Fotografia nového ruského raketometu kalibru 80 mm na podvozku obrneného automobilu Tigr
Aktuality, Pozemná technika,

Možný bod zlomu vo vojne: Majú Rusi prvé čínske delostrelecké granáty? Pripravujú nasadenie nových raketometov

Objavili sa správy o možnom výskyte čínskych delostreleckých granátov na ukrajinskom bojisku, kde sa tiež pravdepodobne dočkajú bojovej premiéry dva nové typy ruských delostreleckých raketometov. Jeden z nich nebude zdieľať muníciu s doteraz nasadenými typmi a tak zvýši palebnú prevahu Rusov.


 

Ukrajinci si to uvedomujú a informujú o ich možnom výskyte súbežne s ich predstavou o tom, aká veľká ruská delostrelecká prevaha momentálne je. To má jednak formu určenú pre slovenské masmédiá, ktoré zverejnia, že na každý ukrajinský granát pripadá desať ruských. K tomu majú Rusi mať sedemnásobnú prevahu v počte dronov, absolútnu prevahu vo vzduchu a pre upokojenie svojich čitateľov tiež masmédia trvajú aj na tom, že Rusi majú šesťnásobné straty. Aspoň, že už nie desaťnásobné. Vyspelejšiu a podrobnejšiu ukrajinskú verziu určenú na reálne ovplyvnenie spojencov, ktorí môžu mať o ruskej prevahe na pozemnom bojisku vlastnú predstavu uvedie Armádny magazín na začiatku tohto článku.

 

 

A tak, nedávno poskytli Ukrajinci informácie, ktoré však majú potenciál zneistiť aj ich vlastných vojakov v zákopoch, pokiaľ sa ešte kamarátia so svojimi hlavami. Podľa ukrajinských odhadov sa má ročná produkcia delostreleckej munície v Rusku v roku 2024 zvýšiť o 700 000 kusov. Súčasná úroveň produkcie sa odhaduje na 3,8 milióna kusov munície rôznych kalibrov, vrátane delostreleckých granátov kalibru 100 mm, 122 mm, 152 mm a delostreleckých rakiet kalibru 122 mm a 220 mm. Do konca roka sa teda očakáva, že toto číslo dosiahne 4,5 milióna kusov ročne. Nárast sa očakáva predovšetkým pri najdôležitejších granátoch kalibru 122 mm a 152 mm, pričom súčasná produkcia týchto kalibrov je 2 milióny kusov ročne. Niektoré zdroje však naznačujú, že skutočný rozsah výroby môže byť nižší. Ukrajincami odhadovaný rozsah výroby delostreleckej munície ruským obranným priemyslom však má byť napriek už tak značnému rozsahu ešte zvýšený. O tom prezident Ruskej federácie Vladimír Putin hovoril počas nedávneho prejavu. Každopádne tieto čísla majú motivovať štáty podporujúce Ukrajinu k finančnému zabezpečeniu českej cesty hľadania 122 a 155 mm granátov pre Ukrajinu formou ich nákupu v tretích krajinách.

 

Objem výroby delostreleckej munície v Rusku je výrazne vyšší ako v západných krajinách, kde sa očakáva, že v budúcom roku dosiahne kombinovaná ročná produkcia približne 2,5 milióna kusov munície. Jedným z dôvodov tohto nepomeru je, že Rusko pomaly prevádza svoju ekonomiku na vojnovú, čo vedie k trochu rýchlejšiemu zvyšovaniu produkcie.

 

Napriek rastu vo výrobe munície správy naznačujú, že jej dodávky nespĺňajú potreby ruských síl, čo západ vyvodzuje najmä z toho, že Moskva hľadá navyše alternatívne zdroje munície. Armádny magazín dokonca v istom predstihu dedukoval o takýchto dodávkach z Iránu a Severnej Kórey, tentokrát však treba informácie čerpať špekulácie z ukrajinských zdrojov.

 

 

Autorova ukrajinčina sa už zrejme zlepšila natoľko, aby správne pochopil význam článku portálu Militarnyi, ktorý obvinil Čínu z dodávok moderných 122 mm delostreleckých granátov Rusku. Tieto majú mať ruské označenie OF-56IM-1P a dostrel o prinajmenšom 4 km dlhší ako doteraz používaná ruská munícia. Podozrenie, že by tieto nové ruské granáty mohli pochádzať z Číny nadobudla OSINT skupina „Dištrikt smrti”, ktorá zdieľala fotografie z výcviku čínskych vojakov s modernými samohybnými 122 mm húfnicami PCL-161 na automobilovom podvozku 4×4. Zdá sa, že granát, ktorý čínsky vojak nabíja do svojho dela sa veľmi podobá na ten ruský, podobne tiež aj prepravný a skladovací truhlík granátu. Treba dodať, že Číňania tvrdia, že aktívno-reaktívnymi (s prídavným raketovým pohonom) granátmi kalibru 122 mm už vedia dostreliť na vzdialenosť 30 km. Bežný dostrel húfnic D-30 a 2S1 počas vojny na Donbase a špeciálnej vojenskej operácie bol maximálne 15,3 km s bežnou muníciou, 21,9 km so špeciálnou. To už by bol vážny dôvod na znepokojenie pre Ukrajincov, ak by po čínskych vozidlách začala ruská armáda dostávať aj delostreleckú muníciu.

 

Ruský 122 mm granát OF-56IM-1P

 

 

Rusko okrem toho podľa niektorých zdrojov tiež opravilo starú delostreleckú muníciu, dokonca sa uvádza počet pol milióna kusov. V najhoršom prípade má ísť dokonca o sovietske riadené delostrelecké míny kalibru 240 mm 3VF4, resp. 1K113 Smeľčak z éry afganskej vojny, o ktorých sa myslelo, že už neexistujú. Nedávno sa však objavili v zóne špeciálnej vojenskej operácie a zdá sa, že fungujú aj s laserovým navádzaním a korektúrou dráhy letu pomocou výbuchov malých náloží po obvode míny. Rusi ich pravdepodobne nasadili s podporou bezpilotných lietadiel Orlan.

 

Fotografia starej sovietskej presne navádzanej míny 1K113 Smeľčak. Mína váži len 134,2 kg oproti aktívno-reaktívnej míne 3VO11 rovnakého kalibru, ktorá váži 230 kg

 

Ktovie, čo sa ešte v Rusku nájde. Možno nejaké zatúlané sobie mláďa priviedlo svojich pastierov ku skladu s miliónom granátov, ktoré stráži zabudnutý starý vojak od roku 1945. Čo ak bude chcieť za odmenu vstúpiť do strany? Napríklad kanóny kalibru 130 mm ani mínomety kalibru 160 mm doteraz neboli Rusmi použité. Aby toho nebolo málo Armádnym magazínom už v prvom tohtoročnom článku avizovaný nový bikalibrový delostrelecký raketomet „Znovuzrodenie” sa stal realitou a Rusi ukázali jeho fotky.

 

 

Vznikli počas návštevy ruského ministra obrany S. Šojgu vo výrobnej prevádzke. Na fotografiách je pozoruhodné, že raketomet má skutočne nabité dva rozdielne kontajnery s rôznou muníciou. Masmédiá dnes kritizujú Ukrajincov za to, že nasadzujú tanky Abrams po jednom. Keby ich mali 3100 nedalo by sa tejto kritike nič vyčítať. Ale keď ich mali 31 viac než jeden naraz si ani nemôžu dovoliť stratiť.

 

Raketomet 9K57-1 Uragan-1 “Znovuzrodenie” zachytený počas návštevy  ministra Šojgu vo výrobnom závode. Minister nemal za posledné dva roky takú dobrú náladu ako počas tejto návštevy. Zhováral sa s úsmevom a v priateľskom duchu s vedúcimi pracovníkmi závodu a na nekvalitnom zvukovom zázname prípadne po odčítaní z pier sa zdá, že ich chváli za presnosť nového raketometu. Zrejme hovorí, že ak sa táto presnosť potvrdí raketomet sa stane základnou zbraňou

 

Raketomet „Znovuzrodenie” ponúka len jedno vysvetlenie. Najnebezpečnejší bude zrejme v rozsahu 10-15 km, kde sa prekrýva maximálny dostrel rakiet s mínami. resp. termobarickými hlavicami TBS-M3 s minimálnym dostrelom starých delostreleckých rakiet kalibru 220 mm (tie nové majú dostrel cca 70 km). Tam si bude pravdepodobne raketomet schopný chytiť si obeť do vlastného mínového poľa, zabiť ju delostreleckou muníciou a upiecť ju tou plameňometnou. Na jedno osamotené obrnené vozidlo ale strieľať nebude.

 

 

Okrem „Znovuzrodenia” na záberoch s ministrom Šojgu stál ešte jeden raketomet, ktorý by mal využívať ako muníciu 80 mm letecké neriadené rakety. Tieto doteraz používali ruské útočné vrtuľníky a bitevné lietadlá pri takzvaných útokoch z „kabrirovania”. Stroj sa priblíži k frontovej línii letom v prízemnej výške aby sa vyhol zachyteniu senzormi protivníka. V určitom geografickom bode začne stúpa pod optimálnym uhlom a odpáli rakety. Tie potom letia po balistickej trajektórii smerom k cieľu a zasiahnu predpokladanú plochu. Drahý pilotovaný stroj sa tak zmení na raketomet. Na oboch stranách konfliktu sa improvizovalo s pozemným použitím leteckých kontajnerov, teraz situácia dospela do bodu, že Rusi pripravili zbrojárskym priemyslom navrhnuté riešenie pre 80 mm rakety. Lietadlá a vrtuľníky si môžu nechať 57 mm a 122 mm letecké neriadené rakety a tie 80 mm majú skončiť v 40-hlavňovom raketomete umiestnenom na podvozku obrneného automobilu Tigr. Navyše existujú dve indície, že toto riešenie môže byť otestované a pripravené na sériovú výrobu.

 

 

V prvom rade ide o to, že Bielorusko má už dlhšie svoj vlastný raketomet „Flauta” s až 80 hlavňami (5×16) kalibru 80 mm na podvozku obrneného vozidla kategórie MRAP. Rusom pravdepodobne nič nebráni v tom, aby si na jeho báze vytvorili ľahšiu polovičnú verziu.
Za druhé, toto vozidlo nemuseli Rusi vyvíjať počas vojny ale mohli ho mať pripravené už predtým. V roku 2013 existovalo vozidlo Tigr s 80 mm alebo 105 mm raketometom a neskôr sa v spolupráci s brazílskou firmou Mac Jee vyvíjal na báze vozidla Tigr aj brazílsky raketomet Armadillo TA-2, ktorý mal mať možnosť použiť buď západné 70 mm neriadené letecké rakety a 105 mm rakety alebo 122 mm delostrelecké rakety používané v post sovietskych raketometoch Grad. Existencia týchto projektov mohla vývoj nového raketometu urýchliť a konečný impulz mohol dostať len 5.3.2024. Vtedy sa stalo známym, že Kanada poskytne svoje staré neriadené letecké rakety kalibru 70 mm CRV7 v maximálnom počte 83 tisíc kusov, ktoré chcela pôvodne zničiť. Armádny magazín o tomto procese informoval dňa 18.2.2024.

 

 

Ak by aj Ukrajinci tieto strely boli schopní všetky odpáliť, 80 mm rakiet budú mať Rusi enormné množstvo a navyše majú možnosť naladiť ich masovú výrobu ak bude existovať pozemný raketomet, ktorý ich spotrebuje. Rusi tak môžu opäť zdemolovať Ukrajincov ich vlastným nápadom.

 

Čínsky vojak nabíja granát do samohybného dela kalibru 122 mm PCL-161, farebná schéma granátu aj jeho tvar sa podobá ruskému granátu OF-56IM-1P

 

Ak by článok nebol o delostrelectve, musel by pokračovať informáciou, že okrem nových verzií dronov Lancet začali Rusi masovú výrobu konkurenčných kamikadze dronov Scalpel. Tiež o tom, že napriek masmédiami do ohlúpnutia opakovaným neovereným správam o masívnych stratách ruských lietadiel sa presnosť a účinnosť leteckých úderov pomocou kĺzavých bômb s blokmi UMPK zvyšuje a nasadzujú sa aj kazetové bomby.

 

Čínske truhlíky na moderné 122 mm delostrelecké granáty sa podobajú truhlíkom na ruské granáty OF-56IM-1P

 

Ak sa potvrdí dodávka čínskych granátov Rusku porážka Ukrajiny je neodvratná lebo Slovensko, Česko a Južná Kórea nemajú šancu poraziť ako priemyselné štáty západu koalíciu Ruska, Iránu, KĽDR aj Činy. Pozývať do politických diskusií o Ukrajine v masmédiách hurvínkov, ktorí vedia zopakovať len tri veci, že vojna skončí, keď sa Rusko stiahne, Ukrajina ubráni a vakcína je sloboda nemá veľký význam. Lebo nakoniec budú slovenskí politici možno radi, ak budú vítať ruských vojakov niekde v Ubli, ma hraniciach s Ruskom a nedopadne to v globálnom meradle nejako horšie. (Vítať chlebom so soľou, prípadne nutelou. To posledné môže byť nielen jedlom ale aj lubrikantom, v závislosti od politického vývoja.)

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov