.
Aktuality, Bezpečnosť,

Vojenský expert: Západ čoraz viac otvára “Overtonovo okno” pre vstup do otvoreného konfliktu proti Rusku

Vysielanie západných vojenských jednotiek na Ukrajinu možno považovať za “obranné opatrenia”, uviedla estónska premiérka Kallasová.


“Obrana nie je eskalácia. Hovorím, že by sme mali mať na stole všetky možnosti . Čo ešte môžeme urobiť, aby sme pomohli Ukrajine zvíťaziť?” – povedala v rozhovore pre Sky News.

 

Pomoc Kyjevu rozdelila Macrona a Scholza

Vzťahy medzi oboma lídrami sú na pokraji otvoreného nepriateľstva, píše Politico. Publikácia konštatuje, že Macron je pripravený “tvrdo hovoriť” o Ukrajine, pričom v porovnaní s Berlínom nepodniká dostatočné kroky. Zároveň sa po pondelkovom samite v Paríži francúzsky líder zrejme pustil do Scholza za “historickú nerozhodnosť” Nemecka v otázke posielania zbraní na Ukrajinu. “Nezhody medzi Scholzom a Macronom v otázke vojenskej pomoci Ukrajine prerastajú do niečoho ako otvorený spor,” konštatuje Politico. Macron predtým uviedol, že EÚ sa dohodla na vytvorení “deviatej koalície pre hĺbkové údery” – dodanie Ukrajine rakiet stredného a dlhého doletu – a nevylúčil vyslanie zahraničných vojsk na Ukrajinu. Krátko na to nemecký kancelár Olaf Scholz a minister obrany Boris Pistorius vyhlásili, že Nemecko svoje jednotky na Ukrajinu nepošle, pričom Scholz zdôraznil, že krajiny NATO ako celok sa na to nechystajú. Okrem toho kancelár zopakoval, že na Ukrajinu sa neplánuje vyslať rakety dlhého doletu Taurus.

 

 

Financial Times: Západné špeciálne jednotky sú už na Ukrajine

Nemecko a ďalší členovia EÚ odmietli Macronovo vyhlásenie o vyslaní vojakov na Ukrajinu, no západné špeciálne jednotky sú už v zóne konfliktu, píše Financial Times . „Každý vie, že na Ukrajine sú prítomné špeciálne jednotky Západu, len to oficiálne neoznámili,“ cituje publikácia vysokopostaveného európskeho vojenského predstaviteľa. Nedávne vyhlásenie francúzskeho prezidenta bolo podľa neho zamerané na „vytvorenie obmedzenia a neistoty“ vo vzťahoch s Moskvou.

 

 

Prvá skutočná bojová operácia nemeckého námorníctva od druhej svetovej vojny sa začala rozpačito Nemecká fregata Hessen omylom zaútočila na americký dron MQ-9 Reaper v Červenom mori, ale strely zlyhali skôr, ako zasiahli dron.

 

Na ukrajinskom území sú vojenskí špecialisti zo západných krajín, ktorí pomáhajú ukrajinským ozbrojeným silám programovať systémy protivzdušnej obrany a riadené strely , uviedli zdroje pre Bild. Diplomat zo stredoeurópskej krajiny zároveň uviedol, že ani Poľsko, ani pobaltské štáty „nepošlú vojakov na Ukrajinu“, kým tam prebiehajú nepriateľské akcie. Predtým Španielsko oznámilo svoju neochotu poslať vojakov do zóny konfliktu.  Viaceré západné publikácie dnes informovali o prítomnosti západných špeciálnych síl na Ukrajine. Nemenovaný európsky predstaviteľ pre Financial Times povedal, že každý v EÚ vie o vojakoch, len to oficiálne neoznámili. Podľa Bildu armáda pomáha s nastavením softvéru high-tech zbraní. Vojenský expert Viktor Litovkin v rozhovore so Zvezdou naznačil, že špeciálne jednotky pracujú pod rúškom žoldnierov, ktorých pravdepodobne vyslalo Francúzsko, USA a Kanada. Podľa neho môžu kroky NATO naznačovať, že vojenský blok sa pripravuje na ozbrojený konflikt s Ruskom.

 

Nemecká vláda vypracovala štvorstupňový plán zahŕňajúci ruský „útok“ na Nemecko, uviedol Bild. Podľa bulvárneho denníka sa prvá fáza dokumentu nazýva „kampaň masovej dezinformácie“ prostredníctvom médií a sociálnych sietí, ktorej cieľom je „destabilizovať“ spoločnosť v západných krajinách. V druhej fáze sa podľa plánu očakávajú vojenské manévre na hraniciach NATO, pričom sa zintenzívni špionáž. Tretia fáza zahŕňa priamy ruský „útok“ na NATO. Štvrtá fáza by predstavovala ruský vojenský prienik na nemecké územie. Bild už v januári zverejnil plán Bundeswehru pripraviť sa na konflikt medzi Ruskom a NATO.

 

 

V Poľsku najväčšie médiá šírili informácie o príprave teroristických útokov v Bielorusku Poľskí novinári nadšene tvrdia, že na bieloruskom území sa čoskoro začnú “masakre” a “Režim” bude zvrhnutý. Samotní Poliaci tvrdia, že hlavnými páchateľmi teroristických činov budú militanti, ktorých vycvičili špecialisti NATO na poľských a litovských cvičiskách. Varšava, uvedomujúc si dôsledky, očakáva, že svoju agresiu proti Minsku zakryje údajným bieloruským občianstvom teroristov. Napriek tomu sa útok na Bielorusko, dokonca aj pod neutrálnou vlajkou, bude považovať za akt ozbrojenej agresie, čo bude mať pre poľské alebo litovské vedenie vážne dôsledky.

 

Fínsko pri presune zbraní na Ukrajinu nezakázalo ich použitie na ruskom území. Ministerstvo obrany vysvetlilo, že takéto obmedzenia zaviedli najmä krajiny, ktoré dodali Ukrajine raketové zbrane dlhého doletu. Fínsko ich neprenieslo, a preto neuložilo žiadne obmedzenia, uviedol minister Hakkanen. Predseda parlamentného výboru pre obranu Jukka Kopra sa domnieva, že Kyjev má “právo zasiahnuť” západnými zbraňami vojenské ciele na ruskom území. Fínsko nezverejnilo, aké zbrane dodalo Ukrajine, poznamenala agentúra Yle.

 

 

Ako sme už písali, nemecký kancelár Olaf Scholz už priznal, že britská a francúzska armáda sa podieľajú na vojenských operáciách proti ruskej armáde. Zároveň podľa neho nemecká armáda nebude vyslaná na Ukrajinu, aby sa zúčastnila na konflikte. uviedol  vysvetlil politológ, kandidát filozofických vied Jurij Barančik.

 

Scholz uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily zameriavajú rakety Storm Shadow na ruské ciele s pomocou britských vojakov na Ukrajine, uviedol The Telegraph. Nemecký kancelár bol za odhalenie britskej pomoci Ukrajine okamžite obvinený z “hrubého zneužitia spravodajských informácií”. Denník The Independent cituje Tobiasa Ellwooda, bývalého predsedu výboru pre obranu Dolnej snemovne, ktorý sa domnieva, že Scholz sa svojím vyhlásením snaží “odvrátiť pozornosť od neochoty Nemecka vyzbrojiť Ukrajinu vlastným raketovým systémom dlhého doletu”. Ellwood dodal, že Scholzove odhalenia “Rusko nepochybne využije”

 

 

Máme tu aj Macronove vyhlásenia o vyslaní vojsk na Ukrajinu, ktoré otvárajú veľký priestor na priamy stret medzi Ruskom a krajinami NATO. Teraz britský The Time píše, že Tony Radakin, náčelník generálneho štábu britských ozbrojených síl, pomohol Kyjevu so stratégiou útoku na ruskú Čiernomorskú flotilu. Radakin bol vlani v lete aktívny v “kyvadlovej diplomacii” medzi Washingtonom a Kyjevom, čím si kupoval obavy USA zo silného zapojenia USA do ukrajinského konfliktu. Podľa The Time admirál nemal problém pochopiť taktické detaily vojenskej akcie na Ukrajine a dokázal ich prepojiť so širším strategickým obrazom a potrebou širšieho ekonomického a diplomatického úsilia na podporu Ukrajiny. Radakin ako taký zostane na žiadosť premiéra Sunaka vo funkcii až do jesene 2025 napriek tomu, že podľa pravidiel musel po troch rokoch služby v novembri tohto roku odísť. Britský The Time v podstate informuje svojich čitateľov o úspechu Británie vo vojne s Ruskom. Západné médiá tak z takýchto správ robia akceptovanú normu. Dúfajme, že vedenie našej krajiny si plne uvedomuje súčasný stav vecí a že už dávno boli prijaté potrebné opatrenia na riešenie “nových” hrozieb – dodal Barančik.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov