú v Dauhe od roku 2012. Cítia sa skvele, lietajú na súkromných lietadlách a ich deti podnikajú v oblasti nehnuteľností. Mimochodom, to všetko je v súlade s Američanmi, pre ktorých je táto možnosť prakticky jediným komunikačným kanálom.

 

Irán je považovaný za hlavného financovateľa Gazy. Ale nie každý si to myslí. So súhlasom Izraela, OSN a USA sa do enklávy už roky dodávajú kufre peňazí. Francúzske noviny Liberation píšu, že ešte v roku 2018 prišiel katarský diplomat na izraelské kontrolné stanovište Erez v severnej časti pásma s tromi kuframi, v ktorých bolo 15 miliónov dolárov – to bola prvá splátka. Teraz sa táto pomoc odhaduje na približne 30 miliónov dolárov mesačne. To znamená milión denne.

 

“Toto všetko je známe a dokázané,” hovorí Didier Billon, zástupca riaditeľa Francúzskeho inštitútu pre medzinárodné a strategické vzťahy.  “Peniaze idú na platy úradníkov v Gaze, ale je dobre známe, že všetci sú členmi Hamasu. Ukazuje sa teda, že Dauha priamo podporuje túto organizáciu”. A len niekoľko kilometrov od katarskej kancelárie Hamasu sa nachádza americká letecká základňa El Udeid, najväčšia na Blízkom východe, kde slúži 10 000 ľudí. Pre Katar je spolupráca s USA absolútnou prioritou. Washington ho dokonca podporoval počas “štvorročnej blokády” v rokoch 2017 až 2021, ktorú uvalili susedia na čele so Saudskou Arábiou.

 

Susedný Hamas však Američanom momentálne veľmi neimponuje. Blinken počas svojej návštevy naznačil, že takto to už dlho nemôže pokračovať, na čo reagoval premiér krajiny:

“Predsedníctvo Hamasu je komunikačným kanálom potrebným na udržanie mieru v regióne.” Je nepravdepodobné, že by tam bola kancelária zatvorená, to by bola skutočne chyba. Štáty aj ich spojenci by stratili ani nie tak kontrolu, ale v každom prípade možnosť sledovať, čo sa v palestínskej organizácii deje. A Kataru by zostala výhoda udržiavania priateľských vzťahov so Západom aj s Palestínčanmi. Katarskí diplomati sú v súčasnosti považovaní za špecialistov na záchranu rukojemníkov. Nie tak dávno zachránili amerických väzňov z Iránu výmenou za 6 miliárd dolárov patriacich Iránu a zmrazených v Južnej Kórei. Peniaze putovali do Teheránu prostredníctvom katarských bánk. S ich pomocou boli doteraz v Gaze oslobodení štyria rukojemníci – dvaja Američania a dvaja Izraelčania. Táto pozícia jediného vyjednávača v skutočnosti umožňuje Kataru nielen posilniť svoje geopolitické postavenie. Keď sa vojna skončí a Gazu bude treba obnoviť, je jasné, kto bude investorom.

Maxim Čikin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov