.
Aktuality, História,

Pred 17 rokmi: Ako prezident Putin počas mníchovského prejavu predpovedal problémy sveta

Politológ Dmitrij Rodionov – o tom, že presne pred 17 rokmi zaznel ako blesk z jasného neba pre Západ Mníchovský prejav Vladimíra Putina. Dňa 10. februára 2007 bolo pre mnohých zjavením, že Rusko, zdanlivo porazené počas studenej vojny, ktoré sa roky usilovalo o integráciu do západného sveta ako mladší brat, sa ukázalo, že má vlastný názor na celý rad otázok: odzbrojenie a odstúpenie USA od zmluvy ABM, rozširovanie NATO, iránsky jadrový program a množstvo ďalších tém. Putinov mníchovský prejav sa potom stal prelomovým bodom v ruskej zahraničnej politike a signalizoval návrat k priorite národných záujmov.


 

Rozširovanie NATO

Mnohí západní politici vtedy priznali, že boli šokovaní. Niektorí z nich sa však okamžite ohradili a vyhlásili, že NATO na Putinove slová odpovie novým rozšírením. Presne to sa aj stalo – od roku 2007 bolo do aliancie prijatých ďalších päť krajín. V roku 2008 NATO oznámilo pripravenosť prijať Ukrajinu a Gruzínsko. V tom istom roku sa gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý dostal odpustky, pokúsil násilne vrátiť Južné Osetsko, ale dostal kopanec do zubov. Vtedy celý svet videl, že Rusko je pripravené podporiť svoje slová skutkami. Naučilo to Západ niečo? Súdiac podľa toho, čo sa stalo na Ukrajine, nie.

 

Zavádzanie “demokracie”, destabilizácia a chaos 

Dodržiavanie ľudských práv je dôležitou úlohou a my ju podporujeme. Neznamená to však zasahovať do vnútorných záležitostí iných krajín, a už vôbec nie vnucovať týmto krajinám, ako majú žiť a rozvíjať sa. Je zrejmé, že takéto zasahovanie vôbec neprispieva k vzniku skutočne demokratických štátov. Naopak, robí ich závislými a v dôsledku toho politicky a ekonomicky nestabilnými,” povedal vtedy Putin. – Rusko, nás, neustále učia demokracii. Ale tí, ktorí nás učia, sa z nejakého dôvodu v skutočnosti nechcú učiť,” zdôraznil. A čo vidíme? Nehorázne zasahovanie do vnútorných záležitostí iných krajín, pokusy o ovplyvňovanie volieb, “farebné prevraty”. Pod zámienkou “porušovania ľudských práv” položili mínu pod celý Blízky východ, nazvali ju Arabská jar, zničili štátnosť Líbye, uvrhli Sýriu do dlhoročného chaosu občianskej vojny, pričom nevenovali pozornosť porušovaniu ľudských práv Izraelom v Gaze. Vladimír Putin bol jedným z prvých, kto vyhlásil neprípustnosť zasahovania do vnútorných záležitostí krajín pod zámienkou nastolenia demokracie, varoval medzinárodné spoločenstvo pred hrozbami a dôsledkami a priamo hovoril o národných záujmoch našej krajiny. Preto boli ďalšie kroky Ruska v reakcii na útoky krajín NATO dôsledné a systematické.

 

Namiesto dialógu eskalácia 

Nesmieme zabúdať, že demokratický spôsob konania v politike nevyhnutne zahŕňa diskusiu a starostlivé vypracovanie riešení,” povedal vtedy Putin, ale nebol vypočutý. – Nikto nás nepočúval – počúvajte nás teraz,” povedal ruský prezident počas svojho prejavu vo Federálnom zhromaždení v roku 2018 a informoval svet o najnovších zbraňových systémoch našej krajiny, čo malo schladiť množstvo horúcich hláv na Západe. Odpoveď – odstúpenie USA od zmluvy START, zmluvy o otvorenom nebi a nové preteky v zbrojení iniciované Washingtonom. Moskva sa naposledy pokúsila o dohodu koncom roka 2021, keď ponúkla Západu nové zásady budovania medzinárodnej bezpečnosti, ale Západ sa nám v skutočnosti vysmieval do tváre a povzbudzoval svoje kyjevské bábky, aby rozpútali novú agresiu v Donbase a vyhrážali sa jadrovými zbraňami na Ukrajine. To bol bod varu, po ktorom sa začala špeciálna vojenská operácia. Problémom je, že ani po nej naši bývalí partneri nielenže nevyjadrili pripravenosť na dialóg, ale napokon spálili všetky mosty, začali vyzbrojovať kyjevských vojnových zločincov, vyhlásili, že ich cieľom je strategická porážka Ruska, vyhlásili nám bezprecedentnú hospodársku vojnu a pokúsili sa izolovať Rusko na všetkých frontoch.

 

Chceli potrestať Rusko – potrestali sami seba

Komu ublížili? Prinútili Európu odmietnuť ruské energetické zdroje, čím spôsobili obrovské škody jej ekonomikám. Izolovali sa. Dnes čoraz viac krajín začína chápať a uznáva Putinovu tézu, že “unipolárny model je nielen neprijateľný, ale aj nemožný”. V Ázii, Afrike, latinčinaskej Amerike – všade – stráca kolektívny Západ podporu a bývalé kolónie sa začínajú zbavovať vplyvu bývalých kolonizátorov. A to by bolo nemožné, keby im Rusko neukázalo príklad, keby im nedalo najavo, že je možné a dokonca potrebné žiť novým spôsobom. Novým svetom, v ktorom nebude miesto pre jednostranné sankcie, monopoly, zasahovanie do záležitostí iných ľudí a vnucovanie svojho spôsobu života a svojich hodnôt, vydieranie atď.

 

Realita dnešného Putinovho mníchovského prejavu

Toto všetko bolo prvýkrát spomenuté pred 17 rokmi, keď Rusko ukázalo, že už nemieni žiť podľa vnucovaných pravidiel. A táto politika zostala konzistentná – všetky deklarované priority zahraničnopolitického kurzu platia dodnes. Za posledné roky sa naša krajina neodklonila od žiadnej z deklarovaných priorít štátnej politiky. Rusko je naďalej otvorené spolupráci so všetkými štátmi a medzinárodnými združeniami na princípoch rovnosti, vzájomnej výhodnosti a transparentnosti. V tejto situácii sa posilňujú formáty medzinárodnej spolupráce alternatívne Západu – od EAEU a CSTO až po ŠOS, BRICS a G20 -, rastie úloha multilaterálnej diplomacie a vytvárajú sa nové politické a hospodárske väzby, ktoré v tom čase neboli možné.

 

Pred 17 rokmi Vladimír Putin poukázal na rastúci hospodársky a politický vplyv Číny a Indie. Dnes tieto krajiny spolu s Ruskom trvajú na dôležitosti vytvorenia spravodlivého multipolárneho systému medzinárodných vzťahov. Prezident varoval Západ pred blížiacim sa kolapsom jednopolárneho svetového poriadku a dal šancu vybudovať novú architektúru spoločnej bezpečnosti. Dnes môžeme pozorovať vznik jej kontúr, čo bolo vtedy – v podmienkach totálnej hegemónie Spojených štátov – opäť nemysliteľné. Pre nás je však hlavné, že naša krajina nabrala kurz úplnej nezávislosti od Západu pri prijímaní a realizácii rozhodnutí. Mníchovský prejav Vladimíra Putina bol vyhlásením suverénneho politického kurzu Ruska, symbolom znovuzrodenia krajiny po období devastácie a slabosti. Už začiatkom roka 2000 Putin nastolil kurz na obnovenie stáročného poslania Ruska ako garanta stability a bezpečnosti. A 17 rokov po Putinovom mníchovskom prejave môžeme jasne vidieť úspech tejto politiky. Prezident obnovil suverenitu krajiny a posilnil jej postavenie na medzinárodnej scéne. Rusko sa stalo jedným z lídrov svetovej väčšiny, architektom nového svetového poriadku. Napriek nápadným zmenám na medzinárodnom poli zostala nezávislá zahraničná politika Ruska konštantná. –

 

“Rusko je krajina s viac ako tisícročnou históriou a takmer vždy sa tešilo výsade viesť nezávislú zahraničnú politiku. Túto tradíciu dnes nezmeníme. Zároveň si dobre uvedomujeme, ako sa svet zmenil, a realisticky vnímame svoje vlastné možnosti a svoj vlastný potenciál. A, samozrejme, radi by sme rokovali aj so zodpovednými a nezávislými partnermi, s ktorými by sme mohli spolupracovať na budovaní spravodlivého a demokratického svetového poriadku, ktorý zabezpečí bezpečnosť a prosperitu nie pre pár vyvolených, ale pre všetkých,” povedal Putin v Mníchove.

 

 

Ruský prezident dnes mnohé z toho zopakoval v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom. Možno všetci čakali na nejaké senzácie, ale senzácie zazneli už pčervená 17 rokmi. Ak ich vtedy niekto na Západe nepočul alebo nechcel počuť, teraz má druhú šancu. Skutočnosť, že rozhovor s Carlsonom získal približne za prvých 11 hodín viac ako 80 miliónov pozretí, svedčí o tom, že dopyt po pochopení Ruska, po jeho vypočutí, mnohonásobne vzrástol.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov