Socha Lenina a Stalina v Moskve, 1956
Aktuality, História,

Ako bol pochovaný Stalin

Ľudia sa dozvedeli o Stalinovej smrti 6. marca 1953. Pri príležitosti jeho úmrtia bol vyhlásený trojdňový smútok a rakva s jeho telom bola uložená v Stĺpovej sieni v Dome odborov. V sále bol prítomný orchester, ktorý hral smútočné melódie rôznych skladateľov. Vedúci predstavitelia sovietskeho štátu sa striedali v čestnej stráži pri rakve.


 

Pohreb sa konal 9. marca a tri dni sa s vodcom lúčil nekonečný rad ľudí. Z Veľkej Dmitrovky sa tiahli mnohakilometrové rady pozostávajúce z ľudí, ktorí chceli aspoň raz vidieť Stalina na rozlúčku. Ráno v deň pohrebu bola doprava v rámci Záhradného okruhu úplne uzavretá. Jedinou výnimkou boli špeciálne autá, ktoré mali priepustky. O siedmej hodine ráno sa pozdĺž trasy pohrebného sprievodu vytvoril kordón. V tom istom čase sa na Červenom námestí zhromaždili vojská a zástupcovia delegácií robotníckych organizácií. Celkovo bolo na námestí umiestnených 4400 vojakov a približne 12 tisíc delegátov.

 

 

Okolo 10. hodiny začali z Domu odborov vynášať smútočné vence a Stalinove vyznamenania.

O 10.15 hod. najbližší spolupracovníci (Berija, Chruščov, Mikojan, Kaganovič, Molotov, Bulganin, Malenkov a Vorošilov) vzali rakvu na ruky a niesli ju k východu z budovy.

O 10:23 ho umiestnili na krytý delostreleckú lafetu. Na špeciálnych saténových vankúšoch niesli Stalinove vyznamenania maršali, armádni generáli, ako aj niekoľko generálplukovníkov a generálporučíkov. Maršalskú hviezdu niesol maršal Buďonnyj. Ceremoniál bol načasovaný na minúty.

O 10.45 hod. sa sprievod dostal do mauzólea. Rakvu presunuli z voza na špeciálny podstavec. O tri minúty neskôr sa začalo smútočné zhromaždenie.

O 11:54 sa zhromaždenie skončilo a Stalinovi spolupracovníci v tom istom zložení, v akom niesli rakvu do mauzólea, ju zdvihli a preniesli do budovy, ktorej názov už bol zmenený. Nad vchodom bolo teraz napísané: “Lenin – Stalin”. O dvanástej hodine zaznela nad Kremľom salva z delostreleckých zbraní. V tom istom okamihu všetky továrne, závody, fabriky, lode atď. vydali dlhotrvajúce trúbenie. A na všetkých pracoviskách, kde to bolo možné, sa vyhlásilo päťminútové ticho. Zaznel smútočný pochod, ktorý nahradila hymna Sovietskeho zväzu.

 

Uplynie len 8 rokov a práve na tomto mieste sa odohrá jedna z najhanebnejších udalostí v našich dejinách – odvoz Stalinovho tela a jeho opätovné pochovanie. A tu ide nielen o fakt vynesenia z mauzólea, ale o spôsob, akým sa to urobilo! Najvyšší vrchný veliteľ, generalissimus, vodca ruskej armády a štátu bol pochovaný tajne, v atmosfére prísneho utajenia. Bez úcty a cti! Všetko sa dialo v noci a s kordónom, akoby sa všetci účastníci tohto procesu cítili mimoriadne nepríjemne. Pod zámienkou prípravy prehliadky 7. novembra, v noci z 31. októbra na 1. novembra 1961, bolo Červené námestie obkľúčené kordónom. Stalinovi príbuzní neboli pozvaní. Pre túto procedúru bola zorganizovaná päťčlenná stranícka komisia na čele s vedúcim Výboru straníckej kontroly Nikolajom Švernikom.

 

Pohrebný sprievod. Rozlúčka so Stalinom, Praha, Československo. 9. marec 1953

 

V kremeľskom Arsenale vyrezali jednoduchú drevenú rakvu, prikryli ju čiernou a červenou plachtou. Pred spustením rakvy do hrobu bola odstránená Stalinova Zlatá hviezda hrdinu, ktorá bola umiestnená v Strážnej miestnosti, kde sa uchovávajú vyznamenania všetkých pochovaných na kremelskej nekropole. Dá sa to pochopiť. Ale zo Stalinovej uniformy odrezali zlaté gombíky a nahradili ich mosadznými! Nijako inak, len ako hanba sa to nedá nazvať! Stojí za zmienku, že v čase výmeny gombíkov Nikolajovi Švernikovi praskli nervy a rozplakal sa. Bol to on, kto vydal príkaz, aby sa tak stalo. Na hrobke bola inštalovaná jednoduchá doska z bieleho mramoru s menom a rokmi života Josifa Vissarionoviča Stalina. tri roky po vynesení Stalina z mauzólea bol Nikita Chruščov odvolaný z funkcie a odišiel do dôchodku. V roku 1970 bola jednoduchá doska na Stalinovom hrobe nahradená bustou od sochára Nikolaja Tomského.

Nikolaj Starikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov